Dermita de scaun

eritem fesier. Iritatie cutanata a sugarului, afectand regiunea acoperita de scutece. eritemul fesier este extrem de frecvent la sugar.

Cauze - Cauza sa poate fi externa: frecarea scutecelor si contactul prelungit cu urina si cu scaunele acide. El mai poate fi cauzat de anumite boli dermatologice: dermita seboreica a sugarului, psoriazisul etc. A treia cauza posibila a eritemului fesier, izolat sau ca o complicatie a uneia din bolile precedente, este o infectie bacteriana, virala sau micozica (cauzata de o ciuperca microscopica).

Simptome si semne - Eritemul fesier se manifesta, in principal, prinir-o inrosire a pielii de pe fese, de pe pliurile abdominale, de pe partea de sus a pulpelor si de pc organele genitale externe. Pliurile cutanate nu sunt de obicei afectate. Aspectul exact al leziunilor si localizarea lor depind de cauza iritatiei. In formele severe, eritemul se complica cu ulceratii, care dovedesc adesea o suprainfectare.

Tratament - Tratamentul consta din reguli de igiena locala: spalarea frecventa a pielii cu antiseptice blande, diluate, si clatirea cu atentie; aplicarea dupa fiecare spalare a lotiunilor sau gelurilor pe baza de imidazolati, lasarea feselor in aer liber cat mai mult timp posibil in fiecare zi, schimbarea frecventa a scutecelor si infasarea nu prea stransa a copilului; evitarea aplicarii de pomezi sau de corpuri grase, deoarece favorizeaza maceratia. infectiile bacteriene necesita in plus un tratament antibiotic oral. Respectarea anumitor reguli de igiena trebuie sa permita evitarea aparitiei unui eritem fesier: spalarea sezutului cu sapun de toaleta, clatirea din abundenta si uscarea prin tamponare, nu prin frecare. Recurgerea la paste apoase pe baza de zinc, care izoleaza epidermul de materiile fecale si umiditate, pare sa fie mai utila decat utilizarea corpurilor grase.

Citeste si despre:

Scaunele de masina pentru copii Sangele in scaun - hemoragiile digestive Stai mult pe scaun? Acest obicei aparent inofensiv iti poate scurta viata! Afectiuni cauzate de statul pe scaun timp indelungat Prezenta sangelui in scaun - cand trebuie sa ne alarmam? Scaunele verzi in cazul copiilor: cand este cazul sa ne ingrijoram? Scaunul copilului. Cand trebuie sa ne prezentam la medic? Viata in scaunul cu rotile Steatoreea Alimente care determina constipatia