Steatoreea

Actualizat: 22 Noiembrie 2011
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Steatoreea este termenul medical folosit pentru a desemna prezenta grasimilor in scaun. Grasimile din scaun pot schimba aspectul normal al unui scaun, astfel ca fecalele vor avea aspect uleios, vor fi insemnate cantitativ, de consistenta moale, iar mirosul lor va fi fetid.

Grasimile sunt prezente in scaun ca urmare a imposibilitatii tractului digestiv de a le absorbi. Steatoreea temporara poate sa rezulte din schimbarile de dieta sau din cauza infectiilor intestinale, in timp ce steatoreea persistenta poate fi rezultatul unor boli ale cailor biliare, pancreasului sau ale intestinelor.

Influente

Absorbtia grasimii este influentata de activitatea bilei (care este produsa in ficat si stocata in vezicula biliara), de lipazele pancreatice (enzime care descompun grasimi) si de functionarea normala a intestinului.

Absenta bilei este deseori cauzata de obstructia cailor biliare si poate avea ca rezultat prezenta unor scaune grasoase si deschise la culoare. Deficitul de lipaze pancreatice este mai putin frecvent dar poate fi consecinta disfunctiei pancreatice, fibrozei chistice sau a unei anomalii prezente la nastere.

Inflamatia mucoasei intestinale (care poate fi caracteristica in cazul a diverse tipuri de boli cum ar fi colita ulceroasa, boala celiaca, boala crohn) poate sa interfere cu absorbita grasimilor. De asemenea, absorbtia grasimilor poate fi afectata de indepartarea chirurgicala a unei portiuni din intestin.

Adesea, steatoreea este o problema de scurta durata declansata de modalitatile de alimentatie sau o infectie. In cazul in care acesta persista mai mult de cateva saptamani, devine severa sau este insotita si de alte simptome, poate fi cauza unei probleme mai grave de sanatate.

In cazul in care scaunul contine sange, este inchis la culoare, contine puroi sau sunt prezente dureri abdominale, crampe sau febra mare, daca steatoreea este persistenta sau provoaca ingrijorare se va solicita asistenta medicala de urgenta.

Simptome

Conditia este in principal, caracterizata de prezenta grasimilor in scaun. Exista totusi si alte simptome specifice afectiunii:
- aspectul uleios si unsuros al fecalelor
- miros fetid
- culoare deschisa a scaunului
- scaune voluminoase
- scaderea in greutate
- oboseala.

Trebuie remarcat faptul ca steatoreea afecteaza doar scaunul nu si urina unei persoane. Pe de alta parte acumularea kilogramelor in plus este putin probabila in cazul acestei afecituni, intrucat boala apare in urma sindromului de malabsorbtie sau absorbtiei anormale ori insuficiente de nutrienti, iar majoritatea persoanelor pierd in greutate.

Cauzele steatoreei

Printre cauzele steatoreei se numara:

- Lipsa de acizi biliari. Dupa colecistectomie, de exemplu, steatoreea este un fenomen frecvent intalnit. Steatoreea se manifesta deseori si atunci cand sunt prezente boli ale ficatului. Acest lucru este declansat de deficitul de acid biliar (care este intalnit in cazul colecistectomiei sau cand este afectat ficatului). Lipsa de acizi biliari poate determina o culoare gri pal sau alta culoare deschisa a fecalelor.

- Deficienta enzimelor pancreatice. Valorile anormale ale enzimelor pancreatice pot sta la baza acestei tulbruari

- Afectarea mucoasei celulelor. Deprecierea membranelor mucoasei celulelor poate duce la aceasta boala specifica. Steatoreea este adesea un simptom intalnit in cazul deprecieii mucoasei celulelor.

- Indigestie ca urmare a consumului de grasimi. Boala se poate declansa si in cazul in care o persoana consuma recent uleiuri sau grasimi greu de digerat.

- Medicamente. Unele medicamente impiedica absorbtia de grasimi din dieta unei persoane si pot produce steatoree ca efect secundar. Acestea blocheaza digestia enzimelor din grasimi, ceea ce duce la formarea de grasimi insolubile. Acestea sunt excretate in fecale care, uneori, pot fi insotite de scurgeri anale uleioase.

- Alcool. Consumul excesiv de alcool pe o perioada indelungata de timp afecteaza tesuturile pancreatice si poate duce la formarea de cicatrici. Pancreasul va fi inflamat si va rezulta steatoreea.

- Slaba absorbtie a nutrientilor. La multi dintre bolnavii de anemie poate fi prezenta steatoreea.

Steatoreea si fibroza chistica

Bolnavii diagnosticati cu fibroza chistica sufera adesea de steatoree, ca urmare a faptului ca pancreasul nu reuseste sa elibereze suficiente enzime digestive. Astfel se declanseaza insuficienta pancreatica ce afecteaza absorbtia grasimilor care sunt excretate in scaun alaturi de alte deseuri.

Steatoreea si boala celiaca

Boala celiaca afecteaza in mod special copiii si determina anomalii nutritionale. Boala celiaca se caracterizeaza prin incapacitatea de a descompune glutenul, o proteina prezenta in cereale. Printre simptomele bolii se numara si continutul ridicat de grasimi in fecale. Boala celiaca este o cauza comuna de steatoree la copii.

Steatoreea si cancerul pancreatic

La multi dintre bolnavii cu steatoree, factorul declansator poate fi cancerul pancreatic. Acesta a boala afecteaza functia tesuturilor pacreatice care nu reusesc sa produca sucurile digestive necesare pentru absorbtia grasimilor.

Diagnostic

Diagnosticul aceste conditii depinde de observatie si examinare specifica. Pentru un diagnostic exact se va face o proba coprologica prin coloratie numita Sudan III care coreleaza cantitatea de grasimi prezente in fecale cu cea consumata de bolnav.

Diagnosticul implica depistarea cauzei steatoreei. In acest scop se vor face: hemoleucograma completa, examinarea frotiului de sange, analize de urina, examinarea tractului gastrointestinal etc.

Tratament

Tratamentul steatoreei implica tratarea bolii responsabile de prezenta acesteia. Medicii recomanda, in mod normal, administrarea de suplimente care contin enzime pancreatice. Acestea se descompun in intestinul subtire si simuleaza imbunatatirea functiei pancreatice.

Sistemul digestiv va fi capabil sa dizolve grasimile si steatoreea va disparea in cateva zile. In cazul in care conditia nu va fi tratata, ar trebui sa fie utilizate alte tipuri de suplimente care contin enzime pancreatice.

Tratamentul la domiciliu presupune modificarea stilului de viata. Cei care sufera de boala celiaca vor urma o dieta care nu va contine gluten. Dieta in cazul steatoreei trebuie sa nu contina alimente bogate in grasimi. In cazul in care excesul de alcool cauzeaza steatoree, se va elimina complet alcoolul.


Citeste si despre:

Cancerul pancreatic Ciroza biliara primara (idiopatica) Tratamentul tumorilor carcinoide gastrointestinale: Informatii pentru pacient Inotul in piscina publica: ce boli putem contracta? Limfomul non-Hodgkin De ce merg romanii la stomatolog? Pentru un zambet ca la Hollywood Simptome ale bolilor parazitare sau cum se manifesta infectiile cu paraziti Pancreatita Sindromul Zollinger-Ellison Analize biochimice - analiza bilirubinei si a grasimilor sanguine (colesterol, lipide totale, trigliceride, lipoproteine) Boala celiaca - sfaturi nutritionale generale