Afectiuni cauzate de statul pe scaun timp indelungat

Actualizat: 12 Iulie 2018
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Aproape jumatate dintre angajatii din intreaga lume trebuie sa stea pe scaun mai mult de trei sferturi din programul de lucru, arata cele mai recente date statistice. Inactivitatea motorie poate provoca oboseala, crampe musculare la nivelul gambelor si dureri de spate, probleme care nu creeaza doar disconfort, dar afecteaza si performanta si productivitatea muncii.

Sedentarismul este una dintre cele mai raspandite probleme de sanatate la nivel mondial. Pe termen lung, oboseala musculara poate duce la probleme mai severe ale articulatiilor si la dureri de spate.

Stilul de viata sedentar creste toate cauzele mortalitatii, dubleaza riscul bolilor cardiovasculare, al diabetului si obezitatii si creste riscul dezvoltarii cancerului de colon, hipertensiunii arteriale, osteoporozei, tulburarilor lipidice, depresiei si anxietatii.

Se estimeaza ca aproape doua treimi dintre copii sunt, de asemenea, insuficient activi, cu implicatii grave pentru sanatatea lor viitoare.

Cum influenteaza organismul statul indelungat pe scaun

- Se ard mai putine calorii, lucru care poate determina cresterea in greutate;
- Se diminueaza rezistenta musculara, intrucat muschii sunt mai putin folositi;
- Oasele devin mai putin rezistente, deoarece se pierde continut mineral;
- Este afectat metabolismul, astfel ca organismul va intampina dificultati in neutralizarea grasimilor si a zaharurilor;
- Sistemul imunitar nu mai functioneaza la parametri optimi;
- Circulatia sangvina este incetinita;
- Creste riscul de inflamatie;
- Pot avea loc dezechilibre hormonale.

Riscurile pentru sanatate

Stilul de viata inactiv este una dintre cauzele multor boli cronice, printre care:

- Obezitatea;
- Afectiunile cardiace, inclusiv boala coronariana si atac de cord;
- Hipertensiunea arteriala;
- Afectiunile coloanei vertebrale;
- Hipercolesterolemia;
- Accidentul vascular cerebral;
- Sindromul metabolic;
- Diabetul de tip 2;
- Tulburari circulatorii;
- Anumite forme de cancer, inclusiv cancerele de colon, de san si uterin;
- Osteoporoza;
- Depresia si anxietata.

Statul indelungat pe scaun si, in general, stilul de viata sedentar cresc riscul de deces prematur.

Cum pot fi diminuate efectele negative?

Persoanele care au dus o viata inactiva vreme indelungata trebuie sa inceapa exercitiile lin, sa creasca intensitatea lor treptat. Cu cat mai intens devine efortul, cu atat mai bine, insa acesta nu trebuie sa epuizeze organismul. De aceea, este foarte importanta dozarea efortului si identificarea celor mai potrivite tipuri de exercitii.

In timpul orelor petrecute la locul de munca, trebuie impartit programul asa incat sa existe pauze regulate. Astfel, o data pe ora, angajatii trebuie sa se ridice de pe scaun si sa faca o serie de pasi in aer liber. De asemenea, discutiile cu colegii pot avea loc in picioare, pe un balcon, si nu in sala de sedinte, in jurul mesei de consiliu.

In locul ascensorului, e de preferat sa fie utilizeze scarile. De asemenea, in drumul spre casa e bine sa se foloseasca mai putin masina personala sau mijloacele de transport in comun si sa se mearga cat mai mult pe jos. Seara, o plimbare prin cartier are un rol benefic asupra organismului.


Citeste si despre:

Sindromul Piriformis Gatul rigid si traumatismele regiunii cervicale Varicele si venele tip panza de paianjen - cauze, complicatii, tratament Sfaturi pentru prevenirea hiperlordozei Hipotensiunea ortostatica Alzheimer Scleroza multipla Caravana Sanatatii dm, prezenta in 12 orase. Circa 1.200 de participanti au beneficiat de informatii si solutii pentru o viata echilibrata Medicii sau nutritionistii pot acum sa castige un venit pasiv din recomandarile de suplimente Hepatita A simptome, tratament si prevenire Factorii care declanseaza pirozisul (arsurile retrosternale) Sarcina si igiena orala Declansarea durerilor - cauze nebanuite Cancerul ovarian Fasceita plantara - inflamatia fasciei plantare Durerile de stomac: cauze si afectiuni posibile