Stai mult pe scaun? Acest obicei aparent inofensiv iti poate scurta viata!

Actualizat: 22 Aprilie 2016
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Iti petreci mult timp la birou, stand pe scaun? Ai obiceiul ca atunci cand ajungi acasa sa te asezi pe canapea, ca sa te uiti la televizor?

Ei bine, aceste obiceiuri sunt un real pericol pentru sanatate, caci sunt asociate cu o scadere a sperantei de viata.

Sedentarismul este un factor de risc pentru multe afectiuni, de la boli ale inimii, pana la cele ale coloanei vertebrale.

O cercetare publicata in Annals of Internal Medicine arata ca sedentarismul pe o perioada lunga de timp nu este deloc benefic pentru sanatate.

Este asociat cu o crestere a riscului de deces cuprinsa intre 15-20%, din cauza ca favorizeaza maladii precum cancerul, cat si afectiuni ale inimii. Mai mult, persoanele sedentare au un risc cu pana la 80% mai mare, spre deosebire de cele care fac miscare, de a dezvolta diabet.

Cercetatorii brazilieni au analizat datele din 54 de tari unde multi locuitori lucrau in locuri in care trebuiau sa isi petreaca mai mult de trei ore pe zi stand pe scaun.

Oamenii de stiinta au ajuns la concluzia ca limitarea timpului petrecut pe scaun la mai putin de trei ore pe zi ar creste speranta de viata a unei persoane cu o medie de 0,2 ani, sau mai mult de doua luni.

Studiul vine sa intareasca alte dovezi din trecut, conform carora prea mult timp petrecut la birou reprezinta o amenintare serioasa la adresa sanatatii.

Cercetatorii chiar sunt de parere ca nici miscarea nu poate sa reduca din efectele nocive ale statului prelungit pe scaun. Raportul cercetatorilor a aparut in Jurnalul American de Medicina Preventiva.

Autorii studiului au estimat ca efectele statului pe scaun vor incepe sa se reduca, insa trebuie ca persoanele aflate in aceasta situatie sa constientizeze importanta miscarii si sa se ridice de pe scaun la fiecare 20 de minute, ca sa faca miscare.

Chiar si o reducere modesta a timpului petrecut pe scaun, de exemplu, 30 de minute mai putine pe zi, ar avea un un impact imediat, au declarat cercetatorii.

"Modificarile mai indraznete, de exemplu o reducere la jumatate a timpului petrecut pe scaun, la birou, ar avea efect mai bune.

Ar duce la de trei ori mai putine decese cauzate de afectiuni asociate ascestui obicei, comparativ cu reducerea de jumatate de ora a timpului petrecut pe scaun", a spus Leandro Rezende, unul dintre cercetatorii care a condus studiul, profesor la Universitatea din Sao Paulo, Brazilia, citat de webmd.com.

Ce masuri poti sa iei

In primul rand, trebuie sa constientizezi riscurile pe care le are sedentarismul asupra sanatatii si sa iei masuri. Obinuieste-te ca la birou sa iei pauze de la calculator, sa te ridici la intervale de 20-30 de minute. Atunci cand vorbesti la telefon, ridica-te de pe scaun.

Cand trebuie sa discuti cu un coleg dspre un proiect nou, in loc sa mergeti intr-o sala de sedinte, il poti lua la o plimbare, macar pentru cateva minute.

Miscarea nu doar ca te ajuta sa iti imbunatatesti postura si sa previi afectiunile coloanei vertebrale, dar este utila si pentru a scapa de kilogramele in plus. Miscarea favorizeaza intotdeauna arderea caloriilor.

Cercetarile in domeniu arata ca o persoana arde cu 30% mai multe calorii in momentul in care face miscare, decat daca ar sta jos.

O alta masura pe care o poti lua este ca atunci cand te uiti la televizor sa te ridici de pe canapea sau de pe fotoliu de fiecare data cand sunt reclame.


Citeste si despre:

Cele mai bune remedii non-invazive pentru constipatia bebelusului Ajuta-ti copilul sa scape de furie Sindromul de soc toxic Servicii medicale de ingrijire la domiciliu Raceala la copii Medicii sau nutritionistii pot acum sa castige un venit pasiv din recomandarile de suplimente Alimentele contra cancerului de prostata Sedentarismul si consecintele asupra sanatatii 8 beneficii surprinzatoare ale gumei de mestecat Afectiuni cauzate de statul pe scaun timp indelungat Scaunele de masina pentru copii