Eritem fesier

Iritatie cutanata a sugarului, afectand regiunea acoperita de scutece. eritemul fesier este extrem de frecvent la sugar. Cauza sa poate fi externa: frecarea scutecelor si contactul prelungit cu urina si cu scaunele acide. El mai poate fi cauzat de anumite boli dermatologice: dermita seboreica a sugarului, psoriazisul etc. A treia cauza posibila a eritemului fesier, izolat sau ca o complicatie a uneia din bolile precedente, este o infectie bacteriana, virala sau micozica (cauzata de o ciuperca microscopica).

Eritemul fesier se manifesta, in principal, prinir-o inrosire a pielii de pe fese, de pe sulurile abdominale, de pe partea de sus a pulpelor si de pc organele genitale externe. Pliurile cutanate nu sunt de obicei afectate. Aspectul exact al leziunilor si localizarea lor depind de cauza iritatiei. In formele severe, eritemul se complica cu ulceratii, care dovedesc adesea o suprainfectare.

Tratamentul consta din reguli de igiena locala: spalarea frecventa a pielii cu antiseptice blande, diluate, si clatirea cu atentie; aplicarea dupa fiecare spalare a lotiunilor sau gelurilor pe baza de imidazolati, lasarea feselor in aer liber cat mai mult timp posibil in fiecare zi, schimbarea frecventa a scutecelor si infasarea nu prea stransa a copilului; evitarea aplicarii de pomezi sau de corpuri grase, deoarece favorizeaza maceratia. infectiile bacteriene necesita in plus un tratament antibiotic oral.

Respectarea anumitor reguli de igiena trebuie sa permita evitarea aparitiei unui eritem fesier: spalarea sezutului cu sapun de toaleta, clatirea din abundenta si uscarea prin tamponare, nu prin frecare. Recurgerea la paste apoase pe baza de zinc, care izoleaza epidermul de materiile fecale si umiditate, pare sa fie mai utila decat utilizarea corpurilor grase.

Citeste si despre:

Eritemul fesier - cauze, simptome, tratament Dermatita de scutec Pielea bebelusilor - ingrijire constanta pentru bebe Candidoza bucala - cauze, simptome si tratament Tipuri de candidoze Eruptia dintilor la copii: cand incepe si la ce trebuie sa te astepti Ce nu trebuie sa lipseasca din trusa medicala de vacanta? Calmeaza si repara pielea iritata cu produsele A-Derma Gastroenterita cu rotavirus, metode de preventie si tratament Herpesul si incidenta recurentelor sale