Virilism

Stare a unei femei care prezinta caractere sexuale secundare masculine. Virilismul, care este urmarea procesului de virilizare, se traduce prin prezenta unei pilozitati de tip masculin (hirsutism) si printr-o voce grava, prin acnee seboreica, printr-o dezvoltare musculara si o hipetrofiere a clitorisului, prin absenta dezvoltarii mamare, prin tulburari ale menstruatiei (fluxuri menstruale neregulate sau absente) si uneori printr-un comportament agresiv mai marcat. El este cauzat de un exces de secretie a hormonilor masculini (androgeni), de origine ovariana si suprarenaliana, provocat de cele mai multe ori de o tumora benigna sau maligna a ovarului, de o aberatie cromozomiala, de o boala congenitala a glandelor suprarenale (bloc enzimatic suprarenalian, dereglare a receptorilor de androgeni) sau de o tumora situata pe una dintre aceste glande.

tratament
- simptomele regreseaza sub efectul tratamentului, care depinde de cauza virilismului: ablatia unei tumori, luarea de corticosteroizi sau de antiandrogeni etc.

Citeste si despre:

Femeile afectate de virilism dezvolta trasaturi fizice tipic masculine Ai menstruatii neregulate si par in exces? Afla care este afectiunea de care suferi Hermafroditismul Diabetul zaharat tip 2 secundar acromegaliei