Dr. Baican Iuliana
Medic Rezident
Ce este colesterolul? Colesterolul, unul dintre parametrii frecvent dozati in cadrul analizelor de laborator, este o molecula de provenienta lipidica fara solubilitate in apa. In sange, acesta circula sub forma de agregate proteice de tipul HDL-C (High Density Lipoprotein) sau LDL (Low...
Ce sunt statinele Statinele reprezinta substante medicamentoase ce se elibereaza cu prescriptie medicala si au rol in scaderea nivelului de colesterol pana la valori normale in sange. Statinele sunt, din punct de vedere molecular, inhibitorii enzimei numita HMGCo-A-reductaza. Exista multiple...
Dr. Negrutiu Claudia
Medic rezident Medicina Muncii
Clinica: Spitalul judetean Arad
Generalitati Gerontologia sau preocuparea stiintifica legata de imbatranire este o stiinta relativ noua, care a facut progrese incredibile in ultimii 30 de ani. Exista doua categorii principale de teorii privind imbatranirea. Prima promoveaza ideea ca imbatranirea este naturala si este...
Ce este vitamina D? Vitamina D este un nutrient de care corpul are nevoie pentru a dezvolta si mentine oasele sanatoase. Acest lucru se datoreaza faptului ca organismul poate absorbi calciul, componenta principala a oaselor, numai atunci cand este prezenta vitamina D. Aceasta regleaza, de...
Dr. Leipnik Adriana Maria
Medic specialist cardiolog
Clinica: Cabinet Cardiologie Rocordis
Generalitati O introducere in bolile cardiovasculare – „ucigasul” nr. 1 la nivel mondial Ce sunt bolile cardiovasculare? Termenul „boli cardiovasculare” (BCV) este atribuit unei multitudini de boli ce afecteaza inima si vasele de sange, printre acestea numarandu-se...
Generalitati Daca dieta alimentara v-a ridicat alarmant nivelul de colesterol, tot ea poate sa il reduca, prin inlocuirea alimentelor fara valoare nutritiva, cu cele bogate in nutrienti si substante benefice organismului. Specialistii in sanatate sunt de acord, in unanimitate, ca...
Generalitati Considerata o bautura revigoranta, cafeaua are multe efecte pentru sanatate. Efectele cafelei pentru sanatate, fie ca sunt benefice sau nedorite, sunt in general putin cunoscute de publicul larg si uneori chiar si de profesionistii din domeniul sanatatii. Vorbind despre...
Generalitati Colesterolul reprezinta o formula biochimica din clasa lipidelor si care are multiple roluri benefice in organismul uman. Colesterolul este parte constituenta in aproape toti compusii celulari, de sinteza sau metabolici ai celulelor, astfel ca fac parte din o serie de...
Generalitati In urma unui consum ridicat de grasimi animale, ficatul produce mai mult colesterol decat este necesar. Colesterolul in exces se depune pe artere, incetinind circulatia sangelui. De aceea, mentinerea colesterolului in limite normale este esentiala pentru prevenirea unor boli...
Generalitati Medicii prescriu antibiotice in cazul tratamentului infectiilor bacteriene. Totusi, in unele cazuri antibioticele pot cauza reactii adverse. Majoritatea efectelor secundare asociate cu utilizarea antibioticelor nu pun in pericol viata, insa, in unele cazuri ele pot cauza reactii...
Generalitati Hormonii sunt substante chimice produse de catre glandele care formeaza sistemul endocrin; eliberati in circulatia sanguina hormonii actioneaza in mod specific pe unul sau mai multe "organe-tinta" cu scopul de a le reglementa functionalitatea. Cuvantul hormon s-a format prin...
Generalitati - Ofera EPA si DHA, alaturi de fosfolipide si colina. - Are o activitate antioxidanta de 300 de ori mai mare decat Vitamina E. - Acceptate pentru consumul uman de catre FDA (Food&Drug Administration SUA) si EFSA (European Food&Safety Authority): NKO a trecut testele de...
Generalitati Inca de la inceputurile agriculturii, cerealele au furnizat beneficii nelimitate in ceea ce priveste sanatatea. Pentru oameni, cerealele sunt un aliment de baza in dieta zilnica. Cerealele sunt bogate in glucide complexe, care ofera energie si ajuta la prevenirea...
Generalitati Inima si vasele de sange formeaza sistemul cardiovascular. Inima pompeaza sangele in organism prin artere, vene si capilare. Sangele transporta substante nutritive si compusi catre toate organele corpului, inclusiv alcoolul. In doze mici sau moderate, alcoolul nu afecteaza...
Prezentare generala Nutritionistii si expertii din domeniul sanatatii au petrecut ani intregi dezbatand beneficiile si riscurile consumului de carne rosie. Acestia au dorit sa afle cu certitudine daca aceasta este buna sau nu pentru sanatate, dar pana acum rezultatele au fost mixte....
Aportul de carne de porc Conform specialistilor, carnea de porc este cea mai mancata carne din lume, reprezentand aproximativ 38% din productia globala de carne. Desi aceasta carne este foarte populara la nivelul globului, sunt si persoane care evita consumul de carne de porc. Astfel, acest...
Generalitati Sentimentele negative frecvente (suparare, manie, furie, ura) cresc semnificativ riscul bolilor de inima. Conform specialistilor, persoanele care experimenteaza frecvent accese de furie, trebuie sa acorde atentie deosebita sanatatii, intrucat exista o legatura stransa intre...
Dupa cum stim, vitamina D este necesara pentru asimilarea calciului in oase, dar nu numai. Cercetarile au descoperit ca absenta vitaminei D are un rol important in astm, cancer, depresie, boli de inima, diabet si chiar cresterea in greutate. De aceea vitamina D este una din cele mai importante,...
Buna ziua, Se poate ca HDL colesterol sa fie prea mult avand 92.6? Care este limita superioara normala? Multumesc!
Un atac cerebral poate fi pus pe seama diabetului(un diabet de tip 2)?
Generalitati Oricum ar fi gatit un produs alimentar, exista riscul aparitiei unor inconveniente ca urmare a efectelor temperaturilor ridicate asupra alimentelor. Una din cele mai bune solutii pentru rezolvarea acestei probleme este utilizarea uleiului de cocos. Acesta este destul de...
Generalitati Efectuate in mod regulat exercitiile fizice pot reduce riscul bolilor de inima, accidentelor vasculare si a unor tipuri de cancer. Atat exercitiile de timp aerobic, cat si cele de forta contribuie la consolidarea starii de sanatate. In plus, exercitiile fizice pot...
Generalitati Uleiul de palmier este un lichid natural, pe baza de plante, obtinut din arborele cu acelasi nume, care poate fi benefic pentru mentinerea starii generale de sanatate dar si pentru tratarea unor afectiuni. Disponibil din supermarket pana in magazinele cu profil naturist,...
Ce este Ibuprofen, comprimate si pentru ce se utilizeaza Indicatii Pentru a ameliora durerea de intensitate usoara pana la moderata – inclusiv durerile menstruale, nevralgiile si durerile de dinti, durerile musculare si ale incheieturilor si afectiuni ale tesuturilor moi. Pentru a...
Ce tratament as putea urma pentru ficat gfas, avand in vedere ca colesterolul este 200, trigliceride in limite?
Buna ziua! Sotul meu are colesterolul 414. Nu este o persoana supraponderala si nu are colesterolul marit din cauza alimentatiei. Din contra: ia tratament (singurul la care a reactionat este cel cu fibrati si nu cu statine) si alimentatia este de regim. Inteleg ca metabolismul ar fi vinovat de...