O problema mai veche – colesterolul

Actualizat: 03 Ianuarie 2022
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Consultant medical:

Dr. Baican Iuliana
Medic Rezident

Ce este colesterolul?


Colesterolul, unul dintre parametrii frecvent dozati in cadrul analizelor de laborator, este o molecula de provenienta lipidica fara solubilitate in apa. In sange, acesta circula sub forma de agregate proteice de tipul HDL-C (High Density Lipoprotein) sau LDL (Low Density Lipoprotein).

HDL ul are rolul de a transporta excesul de colesterol inapoi la ficat unde este procesat si eliminat din organism. La polul opus, molecula de LDL, provenita preponderent din sursa alimentara, ajunge la nivel tisular, in special la nivelul vaselor de sange, unde se poate depune constituind placile de aterom si cauzeaza obstructii ale arterelor, fapt care contribuie la aparitia bolilor cardiovasculare.

Rolul colesterolului

Aceasta molecula de natura lipidica, produsa in mare parte la nivelul ficatului in cantitate de 1-2 grame, este necesara organismului pentru functiile sale si are rol de precursor pentru anumiti hormoni cum ar fi hormonii stroizi din cadrul glandelor suprarenale, al ovarelor si testiculelor.

Un alt rol benefic este jucat in cadrul procesului de digestie prin producerea lichidului biliar necesar pentru prelucrarea alimentelor cu structura lipidica si pentru absorbtia nutrientilor furnizati de diferite alimente. La nivel celular, colesterolul intra in structura invelisului acesteia avand rolul de bariera protectoare. De asemenea, sistemul imunitar beneficiaza de pe urma acestei molecule care ajuta in lupta impotriva infectiilor protejand organismul de diverse toxine.

Pe langa aceste efecte benefice pe care le joaca colesterolul la nivelul organismului, exista si situatiile care perturba buna functionare a corpului in cazul in care acesta se afla in exces. In aceste situatii patologice unde valorile crescute ale colesterololului seric joaca un rol major in aparitia procesului de ateroscleroza, cele mai frecvente afectiuni intalnite in practica medicala sunt infarctul miocardic acut, angina pectorala, accidentul vascular cerebral, anevrismele si disectia aortica, precum si arteriopatia obliteranta a membrelor inferioare sau nefroangioscleroza care afecteaza arterele renale.

In cadrul procesului de ateroscleroza, vasele de sange acumuleaza placi de aterom la nivelul intimei (foita interna), motiv pentru care se ingroasa, isi pierd elasticitatea si devin rigide sau sufera diferite grade de obstructie care afecteaza curgerea fiziologica a sangelui prin vasul respectiv.

Nivelul optim al colesterolului in sange si valorile considerate patologice

Profilul lipidic evaluat in cadrul analizelor de sange urmareste dozarea colesterolului total, a subtipurilor acestuia (HDL, LDL), precum si al trigliceridelor serice. Colesterolul seric total aflat in parametrii optimi ar trebui sa nu depaseasca valoarea de 200 de miligrame/ decilitru de sange, ceea ce depaseste acest prag si trece de 240 mg/ dl de sange se considera valoare de risc pentru afectiuni cardiovasculare.

Valorile normale pentru LDL se afla sub 100 de mg/dl de sange, peste acest nivel creste si riscul de afectare la nivelul cordului si al vaselor sanguine. In ceea ce priveste nivelul HDL-ului, despre care se stie ca are un rol protectiv in prevenirea afectiunilor inimii, acesta ar trebui sa aiba o valoare normala peste 60 de mg/dl de sange.

Trigliceridele serice aflate in limite normale nu trebuie sa depaseasca valoarea de 150 de mg/dl de sange, si in cazul acestora, ceea ce este peste acest prag reprezinta un factor de risc in patologia cardiovasculara.

Factori care cresc nivelul colesterolului

Exista numerosi factori care pot influenta nivelul colesterolului in sange ducand la cresterea patologica a nivelului acestuia. Grasimile hidrogenate, de tip trans, regasite in alimentele procesate, in alimentatia fast-food si in margarina, contribuie la cresterea LDL colesterolului, fapt pentru care se recomanda evitarea sau consumul cu moderatie al acestora pentru a reduce riscul instalarii problemelor medicale cardiovasculare cauzate de excesul lipidic din organism.

Lipsa activitatii fizice, excesul ponderal alaturi de o dieta alimentara necorespunzatoare, cu mese neregulate si bogate in calorii goale (exces de zaharuri si carbohidrati, consum excesiv de grasimi saturate din lactate integrale, unt, margarina), sunt si acestea pe lista factorilor care contribuie la cresterea colesterolului seric.

Totodata , varsta si sexul influenteaza acest parametru. Pe masura ce inaintam in varsta, nivelul colesterolului din sange va creste si ca urmare a incetinirii proceselor metabolice. Barbatii tin sa aiba in prima jumatate a vietii un nivel al colesterolului mai ridicat comparativ cu femeile de aceeasi varsta, insa acest procentaj se egaleaza spre menopauza, cand nivelul LDL colesterolului va avea valori mai ridicate si in randul populatiei feminine, un motiv fiind reprezentat de schimbarile hormanale asociate varstei.

Ereditatea este un alt factor de risc, persoanele cu antecedente medicale heredocolaterale de sindroame metabolice si dislipidemii avand sanse mai mari de a prezenta un nivel mai crescut al colesterolului in sange, asociat ulterior cu afectiuni cardiovasculare sau renale.

De asemenea, patologiile hepatice, cele renale, hipotiroidismul, afectiunile vezicii biliare sau cele ale pancreasului pot contribui la cresterea colesterolului seric.

Probleme medicale asociate colesterolului

Nivelul seric crescut al colesterolului nu are manifestari clinice precoce, de cele mai multe ori acesta se face resimtit in momentul in care cauzeaza alte suferinte organismului. De aceea se recomanda dozarea periodica a acestui parametru.

Pe lista patologiilor asociate coresterolului in exces cel mai frecvent intalnite sunt bolile cardiovasculare. Cardiopatia ischemica apare ca urmare a depunerii placilor de aterom la nivelul vaselor arteriale, fie la nivelul cordului, fie cerebral sau in cadrul vascularizatiei periferice. Ca urmare a procesului de ateroscleroza apare angina pectorala sau infarctul miocardic daca arterele de la nivelul cordului sunt obstruate complet. Acelasi proces ischemic datorat obstructiei vasculare se poate intalni si la nivelul arterelor care iriga tesutul cerebral, situatie in care apare accidentul vascular cerebral.

La nivelul membrelor se poate instala boala arteriala periferica, mecanismul fiziopatologic caracterizat de aparitia placilor de aterom si obstructia de diferite grade ale arterelor, fiind acelasi. O alta consecinta a nivelului crescut al colesterolului seric este aparitia hipertensiunii arteriale, mecanism ce poate fi explicat din punct de vedere hemodinamic prin cresterea presiunii coloanei sanguine care trebuie sa traverseze un vas arterial ingrosat de placile de aterom, rigid sau obstruat.

Simptome si manifestari ale colesterolului crescut

Excesul de colesterol din organism este cel mai adesea asimptomatic. Manifestarile clinice se resimt dupa cativa ani de zile, moment in care placile de aterom formate in timp afecteaza fluxul sanguin cauzand turbulente, obstructii si evenimente cardiovasculare de tipul infarctului miocardic acut sau a accidentelor vasculare cerebrale. Pentru a preveni aceste situatii, specialistii in domeniul medical recomanda efectuarea analizelor de sange anual sau cel putin la un interval de 5 ani pentru a evalua si a mentine valorile colesterolului la un nivel optim.

Prevenirea cresterii nivelului seric al colesterolului

Putem contribui la mentinerea unui nivel optim al colesterolului seric prin evitarea grasimilor hidrogenate din alimentele super procesate, prin adoptarea unei diete echilibrate, cu aport crescut de bazat fibre, fructe si legume.

Consumul de alimente bogate in acizi omega – 3 (peste, nuci, migdale) contribuie la cresterea nivelului HDL colesterolului despre care am mentionat ca joaca un rol protector. De asemenea, efectuarea exercitiilor fizice in mod regulat, fie ca vorbim despre cea efectuata intr-o sala de sport sau pur si simplu mersul pe jos si practicarea unor activitati precum gradinaritul, ajuta la scaderea valorilor colesterolului seric.

Concluzii

La nivelul populatiei exista tendinta de a avea o oarecare repulsie atunci cand auzim despre colesterol. Acest parametru dozat frecvent in cadrul analizelor uzuale, are efecte benefice pentru organism in ceea ce priveste sinteza hormonilor stroizi, a barierei celulare sau in sustinerea sistemului imunitar in lupta cu infectiile. Ceea ce trebuie luat in considerare este nivelul acestuia in sange si provenienta sa. In acest sens este recomandata efectuarea regulata a analizelor de sange pentru mentinerea unui nivel seric al colesterolului sub 200 mg/dl de sange, evitarea alimentelor procesate care aduc un surplus de LDL colesterol si adoptarea unei diete care sa sustina nivelul de HDL colesterol (fibre, fructe si legume, acizi grasi omega-3, nuci, migdale)

O atentie sporita pentru valorile colesterolului trebuie sa aiba persoanele care stiu ca au in familie antecedente medicale de boli cardiovasculare, dislipidemii si sindroame metabolice pentru a evita instalarea unor afectiuni similare sau pentru a mentine pe cat posibil un nivel optim al acestui parametru.

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31813618/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29424395/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33268905/


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

Biomedica Servicii Medicale
Tel: 0233231513
Piatra-Neamt, Bulevardul Decebal 4, Piatra Neamț, 610012

Citeste si despre:

Efectele secundare ale medicamentelor uzuale 14 lucruri pe care ochii le dezvaluie despre sanatatea ta Bolile coronariene Infarctul miocardic si angina instabila Capsunile: surse naturale de antioxidanti Manifestul emotiilor reale - 6 vedete din Romania provocate sa arate #EmotiiReale Afectiunile oftalmologice - simptome ce pot fi observate de pacient Dementa 13 lucruri pe care ochii le spun despre sanatatea ta Beneficiile pentru sanatate ale cepei 4 mituri despre colesterol
Cere sfatul medicului ×