In urma unui consum ridicat de grasimi animale, ficatul produce mai mult colesterol decat este necesar. Colesterolul in exces se depune pe artere, incetinind circulatia sangelui.
De aceea, mentinerea colesterolului in limite normale este esentiala pentru prevenirea unor boli grave precum accidentul vascular cerebral si ateroscleroza.
Renuntarea la alimentele grase si produsele de tip fast-food sau altfel spus, adoptarea unui diete sanatoase, practicarea sportului si tratamentul recomandat de medic, atunci cand este cazul, vor contribui la mentinerea in limite normale a colesterolului.
In topul alimentelor care scad nivelul colesterolului se numara:
• Soia. Este indicata persoanelor care au colesterolul marit, fiindca izoflanonii din soia au efect antioxidant si protejeaza vasele de sange. In plus, soia contine proteine, fibre, vitamina E, acid folic, potasiu, calciu, zinc, fier, fosfor, mangan si magneziu.
• Iaurtul. Este o sursa importanta de vitamine de tip B, zinc, potasiu, dar si de proteine. Acesta contribuie la mentinerea colesterolului in limite normale si reduce riscul aparitiei cancerului de colon. Specialistii spun ca doar 100 de grame de iaurt probiotic consumat zilnic contribuie la scaderea colesterolului.
• Uleiul de masline. Ajuta la reglarea presiunii arteriale, scade nivelul colesterolului, al trigliceridelor, controleaza nivelul glucozei in sange. Astfel, acidul oleic care se gaseste in uleiul de masline creste colesterolul bun (HDL), transportand colesterolul rau (LDL) spre ficat pentru a fi eliminat.
In felul acesta este diminuat riscul de infarct. In plus, acesta este indicat in cazul unor probleme ale aparatului digestiv, ale sistemului endocrin si ale celui osos.
• Fructele. Consumul de fructe este benefic inclusiv in mentinerea colesterolului in limite normale. Acestea contin fibre, vitamine si minerale, dar si antioxidanti care ajuta organismul sa scape de toxine. Foarte bun este fructul de avocado, deoarece contine acid oleic, acesta avand rolul de a reduce colesterolul din organism.
• Legumele. Intaresc sistemul imunitar, contribuie la detoxifierea organismului si scad colesterolul LDL.
• Usturoiul. Are o multime de proprietati vindecatoare. Au fost efectuate peste 1.000 de studii farmacologice asupra usturoiului, studii care sustin pe langa proprietatile sale antibacteriene si antioxidante, rolul jucat de usturoi in vindecarea bolilor cardiovasculare, a cancerului, dar si in reducerea nivelului de colesterol.
Astfel, usturoiul contine colesterol bun, care este un adevarat scut impotriva bolilor de inima. Pentru a profita de toate proprietatile medicinale ale usturoiului, acesta trebuie consumat crud.
• Pestele. Contine proteine, vitamine si minerale, acizi grasi care ajuta la mentinerea nivelului de colesterol in limite normale. Consumul acestuia diminueaza riscul de boli cardiovasculare, creste colesterolul bun si scade trigliceridele.
• Nucile, migdalele si semintele. Sunt recomandate pentru micsorarea nivelului de colesterol.
Si remediile naturiste pot fi luate in calcul pentru mentinerea colesterolului la valori normale. Astfel, uleiul de germeni de porumb este considerat un tratament naturist eficient pentru reducerea colesterolului.
Acesta trebuie consumat in stare cruda si nu prin prajire sau fierbere, pentru a nu-si pierde din proprietati. Se poate utiliza in salate, dar si in preparate gatite in casa.
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.