Vitamina E poate ajuta la prevenirea cancerului

Actualizat: 18 Martie 2013
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Cercetatorii au identificat o proprietate anti-cancer evaziva a vitaminei E, despre care s-a presupus de multa vreme ca exista, dar a fost foarte dificil de descoperit.

Multe studii efectuate pe animale au sugerat ca vitamina E poate preveni cancerul, insa testele clinice pe oameni nu au prezentat aceleasi beneficii.

In aceasta noua lucrare, cercetatorii au aratat in celulele cancerului de prostata ca o forma a vitaminei E inhiba activarea unei enzime care este esentiala pentru supravietuirea celulelor canceroase. Pierderea enzimei, numite Akt, a dus la moartea celulelor tumorale. Vitamina, nu a avut nici un efect negativ asupra celulelor sanatoase.

Cercetatorii declara ca aceasta este prima demonstratie a unui mecanism unic despre cum vitamina E poate prezenta beneficii in prevenirea si tratamentul cancerului.

Cercetatorii avertizeaza insa ca administrarea vitaminei E tipice nu va avea aceleasi beneficii deoarece suplimentele cu preturile cele mai accesibile sunt sintetice si se bazeaza in general pe o forma a vitaminei E care nu lupta impotriva cancerului la fel de eficient ca in cadrul studiului si coprul uman nu poate absorbi dozele mari de vitamina E care sunt necesare pentru a se atinge efectul anti-cancer.

Telul cercetatorilor este de a dezvolta o pastila care sa contina cantitatea suficienta de vitamina E, pe care oamenii sa o poata administra zilnic pentru prevenirea cancerului.

Vitamina E se regaseste in numeroase forme, bazate pe structura chimica si cea mai comuna foma este cea a variatiunii numite tocoferol. In cadrul acestui studiu, cercetatorii au demnostrat ca, din toti tocoferolii testati, forma gama a tocoferoului a fost cea mai puternica forma anti-cancer a vitaminei.

Cercetatorii au manipulat structura acelei molecule de vitamina E si au descoperit ca eficacitatea acestui nou agent creat era de 20 de ori mai mare decat vitamina E in sine, regasita in celule. In studiile efectuate pe cobai, acest agent a redus dimensiunea cancerului de prostata.

Aceste descoperiri sugereaza ca un agent bazat pe structura chimica a unei forme de vitamina E poate ajuta la prevenirea si tratarea unui numar mare de tipuri de cancer, in special acelea care sunt asociate cu mutatia genei PTEN, un defect genetic comun, care mentine activa enzima Akt.

Cercetatorii au inceput stuiul atat in forma alfa cat si in forma gama a moleculei de vitamina E. Ambele au inhibat enzima Akt in moduri distincte, insa structura gama a reiesit in final a fi cea mai puternica forma a vitaminei E.

In fapt, vitamina a stopat activarea enzimei Akt prin atragerea sa si a unei alte proteine numite PHLPP1, in aceeasi regiune a celulei unde vitamina era absorbita: membrana celulara bogata in grasimi. PHLPP1, un supresor tumoral, a lansat apoi o reactie chimica care a inactivat enzima Akt, facand imposibila mentinerea in viata a celulelor canceroase.

Forma gama a fost cea mai eficienta deoarece forma sa chimica i-a permis sa atace enzima Akr intr-o maniera foare precisa.

Cand cobaii cu cancer de prostata au fost injectati cu acest agent, tratamentul a suprimat cresterea tumorilor in comparatie cu un grup placebo, care nu a inregistrat nici un fel de modificari. Analiza chimica a tumorilor tratate a aratat ca semnalul enizmei Akt a fost suprimat, confirmand astfel ca rezulatul testelor pe animale este acelasi cu rezultatul testelor de laborator.

Studiul pe animale a sugerat de asemenea ca agentul experimental nu este toxoc. Cercetatorii continua sa lucreze la imbunatairea moleculei.


Citeste si despre:

Prevenirea cancerului pulmonar la barbati Dieta poate ajuta la ameliorarea simptomelor artritei reumatoide? Rolul dietei in prevenirea cancerului de prostata Deficitul de vitamina D - simptome, cauze si prevenire Terapii alternative pentru cancerul de colon Ce afectiuni pot fi detectate cu ajutorul unui RMN cerebral Vitamine necesare Cancerul cervical Dieta si riscul de cancer Cancerul vaginal 10 alimente care ajuta la tratarea celor mai comune probleme ale pielii