Ce alimentatie sa adoptati pentru a preveni cancerul de colon

Actualizat: 23 Octombrie 2013
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Cancerul de colon poate fi prevenit prin gestionarea factorilor de risc care pot fi controlati, precum alimentatia pe care o adoptati si programul regulat de miscare.

Majoritatea studiilor de specialitate arata ca supraponderalitatea si obezitatea cresc riscul cancerului colorectal in randul ambelor sexe, cu o incidenta crescuta la barbati. O talie mai mare (mai mult tesut gras in jurul abdomenului) determina de asemenea o susceptibilitate crescuta in fata cancerului de colon.

Cercetatorii au descoperit ca o dieta bogata in legume, fructe si cereale integrale, din care sunt excluse carnea rosie si produsele procesate de origine animala, este benefica in prevenirea cancerului colorectal.

Alimentatia care scade riscul dezvoltarii cancerului de colon

Prima regula in respectarea unei alimentatii care scade riscul dezvoltarii cancerului de colon este evitarea tuturor surselor alimentare de grasimi saturate si grasimi trans. Carnea de vita, porc, miel si mezelurile sunt primele alimente de exclus din dieta, daca prezentati o predispozitie catre dezvoltarea cancerului colorectal.

- Evitarea carnii rosii. Carnea rosie participa in mod semnificativ la instalarea si evolutia cancerului de colon, de aceea specialistii in medicina recomanda evitarea ei, in toate formele in care poate fi consumata friptura, carnati, sunca etc. Produsele fast-food si toate mezelurile care au in compozitie carne rosie constituie un pericol in raport cu sansele de imbolnavire.

- Alegerea alimentelor benefice pentru colon. Fructele si legumele sunt alegeri alimentare in orice dieta care sustine starea de sanatate, dar mai ales in alimentatia potrivita prevenirii dezvoltarii cancerului de colon. Noile cercetari arata ca acidul folic, nutrient de baza si element al complexului de vitamine B, si-a dovedit rolul important in preventia cancerului de colon. Consumati din abundenta legume cu frunze verzi, citrice si cereale fortificate. Fibrele sunt inca un subiect de dezbatere in planul alimentar de prevenire a cancerului colorectal.

- Evitarea alcoolului si a consumului exagerat de hrana. Potrivit Societatii Americane a Cancerului, alaturi de dieta bogata in grasimi nesanatoase si saraca in fructe si legume, extrem de periculoasa pentru sanatate, se afla si consumul exagerat de alcool si hrana. Studiile au demonstrat ca persoanele cu o nutritie echilibrata inregistreaza cea mai mica incidenta a cancerului de colon.

- Programarea meselor si cresterea accesibilitatii hranei sanatoase. Un regim alimentar echilibrat are nevoie de o planificare atenta a meselor si de cresterea accesibilitatii alimentelor sanatoase. Asigurati-va ca aveti mereu la indemana ingredientele care va ajuta sa preveniti instalarea cancerului de colon si pregatiti in avans preparatele ce urmeaza sa fie consumate a doua zi, pentru a elimina tentatiile culinare periculoase pentru sanatate.

- Eficientizarea cheltuielilor pentru alimentele sanatoase. Aprovizionarea cu fructe si legume de sezon si pastrarea lor pe termen lung prin congelare si conservare sunt strategii eficiente de scadere a cheltuielilor necesare pentru o dieta echilibrata si corecta. In acest fel, aveti mereu acasa variante sanatoase de a manca, care sa substituie alte optiuni nocive prajiturile si chipsurile pot fi inlocuite cu succes de biscuitii integrali de casa, copti cu fructe de padure congelate, de pilda.

- Consumul sporit de afine. Afinele contin un compus special, numit pterostilbena, care ajuta mai ales in prevenirea cancerului la colon. In cadrul testelor de laborator s-a demonstrat ca riscul de cancer in cazul cobailor a scazut cu 57% dupa opt saptamani de cura cu aceste fructe de padure bogate in antioxidanti. Mai mult decat atat, afinele contin multa vitamina C, cercetarile in domeniu aratand ca un nivel ridicat din aceasta vitamina in corp previne aparitia unor leziuni care le preceda pe cele maligne.

- Introducerea murelor in dieta. Unele studii de specialitate sugereaza ca introducerea murelor in alimentatie poate reduce exponential riscul de cancer colorectal.

Vitaminele, calciul si magneziul in prevenirea cancerului de colon

Nutrientii din alimentele consumate joaca si ei un rol important in prevenirea cancerului de colon. Unele studii arata ca asigurarea unui aport zilnic de acid folic nu doar ca previne proliferarea celulelor canceroase, ci impiedica si cresterea tumorilor existente deja la nivelul colonului.

Alte demersuri stiintifice transmit ca vitamina D, preluata din anumite alimente sau din suplimente nutritive, scade riscul de instalare a cancerului colorectal. Un mineral esential pentru sanatatea oaselor si a dintilor, calciul, s-a dovedit si el util in lupta cu cancerul de colon, in special prin asociere cu vitamina D, care ajuta la absorbtia optima a acestui mineral.

O serie de studii de specialitate au descoperit si o legatura intre o dieta bogata in magneziu si sanse semnificativ reduse de imbolnavire de cancer colorectal, in special in randul femeilor. Surse alimentare bogate in magneziu sunt

- legumele cu fruze verzi (spanacul, varza kale etc.);
- nucile si semintele;
- pestele (macroul, tonul etc.);
- fasolea, lintea, mazarea;
- cerealele integrale (quinoa, meiul, orezul brun, pastele integrale, ovazul etc.);
- fructele de avocado;
- lactatele degresate;
- bananele;
- fructele uscate (prunele, caisele, curmalele, stafidele);
- ciocolata neagra;

Ceaiul verde poate fi si el un adjuvant in cadrul dietei benefice prevenirii cancerului colorectal. Un studiu efectuat de cercetatorii chinezi a descoperit ca incidenta cancerului colorectal este cu 54% mai mica in randul persoanelor care consuma regulat ceai verde.

In afara de o alimentatie corespunzatoare, miscarea regulata este si ea importanta in reducerea sanselor de imbolnavire in cazul cancerului de colon. Exista dovezi stiintifice care arata ca exercitiile fizice reduc riscul de cancer de aces tip cu circa 25%, iar sedentarismul il mareste.

Forurile internationale de sanatate recomanda cel putin 30 de minute de miscare in ritm moderat spre intensiv, cel putin cinci zile pe saptamana (beneficiile cresc daca durata exercitiilor fizice creste pana la 45-60 de minute).


Citeste si despre:

5 sfaturi importante ca sa nu faci cancer Ce este cancerul gastrointestinal? Alimentatia sanatoasa Stilul de viata si aparitia cancerului Legatura dintre alimentatie si cancer Medicii sau nutritionistii pot acum sa castige un venit pasiv din recomandarile de suplimente Screeningul cancerului colo-rectal Problemele colonului Corpul tau: tot ce nu stii despre el! Cancerul colorectal, polipoza adenomatoasa familiala si testarea genetica Polipii colonici