Semnele timpurii ale bolii Alzheimer

Publicat: 29 August 2017 | Actualizat: 06 Septembrie 2017
Autor: SfatulMedicului

Generalitati


Boala Alzheimer este o afectiune degenerativa si progresiva a creierului, specifica persoanelor in varsta, insa poate sa apara si mai devreme, in jurul varstei de 30 de ani.

Aceasta deterioreaza functiile de cunoastere ale creierului, iar capacitatile intelectuale si valorile sociale ale personalitatii celui afectat se pierd.

De cele mai multe ori, boala Alzheimer este deja instalata cu mult timp inainte ca bolnavul sa fie diagnosticat de cadre medicale de specialitate, deoarece procesul degenerativ ireversibil al celulelor neuronale din creier specific la aceasta boala este deja declansat, dar se petrece mai lent, asa incat nu este evident inca de la inceput ca maladia este prezenta.

Mai mult, marea majoritate a pacientilor ajung sa fie diagnosticati cu Alzheimer pentru ca cineva din familie observa ca anumite lucruri nu sunt in regula in comportamentul sau cu memoria persoanei in cauza.

Principalele semne

Pierderea memoriei. De retinut ca amintirile vechi, cum sunt cele din frageda copilarie, de exemplu, nu se pierd, insa pacientul diagnosticat cu boala Alzheimer nu-si mai aminteste lucruri petrecute recent, iar aceste lucruri sunt de fapt informatii pierdute definitiv.

Repetitia. Pacinetii care sufera de Alzheimer repeta la nesfarsit povesti, uneori exprimandu-se cu exact aceleasi cuvinte. De asemenea, acestia pun exact aceleasi intrebari, chiar daca au primit raspuns la respectivele intrebari foarte curand.

Uitarea datelor calendaristice. Este un alt semnal de alarma care indica instalarea maladiei Alzheimer. Pacientii uita data in care s-au nascut, cand s-au casatorit, inclusiv data la care s-a nascut propriul lor copil.

Problemele de limbaj. Persoanele cu Alzheimer prezinta dificultati in exprimarea celor mai simple cuvinte sau, altfel spus, nu-si gasesc cuvintele atunci cand vor sa spuna ceva.

Schimbarile de personalitate, de comportament. Pacientii pot trece de la stari emotive la stari de furie, fara nicio explicatie sau pot deveni suspiciosi inclusiv cu cei din familie.

Scade atentia pentru igiena proprie. Astfel, daca inainte pacientul nu iesea din casa nearanjat, acum nu mai prezinta niciun interes pentru aspectul exterior sau pentru igiena personala.

Dezorientare. Pacientii pot sa se rataceasca prin imprejurimile casei unde locuiesc sau pot avea probleme cu indeplinirea unor sarcini obisnuite, cum ar fi pregatirea unei mese.

Probleme de vedere. Problemele de perceptie vizuala si de coordonare in spatiu preced problemele de memorie specifice bolii Alzheimer. Este foarte posibil ca la debutul bolii, persoana afectata sa prezinte probleme de vedere atunci cand conduce, cand urca sau coboara scarile si chiar si cand merge pur si simplu pe jos.

Neputinta de a lua decizii. Boala poate reduce abilitatea pacientului de a lua decizii importante, ajung chiar sa nu mai stie sa-si gestioneze banii.

Lipsa de initiativa. Treptat, pacientul nu mai prezinta interes pentru activitatile care se desfasoara in familie, deoarece aceasta boala duce la diminuarea interesului pacientului spre orice activitate care presupune interactiunea cu alte persoane.


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

NEUROAXIS
Tel: 0219965
Sectorul 1, Str. Iordache Golescu Nr. 17
Centrul Medical Profilaxia
Tel: 0727165206
Timisoara, Str. Drubeta Nr.97
Email
Clinici
recomandate

Cercetatorii au descoperit mai multe planete cu conditii de viata mai bune decat cele de pe pamant Cercetatorii au descoperit mai multe planete cu conditii de viata mai bune decat cele de pe pamant

Test de gramatica: Poti obtine punctaj maxim?Test de gramatica: Poti obtine punctaj maxim?

Un copil nu spune ca sufera de anxietate, ci Ma doare burticaUn copil nu spune ca sufera de anxietate, ci Ma doare burtica

Citeste si despre:

5 semne surprinzatoare ale dementei

Boala Alzheimer - sfaturi pentru o viata normala

Ingrijirea pacientului cu Alzheimer

Postul: intre credinta si dieta

Importanta Calciului pentru organism

Colesterol crescut la 20 de ani? Dr. Irina Macovei-Dorobantu, cardiolog: In cazul pacientilor cu dislipidemii genetice este necesar screening-ul rudelor de gradul I

Top nutrienti care te vor face mai fericit si mai sanatos

Delirium

Pierderile de memorie: 5 motive de ingrijorare

Inflamatia din corp iti poate pune in pericol sanatatea!

Simptomele leziunilor cerebrale