Mentine-ti ficatul sanatos!

Actualizat: 12 Iulie 2021
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Ficatul este cel mai mare organ solid si cea mai mare glanda din corpul uman, realizand peste 500 de sarcini esentiale. Acest organ este vital pentru functiile metabolice si sistemul imunitar al organismului. Fara un ficat functional, o persoana nu poate supravietui.

Cele mai importante functii ale ficatului

In primul rand, ficatul prelucreaza nutrientii din alimente, produce bila, elimina toxinele din corp si construieste proteine. In plus, metabolizeaza multe medicamente. De asemenea, descompune grasimile, produce colesterol, transforma glucoza in glicogen si creeaza factori imuni necesari pentru combaterea infectiilor.

O inflamatie a ficatului spre exemplu, interfereaza cu aceste functii importante si poate duce la o stare de sanatate precara. Din fericire, ficatul este extrem de rezistent si este singurul organ care se regenereaza. Se poate regenera complet, atata timp cat ramane cel putin 25% din tesut. Unul dintre cele mai impresionante aspecte este faptul ca ficatul poate regresa la dimensiunea si capacitatea sa anterioare, fara a-si pierde functia.

Nutrienti care sustin sanatatea ficatului

Extractul de Armurariu. Armurariul este una dintre cele mai populare plante medicinale pentru tratarea si repararea ficatului datorita continutului unui flavonoid numit silimarina.

Silimarina este un antioxidant important si protejeaza ficatul prin stimularea functiei hepatice si detoxifiere. Compusii principali ai Silimarinei sunt Silibina, Silibianina si Silicristina, cel mai important fiind Silibina. Silibina protejeaza impotriva leziunilor hepatice cauzate de diverse substante nocive, consolidand si stabilizand membranele celulare si totodata promovand regenerarea ficatului prin efectul sau asupra producerii hepatocitelor noi.

Silibina are efecte de regenerare celulara a ficatului dovedite in numeroase studii clinice, ajutand ficatul in caz de ciroza, boala ficatului gras nealcoolic precum si pentru leziunile provocate de afectiuni virale. Proprietatile antiinflamatorii ale Silimarinei determina ca beneficiile sale sa fie resimtite si la nivelul vezicii biliare, intrucat reduce riscul formarii calculilor renali biliari prin fluidizarea bilei.

Extractul de Anghiare. Anghinarea este recunoscuta ca un remediu important in sustinerea ficatului. Aceasta are in componenta cinarina, un component biologic activ, despre care s-a constatat ca stimuleaza productia de bila in ficat. Acest lucru face ca procesele de detoxifiere din organism sa fie mai eficiente, ajutand anumite organe sa elimine toxinele daunatoare, precum alcoolul si alte substante chimice. La fel ca extractul de armurariu, anghinarea are in compozitie silimarina, ce ofera protective hepatica.

Extractul de Curcumin. Acesta imbunatateste activitatea ficatului, avand efecte asupra capacitatii acestuia de a detoxifica chimicalele xenobiotice (compusi chimici care se gasesc in organism, dar care nu sunt produsi de catre acesta).

Extractul de Curcumin ofera o eficienta ridicata in afectiunile hepatice datorita capacitatii curcuminoidei de inhiba o serie de factori precum Factorul Nuclear kappaB, care moduleaza multe citokine proinflamatorii si probiotice. In plus, datorita polifenolilor contribuie la reducerea riscului de boli ale ficatului gras cauzate de stres.

Extractul de Papadie. Aceasta contribuie la functionarea corespunzatoare a ficatului, imbunatatind capacitatea organismului de a elimina toxinele si totodata stimuland productia de bila. Este un diuretic puternic, curata sangele si sistemul digestive, ajutand la eliminarea metalelor grele din tesut. Mai mult, extractul de papadie contribuie la protejarea impotriva stresului oxidativ si contine vitamine si substante nutritive care ajuta la curatarea ficatului si la buna functionare a acestuia.

Extractul de Ghimbir. Cunoscut in toata lumea pentru proprietatile sale antiinflamatorii, ghimbirul este vital pentru sanatatea ficatului. Studiile au aratat ca substantele terapeutice ale ghimbirului, cum ar fi gingerolul si shogaolul, inhiba substantele chimice pro-inflamatorii din corp, cum ar fi prostaglandinele si citokinele. Inflamatia joaca un rol major in patogeneza bolii hepatice grase nealcoolice. S-a constatat ca suplimentarea cu ghimbir a redus semnificativ nivelurile de citokine pro-inflamatorii la pacientii cu boala ficalului gras non-alcoolic.

SYLIMARIN DETOX FORTE

• 248 mg Silimarina/capsula- Cel mai mare continut de Silimarina/capsula
• Extract de Armurariu cu cele mai inalte standardizari in Silimarina 80% si Silibina 50%
• 124 mg Silibina/capsula- Cel mai mare continut de Silibina/ capsula
• Formula complexa cu 6 extracte de Armurariu, Papadie, Brusture, Schisandra, Anghinare, Ghimbir- dedicate regenerarii ficatului
• Capsula vegetala


BONUS! Sfaturi pentru mentinerea sanatatii ficatului!

1.Urmeaza o dieta echilibrata! Consuma fibre pe care le regasesti in fructe proaspete precum grapefruit si fructe de padure, care au un si un continut bogat in antioxidanti, care au rolul de a proteja ficatul. Evita mancarurile bogate in calorii, grasimile saturate, zaharurile si carbohidratii.

2.Fa sport! Sportul ajuta la arderea trigliceridelor si la reducea grasimilor hepatice.

3. Odihneste-te suficient si evita stresul. Stresul cronic a fost asociat cu aparitia bolilor hepatice. Un somn odihnitor presupune evitarea expunerii prelungite la lumina artificiala, cel putin 7 ore de somn pe noapte si respectarea unui program de odihna.

4. Evitati toxinele. Toxinele pot dauna celulelor hepatice. Limitati contactul direct cu toxinele din produsele de curatare si aerosoli, insecticide, substante chimice si aditivi.

5. Consumati alcool responsabil. Bauturile alcoolice pot crea multe probleme de sanatate. Ele pot deteriora sau distruge celulele hepatice si poate provoca cicatrizarea ficatului.

Opiniile exprimate in acest material apartin partenerului nostru. Aceste opinii pot sa nu reprezinte pozitia SfatulMedicului.ro si nici sugestie de achizitie. Va sfatuim ca pentru orice problema medicala, sa consultati intotdeauna un medic, inainte de a incepe sau a schimba un plan de tratament.


Citeste si despre:

Cum sa-ti pastrezi sanatatea pe timp de iarna Sanatatea ficatului esentiala pentru organism Dieta pentru sanatatea ficatului Aspecte esentiale despre ficat Elemente nutritive pentru un par sanatos Ficatul, pe intelesul tuturor. De ce este necesara mentinerea sanatatii hepatice? Cum sa-ti intaresti sistemul imunitar in primavara cu produse bio Aparate auditive vivante Iarna si sanatatea sistemului digestiv Cand sunt necesare suplimentele pentru ficat? Detoxifierea ficatului - necesitate sau capriciu? Ficatul si caile biliare - riscul unei patologii hepatice Sfaturi pentru o toamna sanatoasa: imunitate, alimentatie, dieta 10 pasi simpli de retinut pentru un ficat sanatos
Cere sfatul medicului ×