Alimentele indicate si contraindicate pentru un ficat sanatos

Actualizat: 05 Septembrie 2017
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Ficatul este organul implicat in eliminarea toxinelor din organism, curata corpul prin filtrarea elementelor toxice din sange si ajuta sistemul imunitar sa lupte impotriva infectiilor si sa elimine bacteriile din sange. In plus, are un rol important si in digestia alimentelor.

Atunci cand ficatul este suprasolicitat, ca urmare a stresului sau a expunerii excesive la toxine, organismul este afectat si astfel pot sa apara diferite boli grave.

Este foarte important sa avem grija de sanatatea ficatului si putem sa o facem inclusiv prin ceea ce mancam, deoarece anumite alimente fac bine ficatului, in timp ce altele nu.

Principalele alimente benefice pentru ficat

Grepfrut. Este un excelent protector hepatic natural, datorita substantei glutation din compozitie, dar si a vitaminei C sau a antioxidantilor. Acest fruct ajuta corpul sa elimine substantele toxice.

Uleiul de masline presat la rece si organic, daca este consumat cu moderatie, este de ajutor ficatului, deoarece contine lipide care elimina toxinele.

Merele. Acestea sunt utile in procesul de eliminare a toxinelor acumulate in tractul digestiv, deoarece ele sunt bogate in pectina.

Nucile. Contin un aminoacid numit arginina, care ajuta ficatul in detoxifierea de amoniac. In plus, merele contin si acizi grasi Omega 3.

Turmericul. Este excelent pentru sanatatea ficatului, deoarece ajuta la procesul de detoxifiere. Acest condiment se adauga, de regula, in friptura.

Avocado. Acest fruct ajuta corpul sa produca glutation.

Varza. Contribuie la functionarea normala a ficatului, iar varza de Bruxelles creste productia de glucozinati, importanti in lupta cu radicalii liberi.

Sparanghelul. Este un foarte bun diuretic si contribuie inclusiv la eliminarea toxinelor din ficat.

Sfecla rosie si morcovii. Sunt doua legume care contin flavonoide si betacaroten.

Ovazul. Consumul acestuia reprezinta o buna modalitate de a evita afectiunile hepatice.

Broccoli. Unele studii sugereaza ca acest produs alimentar va poate ajuta sa preveniti bolile hepatice.

Coacazele. Au in componenta lor nutrienti numiti polifenoli, care va pot ajuta sa va protejati de bolile hepatice.

Principalele alimente care dauneaza ficatului

Mancarea grasa, fast food-ul, prajelile. Preparatele bogate in grasimi nesanatoase nu prezinta calitati nutritive si, in plus, fac rau organismului.

In timp, obiceiul de a manca numai astfel de preparate creste riscul de aparitie a cirozei. De aceea este recomandat sa schimbati aceste preferinte culinare care fac rau organismului, inlocuindu-le cu obiceiul de a consuma fructe si legume.

Zaharul. Daca este consumat zilnic si in cantitati mari, zaharul este daunator, deoarece principalul rol al ficatului este acela de a converti zaharul in grasime. Este indicat sa renunati la dulciuri si la sucurile carbogazoase daca vreti sa ramaneti sanatosi.

Sarea. Nu provoaca niciun rau organismului daca este consumata moderat; in caz contrar, aceasta poate duce la aparitia fibrozei, din cauza cantitatii mari de sodiu.

Alcoolul. Consumul de alcool se afla printre principalele cauze care dauneaza ficatului si este direct responsabil de aparitia cirozei.


Citeste si despre:

Profilul nutritional al alimentelor Muraturile, un aliment minune. Beneficii si contraindicatii Beneficiile si contraindicatiile pelinului Impactul condimentelor asupra sanatatii tale Beneficiile muraturilor pentru sanatate Indicatiile levodopei in tratamentul bolii Parkinson Beneficii si contraindicatii ale drojdiei de bere Ranile cronice Cei mai importanti medici din Romania in imagistica sanului prezenti la Bucuresti cu ultimele noutati in domeniu Femeia insarcinata Dieta cu pepene verde Ouale – bune sau rele? Esentialul despre medicamentele eliberate fara prescriptie medicala Scanarea HIDA in evaluarea functiei vezicii biliare Dieta Bernstein Mentinerea ficatului sanatos in lupta cu hepatita C