Mentinerea ficatului sanatos in lupta cu hepatita C

Actualizat: 02 Noiembrie 2015
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Daca aveti hepatita C, protejarea ficatului este un lucru foarte important. Este o chestiune de viata si de moarte. Hepatita C este cauza principala a bolii hepatice severe (ciroza) si a cancerului de ficat, ambele putand fi fatale. In cazul in care virusul hepatitei C patrunde in organism, acesta ataca ficatul si incepe replicarea, deoarece poate provoca deteriorarea celulelor hepatice, intrucat organismul incearca sa repare prejudiciul si sa scape de virus, ceea ce duce la o inflamare.

De-a lungul anilor, aceasta inflamatie determina formarea tesutului cicatricial, la fel ca in cazul in care aveti o taietura pe piele si se inchide cu o cicatrice. Acumularea de tesut cicatricial in ficat poate duce in cele din urma la o ciroza severa si chiar la cancer la ficat.

Cel mai important pas ce trebuie sa il faceti pentru a mentine ficatul sanatos este sa urmati un plan de tratament impotriva hepatitei C. Tratatarea hepatitei C cronice, cu o terapie medicamentoasa poate incetini sau opri leziunile asupra ficatului, reducand astfel riscul de complicatii legate de hepatita C.

Pasi pentru a va mentine ficatul sanatos

a. Evitati alcoolul – alcoolul este toxic pentru ficat si consumul de alcool este asociat cu o progresie mai rapida a bolii hepatice. Se pare ca nu este o limita a cantitatii de alcool consumata pentru a fi departe de pericole, astfel ca cercetarile nu au gasit raspuns la aceasta intrebare si cea mai buna recomandare pentru oameni este sa nu consume deloc alcool.

b. Minimizati utilizarea acetaminofenului – unii doctori recomanda limitarea utilizarii de medicamente pentru durere ce contin acetaminofen la mai mult de 2.000 de miligrame pe zi. Acetaminofenul poate provoca leziuni hepatice, astfel ca, daca ficatul dumneavoastra este deja lezat din alte cauze, prejudiciul este mai mare.

c. Discutati cu medicul dumneavoastra ce medicamente si suplimente va puteti administra – unele medicamente sunt metabolizate de ficat si pot provoca daune mai mari atunci cand ficatul este deja deteriorat. Chiar si suplimentele care sunt comercializate ca fiind naturiste pot interfera cu functionarea ficatului si pot provoca reactii adverse severe. Intrebati medicul dumneavoastra ce medicamente puteti lua pentru a va ajuta sa va mentineti in siguranta.

d. Mentineti-va o greutate potrivita prin diete si exercitii fizice – excesul de greutate poate provoca constituirea grasimii in ficat, contribuind astfel la rezistenta la insulina si afectarea ficatului de fibroza, cicatrici. Lucrati pentru a avea o greutate potrivita prin exercitii in mod regulat, consumati multe alimente cum ar fi fructe, legume si cereale integrale, apoi vizualizati aportul de calorii.

e. Nu renuntati la cafea – persoanele ce beau trei sau mai multe cesti de cafea pe zi au un risc de 50% mai mic de a avea o progresie a bolii. Astfel, daca nu consumati zilnic cafea, nu trebuie sa va apucati de baut de dragul ficatului dumneavoastra.

f. Vaccinati-va – feriti-va de virusurile ce va pot afecta ficatul, cum ar fi hepatita A si B si vaccinati-va impotriva lor pentru a reduce riscul de afectare hepatica in continuare.

g. Vorbiti despre sex – oamenii intr-o relatie monogama cu hepatita C cronica pot avea o viata sexuala normala. Riscul de transmitere a hepatitei C prin sex este destul de scazut, dar cuplul poate decide daca vrea sa foloseasca protectie. Pentru aceia care au facut sex cu mai multi parteneri, folosirea protectiei este recomandata pentru a ajuta la protejarea altora de hepatita C si pentru a va proteja impotriva bolilor cu transmitere sexuala, cum ar fi HIV, ce poate accelera afectarea ficatului.

h. Faceti teste regulate – pentru hepatita cronica C, medicul dumneavoastra va poate sugera la fiecare trei pana la sase luni sa faceti analize regulate, in functie de severitatea bolii si tipul de tratament pe care l-ati primit. Nu sariti peste aceste teste. Folositi-le ca pe niste oportunitati de a va evalua diverse masuratori, precum si starea dumneavoastra generala de sanatate.

Desi nu exista o dieta specifica impotriva hepatitei C, anumite alimente si bauturi pot stimula functiile hepatice. Altele, cu toate acestea, pot dauna ficatului foarte mult. Ba mai mult, persoanele cu hepatita C au un risc crescut de a dezvolta diabet de tip 2, asa ca fac alegeri inteligente la mancaruri ori bauturi si o mentinere a greutatii normale poate ajuta la reducerea aparitiei hepatitei C. Luati in considerare o dieta sanatoasa ca fiind o parte importanta a tratamentului de ansamblu impotriva bolii.

Cand vine vorba de fructe si legume pentru o dieta impotriva hepatitei C, putem spune ca ele sunt cele mai importante. Sunt bogate in fibre, care va ajuta sa va simtiti satul mai mult timp, precum si alte elemente nutritive care sustin sanatatea inimii. Scazute in calorii si grasimi, ele sunt bune pentru a ajunge la o greutate sanatoasa si indicata. Fructele si legumele pot reduce sansele de aparitie a ficatului gras si a diabetului. Aceste alimente sunt deosebit de importante, deoarece pot accelera deteriorarea hepatitei C.

Ca si fructele si legumele, cerealele integrale sunt surse excelente de fibre si nutrienti, iar acestea ar trebui consumate in fiecare zi. Optiunile gustoase includ orzul, orzul brun, quinoa, pastele integrale din grau, painea si ovazul, ce fac un mic dejun bun. Cerealele integrale metin un nivel ridicat de fibre.

Cautati proteine sanatoase, cum ar fi pestele, carnea de pui fara piele, carnea de curcan, lactatele fara grasimi si carnea slaba. Mentinerea unei greutati sanatoase este o modalitate importanta de a proteja ficatul si a evita boala de ficat gras. Alegeti proteinele slabe in locul celor grase pentru a atinge aceste obiective. Consumul de carne rosie poate contribui la obezitate sau la afectarea ficatului.

Daca aveti o forma avansata de boala de ficat, nu consumati absolut nicio cantitate de alcool. De fapt, evitarea alcoolului este un lucru pe care il puteti face pentru a incetini riscul de a dezvolta insuficienta hepatica. Abtinerea de la a consuma alcool este cel mai bun mod de a incetini progresia unei boli si pentru a pastra ficatul sanatos pana cand virusul a fost eradicat. In loc de alcool, ramaneti hidratat si beti apa.

Sushi-ul din restaurantele japoneze, stridiile sau fructele de mare nu sunt benefice persoanelor ce au hepatita C. Fiti foarte atent la fructele de mare crude, deoarece ele pot dezvolta o infectie bacteriana. Evitati si laptele nepasteurizat si branza.

Ficatul, ca aliment, contine foarte mult fier. Prea mult fier in corpul dumneavoastra poate provoca marirea ficatului, insuficienta hepatica, cancer hepatic sau ciroza. Stati departe de alimentele care sunt extrem de bogate in fier, cum ar fi ficatul sau suplimenetele ce contin fier. Legumele cu frunze verzi sunt in regula, deoarece acestea tind sa aiba mai putin fier decat ficatul ca aliment.

Sarea poate provoca retentia de lichide, ce este un simptom al hepatitei C progresive. Mesele congelate sau diverse produse de patiserie sunt pline de sodiu. Daca aveti stadii incipiente de hepatita C, un pic de sodiu este in regula, dar atunci cand boala este avansata, o idee buna ar fi sa stati departe de orice adaos de sare. Discutati cu medicul dumneavoastra pentru a afla cat de multa sare puteti consuma, astfel incat sa fiti in siguranta.

Hepatita C ataca ficatul si poate avea consecinte grave, dar boala ramane de obicei in organism fara simptome multi ani de zile. Cu toate acestea, anumite medicamente impotriva hepatitei C au efecte secundare severe. Impotriva acestei boli este benefic sa luati exact acele medicamente ce va sunt prescrise. Fie ca va confruntati cu reactii adverse sau severe, puteti lua masuri pentru a le usura:

a. Febra si frisoane – febra, frisoanele si simptomele asemanatoare gripei se pot vindeca foarte usor in cateva ore cu injectii. Unii experti recomanda administrarea injectiei inainte de a merge la culcare. Acoperiti-va cu paturi suplimentare sau purtati un tricou in plus daca aveti frisoane.

b. Oboseala – aproape toate persoanele cu hepatita C au stari de oboseala din doua motive, si anume: de la tratament sau de la boala in sine. Exercitiile usoare va dau mai multa energie, stimuland chiar si starea de spirit.

c. Insomniile – pentru a combate acest efect secundar, taiati cofeina de pe lista dumneavoastra, ceaiul, sucul, ciocolata, mai ales spre sfarsitul zilei.

d. Depresiile si iritabilitatea – aceste simptome comune pot aparea atat timp cat suferiti de hepatita C si cat timp va tratati de aceasta boala. Discutati cu medicul dumneavoastra daca aveti ganduri de sinucidere, posibil sa aveti nevoie de medicamente pentru depresie.

e. Greata si varsaturile – luand ribavirina cu alimente pentru a ameliora starea de greata, evitati alimentele grase sau condimentate, care nu fac bine stomacului. Ghimbirul din ceai, precum si unele suplimente au fost folosite pentru a calma greata.

f. Subtierea parului sau caderea lui – caderea parului este comuna cu inaintarea in varsta, dar poate fi si accelerata de tratamentul hepatitei C. Evitati samponarea in fiecare zi. Pentru femei este indicat sa va pastrati parul tuns scurt si stratificat pentru a avea un aspect mai placut si complet. Si o palarie va poate proteja scalpul si parul de razele daunatoare ale soarelui.

g. Ulceratii la nivelul gurii – cele mai vechi tratamente impotriva hepatitei C pot duce la leziuni bucale sau ulceratii. Incercati sa folositi o periuta de dinti moale. Stati mereu hidratat, insa evitati bauturile calde, care va pot frige sau bauturile citrice. Acetaminofenul poate ajuta la ameliorarea durerii la ranile gurii.

h. Eruptiile cutanate – aproximativ o treime dintre cei care au luat interferon si ribavirina au raportat eruptii cutanate. Faceti dusuri sau bai scurte, folositi apa rece si dupa dus aplicati o crema hidratanta. Pentru mancarimi, antihistaminicile va pot ajuta sau discutati cu medicul dumneavoastra despre creme cu steroizi.

In cazul in care o persoana a fost tratata pentru hepatita C si nu exista nicio dovada a virusului in sange, incepand cu 12 pana la 24 de saptamani dupa tratament, acesta se numeste raspuns virusologic sustinut, ceea ce inseamna ca persoana respectiva este vindecata. Cu toate acestea, doctorii afirma ca un leac impotriva hepatitei C se refera la infectie in mod specific. Baza leziunilor hepatice ar putea fi inca in corp.

Cu toate acestea, noile tratamente sunt bine tolerate de cei mai multi oameni. Cele mai frecvente efecte secundare sunt durerile de cap, oboseala, greata, tulburarile de somn si diareea. Foarte rar sunt persoanele care opresc medicamentatia din cauza efectelor secundare. Noile medicamente pentru hepatita C sunt foarte scumpe. In functie de regimul medicamentelor si de durata tratamentului, costul este foarte mare.


Citeste si despre:

Hepatita D: cauze, simptome si tratament Organismul tau are nevoie de peptide naturale - solutia pentru o slabire sanatoasa si detoxfiere naturala Hepatita B - Sa cunoastem realitatea! Patrunjelul: beneficii asupra sanatatii Fructele goji si beneficiile acestora pentru sanatate Nu lasa ficatul sa duca tot greul! Cum sa-ti intaresti sistemul imunitar in primavara cu produse bio Aparate auditive vivante 8 remedii antivirale naturale in lupta cu bolile, tulburarile de memorie si cancerul Apa plata cu lamaie: ce beneficii uimitoare aduce sanatatii! Abcesul dentar Informatii esentiale despre transplantul de organe 28 de alimente supernutritive Informatii esentiale despre biopsia hepatica
Cere sfatul medicului ×