De ce este importanta vitamina A?

Actualizat: 12 Septembrie 2018
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Vitamina A este termenul generic pentru un grup de compusi solubili in grasimi, extrem de importanti pentru sanatatea umana.

Sunt esentiali pentru multe procese din corp, inclusiv pentru mentinerea unei vederi sanatoase, asigurarea functionarii normale ale sistemului imunitar si ale organelor si a dezvoltarii normale a bebelusilor in uter.

Compusii vitaminei A se gasesc atat in alimentele de origine animala, cat si in cele de origine vegetala si se afla in doua forme diferite: vitamina A preformata si provitamina A.

Vitamina A preformata este cunoscuta ca forma activa a vitaminei pe care corpul o foloseste in stare naturala. Se gaseste in produsele de origine animala, inclusiv in carne de pui, vita, peste si lactate si include compusii retinol, retinal si acidul retinoic.

Provitamina A sau carotenoidele precum alfa-carotenele, beta-carotenele si beta-criptoxantinele sunt formele inactive ale vitaminei A care se gasesc in plante, organismul fiind cel care le transforma in vitamina A.

6 proprietati importante ale vitaminei A

1. Protejeaza sanatatea vederii, mai ales a celei nocturne

Vitamina A este esentiala in protejarea vederii, fiind necesara pentru producerea rodopsinei - pigmentul responsabil de vederea crepusculara si nocturna.

De fapt, unul dintre primele simptome ale deficitului de vitamina A poate fi cecitatea nocturna, cunoscuta si sub denumirea de nictalopie.

Rodopsina se gaseste in retina ochiului si este extrem de sensibila la lumina. Persoanele care sufera de aceasta afectiune pot vedea in mod normal in timpul zilei, dar au vederea redusa in timpul noptii, deoarece ochii lor se lupta sa aduca lumina la nivel mai jos.

2. Poate reduce riscul de aparitie a unor tipuri de cancer

Cancerul apare cand celulele anormale incep sa creasca sau sa se multiplice intr-un mod necontrolat. Vitamina A joaca un rol important in cresterea si dezvoltarea celulelor, influentand riscul aparitiei cancerului.

De aceea, interesul cercetatorilor pentru beneficiile vitaminei A a crescut substantial in ultimii ani. In studiile lor, consumul unei cantitati mai mari de vitamina A sub forma beta-carotenelor a fost asociat cu un risc mai scazut de aparitie a unor anumite tipuri de cancer, inclusiv limfomul Hodgkin, cancerul de col uterin, de plamani si de vezica urinara.

Totusi, desi ingerarea unei cantitati mari de vitamina A din alimentele vegetale a fost asociata cu un risc mai redus de cancer, alimentele de origina animala care contin forme active de vitamina A nu au aceleasi rezultate. In mod similar, suplimentele de vitamina A nu au avut aceleasi efecte benefice.

In prezent, relatia dintre nivelul de vitamina A din organism si riscul de cancer nu este inca pe deplin inteleasa, dar dovezile actuale sugereaza ca avand o cantitate adecvata de vitamina A in organism, in special din alimentele de origine vegetala, imbunatateste diviziunea celulelor si poate reduce riscul de aparitie a unor anumite tipuri de cancer.

3. Sprijina un sistem imunitar sanatos

Vitamina A joaca un rol vital in mentinerea protectiei naturale a organismului. Aceasta formeaza barierele mucoase din ochi, plamani, intestin si organe genitale care ajuta la captarea bacteriilor si al altor agenti infectiosi.

Mai mult, ajuta la producerea si functionarea celulelor albe din sange, care capteaza si curata bacteriile si alti agenti patogeni din fluxul sanguin. De aceea, un deficit de vitamina A poate creste riscul de aparitie a infectiilor si poate intarzia recuperarea medicala.

Avand suficienta cantitate de vitamina A in alimentatia zilnica, va ajuta sa va mentineti sistemul imunitar cat mai sanatos.

4. Reduce riscul de aparitie a acneei

Acneea este o tulburare cronica, inflamatorie a pielii. Persoanele care sufera de aceasta boala dezvolta cosuri si puncte negre dureroase pe fata, spate sau piept.
Acestea apar ca urmare a unei hipersecretii a glandelor sebacee.

Cu toate ca petele sunt inofensive fizic, acneea poate avea un efect grav asupra sanatatii mintale ale oamenilor si poate duce la scaderea stimei de sine, anxietate si depresie.

Rolul exact pe care il joaca vitamina A in tratarea acneei ramane inca neclar. Cu toate acestea, medicamentele pe baza de vitamina A sunt deseori folosite pentru tratarea acneei severe.

5. Protejeaza sanatatea oaselor

Substantele nutritive esentiale, necesare in mentinerea sanatatii oaselor pe masura ce inaintam in varsta sunt proteinele, calciul si vitamina D.

Totusi, consumul unei cantitati suficiente de vitamina A este importanta in dezvoltarea normala a oaselor. De fapt, persoanele care au un nivel scazut de vitamina A in sange sunt mai predispuse la fracturi decat persoanele cu un nivel normal de vitamina A in organism.

6. Imbunatateste cresterea sanatoasa si reproducerea

Vitamina A este esentiala in mentinerea unui sistem de reproducere sanatos atat la barbati, cat si la femei, precum si in asigurarea unei dezvoltari normale a embrionilor in timpul sarcinii.

Studiile pe sobolani au aratat importanta vitaminei A in sistemul de reproducere masculin, prin faptul ca deficitul acesteia blocheaza dezvoltarea celulelor spermatozoizilor, cauzand infertilitatea.

De asemenea, studiile pe animale au aratat faptul ca deficitul de vitamina A la femei poate avea un impact negativ asupra reproducerii, prin reducerea calitatii oualor si afectarea implantarii oului in uter.

In cazul femeilor insarcinate, vitamina A ajuta la cresterea si dezvoltarea organelor principale ale copilului, inclusiv scheletul, sistemul nervos, inima, rinichii, ochii, plamanii si pancreasul.

Totusi, e de retinut faptul ca o cantitate prea mare de vitamina A in timpul sarcinii poate fi periculoasa in dezvoltarea nou-nascutului pentru ca poate duce la malformatii congenitale.

Se recomanda ca, in timpul sarcinii, femeile sa evite anumite alimente care contin o cantitate concentrata de vitamina A, precum pateul de ficat, cat si suplimentele cu vitamina A.

Concluzii

Vitamina A este vitala pentru multe procese din corp, avand un rol important in protectia pielii si a mucoaselor, asigurand buna functionare a sistemelor osos si nervos.

Cea mai buna modalitate de a va asigura echilibrul de vitamina A din organism este sa consumati alimente bogate in vitamina A, ca parte a alimentatiei voastre normale si sa evitati suplimentarea cu cantitati excesive.


Citeste si despre:

Surse importante de calciu Top 3 vitamine pentru cresterea fertilitatii la barbati Tot ce trebuie sa stiti despre vitamina C Cum sa identifici si sa tratezi o carenta de vitamine? Vitamine de ajutor pentru un organism sanatos Cand trebuie administrata vitamina D? Cum poti sa ai grija de sanatatea ta si a celor dragi? Descopera puterea plantelor pentru o minte agila si un somn odihnitor De ce este vitamina D3 atat de importanta pentru sanatate? Cum stii daca ai deficienta de Vitamina D3? Complexul tau de vitamine B pentru o viata sanatoasa! Acizii grasi Omega-3 si vitamina D - factori esentiali in cresterea si dezoltarea sanatoasa si armonioasa a copiilor Importanta aportului de acizi grasi Omega-3 in timpul sarcinii si alaptarii Vitaminele care sporesc fertilitatea
Cere sfatul medicului ×