Tot ce trebuie sa stii despre consumul de carne de pui: avantaje si dezavantaje

Publicat: 27 Septembrie 2016
Autor: SfatulMedicului

Generalitati


Carnea de pui a fost multa vreme considerata o sursa bogata de proteine si vitamine, avand un continut redus de grasimi.

Noi studii au relevat un lucru surprinzator: puiul crescut in zilele noastre contine de pana la sase ori mai multa grasime decat cei de acum 150 de ani.

Chiar si asa, carnea de pui ramane in topul preferintelor culinare, pentru alte calitati.

Pe de alta parte, medicii atrag atentia asupra potentialului cancerigen al hormonilor de crestere, prezenti in carnea de pui comercializata la nivel mondial.

Avantajele consumului de carne de pui

Sursa de proteine

Proteinele din carnea de pui sunt considerate proteine slabe si, prin urmare, de calitate. O portie de carne de pui iti ofera aproximativ un sfert din necesarul zilnic de proteine, acei nutrienti esentiali organismului pentru a transforma grasimile in energie si pentru a preveni pierderea masei osoase.

Acest aliment are si proprietati energizante, multumita aportului insemnat de vitamina B, care ajuta la procesarea carbohidratilor si la reglarea nivelului de zahar din sange.

Imunitate crescuta

Carnea de pui contine jumatate din doza zilnica recomandata de seleniu, un mineral care stimuleaza secretia de glutation, numit "antioxidantul miraculos" sau "proteina vietii".

Glutationul este sintetizat de ficat si face parte dintre cei mai puternici si importanti antioxidanti ai organismului, contribuind in lupta impotriva cancerului.

In plus, acest antioxidant are rol detoxifiant, antiinflamator si imunomodulator. El restabileste echilibrul intre imunitatea celulara si umorala si activeaza celulele macrofage.

Protectie impotriva bolii Alzheimer

O portie de pui ofera 72% din doza zilnica recomandata de vitamina B3 sau niacina. Aceasta protejeaza ADN-ul de deteriorare, contribuie la prevenirea cancerului si a bolii Alzheimer.

Studiile au confirmat faptul ca persoanele in varsta care consuma alimente bogate in vitamina B3 sunt mai ferite de astfel de boli cronice si degenerative.

Dezavantajele consumului de carne de pui

Risc mai mare de cancer

Mai multe studii au demonstrat ca utilizarea hormonilor pentru cresterea porcilor, vitelor, oilor, gainilor, curcanilor si a altori pasari poate duce la cresterea riscului de cancer de san la femei. Acesta este si motivul pentru care anumite state au interzis folosirea hormonilor de crestere in sectorul zootehnic.

Consumul de carne de pui cu hormoni (steroizi, in special) ar putea declansa si cancer de prostata sau cancer digestiv.

Dereglari hormonale si obezitate

Unul dintre cei mai utilizati hormoni de crestere este estrogenul. Acesta declanseaza o serie de dereglari hormonale si metabolice la copii si adolescenti, printre care pubertatea precoce, celulita la varste foarte mici si cresterea rapida in greutate. La adulti, carnea de pui cu hormoni provoaca obezitate.

Infectii cu Escherichia coli

Un studiu recent atrage atentia asupra consumului de carne de pui din magazine. Aceasta ar putea contine o tulpina a bacteriei Escherichia coli, rezistenta la antibiotice si care poate cauza infectii ale vezicii urinare la femei.

Bacteria poate ajunge in corpul omului prin simpla manipulare a carnii de pui, inainte de prepararea ei.


Citeste si despre:

Durerea in piept (durerea toracica anterioara) - cauze, simptome, tratament Cancerul ovarian poate avea o supravietuire de pana la 94%. Care sunt simptomele care ar trebui sa le trimita pe femei la doctor? Infectiile glandelor salivare Factori care pot influenta infertilitatea feminina Hipertensiunea arteriala in sarcina Mentine-ti sistemul nervos sanatos cu solutii naturale! Durere sub coaste in partea dreapta? Cand ar trebui sa te ingrijoreze durerea de ficat De ce este importanta colaborarea dintre dentistul tau si medicul ortodont? Complicatiile insuficientei venoase superficiale Problemele de somn ale copiilor si adolescentilor Preventia suicidului - mituri, semne, comunicare, gestionare Tulburarea de personalitate antisociala: cum o recunosti Mituri despre Boala Parkinson
TEST PCR
REAL TIME PCR-COVID-19
rezultat in 24h
280
249 lei