Rolul pe care il are soarele in sanatatea organismului

Actualizat: 07 Iunie 2017
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Terapia cu ajutorul soarelui se numeste fototerapie. Aceasta este o metoda cu rezultate pozitive in tratamentul anumitor afectiuni deoarece contribuie la inmultirea limfocitelor, intarind astfel sistemul imunitar al unei persoane.

Mai mult, expunerea la soare, daca este controlata si mai ales protejata, poate trata boli precum scleroza multipla, acneea si diferite eczeme.

Razele soarelui pot ameliora psoriazisul si pot diminua depresia, avand un rol cicatrizant, antiinflamator si antiseptic. Sunt studii care arata ca soarele ajuta inclusiv pacientii diagnosticati cu Alzheimer.

Beneficiile razelor soarelui

• Adjuvant in cazul pacientilor cu Alzheimer. Exista studii care arata ca expunerea la soare contribuie la diminuarea unor simptome specifice Alzheimer-ului. Astfel, este redusa starea de agitatie, daorita dimunuarii starilor de insomnie, pacientii putand astfel dormi mai bine.

• Combate depresia. Soarele reface echilibrul psihologic al unei persoane prin redarea bunei dispozitii si a tonusului. Numeroase studii au dovedit ca lipsa luminii poate provoca depresie mai ales in perioada de toamna-iarna.

Astfel, razele solare provoaca in organism o descarcare de endorfine, acei hormoni care ofera unei persoane sentimentul de fericire si liniste.

• Scade riscul de scleroza multipla. Sunt studii care atesta faptul ca persoanele care sunt nascute si care traiesc la ecuator prezinta un risc mai mic de a dezvolta scleroza multipla. De asemenea, sunt cercetatori care sustin ca persoanele care au stat la soare in adolescenta au sanse mici de a face scleroza multipla.

• Contribuie la ameliorarea psoriazisului. Studiile de specialiate sugereaza ca expunerea la soare intr-un interval de o luna de zile diminueaza simptomele psoriazisului cu pana la 80%.

• Amelioreaza acneea. Soarele curata si infrumuseteaza pielea persoanelor acneice, oferind tenului un aspect placut, curat.

• Mentine sanatatea oaselor. Este stiut rolul vitaminei D in absorbtia calciului, care la randul sau intareste oasele. De aceea, 20 de minute de expunere la razele calde ale soarelui sunt suficiente pentru a lua echivalentul a 1.000 de unitati internationale de vitamina D.

Vitamina D contribuie la fixarea calciului in oase, prevenirea depresiei, osteoporozei, rahitismului si stimularea secretiei de serotonina. De asemenea, serotonina sau hormonul fericirii duce la eliminarea stresului si la mentinerea unei stari de bine, de liniste.

Totodata, exista studii care sustin ca lipsa vitaminei D creste riscul aparitiei cancerului de san sau de colon.

• Expunerea la soare previne reumatismul. Daca o persoana sta la soare cu moderatie si, in plus, face vara, la mare, bai cu namol are toate sansele sa previna in viata adulta instalarea reumatismului.

• Diminueaza riscul de infarct. Oamenii de stiinta spun ca expunerea la soare poate prelungi viata, deoarece reduce tensiunea arteriala si micsoreaza riscul de infarct si accident vascular cerebral.

Explicatia cercetatorilor este aceea ca razele solare in momentul in care ating pielea, in vasele de sange este eliberat un compus numit oxid nitric, care duce la scaderea tensiunii arteriale.


Citeste si despre:

Vitamina C pentru sanatatea organismului Ajutati-va corpul sa fie puternic si sanatos prin consumul de broccoli Modalitati de a va mentine sanatatea si la o varsta inaintata Ochelarii de soare – un accesoriu care poate da dependenta si sa-ti afecteze vederea Fasolea alba. Beneficii pentru sanatate 10 alimente care va protejeaza de soare Secretele unui par sanatos Caravana Sanatatii dm, prezenta in 12 orase. Circa 1.200 de participanti au beneficiat de informatii si solutii pentru o viata echilibrata De ce merg romanii la stomatolog? Pentru un zambet ca la Hollywood Factori care determina scaderea nivelului de energie Beneficiile vitaminei D pentru sanatate Topul alimentelor pentru oase sanatoase Beneficiile expunerii la soare Vitamine de ajutor pentru un organism sanatos Beneficiile busuiocului Soarele, prieten sau dusman: cancerul de piele