Vitaminele sunt substante organice cu roluri importante pentru mentinerea sanatatii, pe care corpul uman nu le poate fabrica singur. Aportul necesar de vitamine se asigura printr-o dieta sanatoasa.
Vitaminele se clasifica in liposolubile, care se gasesc in tesuturile grase si in ficat, fiind absorbite cu ajutorul grasimilor (A, D, E, K) si vitaminele hidrosolubile (B,C,P), care se elimina din corp prin urina.
Vitamina A este importanta pentru mentinerea sanatatii pielii, a mucoaselor si a ochilor. Se gaseste in lapte, oua, morcovi, legume cu frunze verzi, cartofi dulci, mere, piersici. Un aport insuficient face organismul mai vulnerabil in fata infectiilor.
Vitamina B1 este utila pentru mentinerea sanatatii inimii, a sistemului nervos si ajuta digestia. Carentele pot duce la insuficienta cardiaca si la tulburari ale sistemului nervos. Sursele de vitamina B1 sunt cartofii, cerealele integrale, drojdia de bere, lintea, fasolea, carnea de porc.
Vitamina B2 ajuta la formarea hematiilor si contribuie la cresterea rezistentei organismului fata de microbi si substante toxice. Carentele se manifesta prin buze si piele crapate, sensibilitate la lumina, dermatite. Se gaseste in spanac, ciuperci, lactate.
Vitamina B6 este implicata in procesul de metabolizare a proteinelor si aminoacizilor, impiedica depunerea colesterolului pe peretii vaselor de sange. Ouale, lactatele, cartofii, bananele si pestele sunt surse importante de vitamina B6.
Vitamina B9, cunoscuta si drept acid folic, ajuta organismul la producerea de globule rosii, iar deficientele sunt periculoase mai ales in cazul gravidelor, pentru ca pot duce la aparitia malformatiilor congenitale la fat.
Vitamina B12 participa la sinteza hemoglobinei, iar deficientele se manifesta prin tulburari neurologice, oboseala cronica si anemie. Surse bogate de vitamina B12 sunt carnea de vita, de miel, orezul, soia, fructele de mare.
Vitamina C, care se gaseste in citrice, ardei gras, patrunjel, broccoli, varza, este importanta pentru buna functionare a sistemului imunitar.
Vitamina D ajuta la asimilarea calciului si a fosforului. Cand organismul nu are un aport suficient al acestei vitamine, apar rahitismul, in cazul copiilor si osteoporoza, la adulti.
Vitamina D este singura vitamina care poate fi sintetizat de catre organism prin expunerea la soare, intre 10 si 20 de minute pe zi. De asemenea, se gaseste in pestele gras cum ar fi somonul, macroul, sardinele, uleiul de peste, oua.
Vitamina E are un puternic rol antioxidant, contribuie la mentinerea sanatatii cardiovasculare si contribuie si la mentinerea unui sistem imunitar puternic. Carentele apar la persoanele care au leziuni hepato-biliare. Surse de vitamina E sunt avocado, arahidele, soia, lapte, germeni de grau.
In cazul deficientelor, se pot lua si suplimente nutritive cu vitamine, insa numai la recomandarea unui medic specialist, deoarece administrarea excesiva, cat si cea insuficienta poate cauza efecte nedorite asupra sanatatii.
Pentru a preveni carentele de vitamine, este recomandata o alimentatie cat mai variata si echilibrata. Este foarte important si consumul de cinci portii de legume si fructe pe zi. Ideal este ca acestea sa nu fie prearate termic.
Opiniile exprimate in acest material apartin partenerului nostru. Aceste opinii pot sa nu reprezinte pozitia SfatulMedicului.ro si nici sugestie de achizitie. Va sfatuim ca pentru orice problema medicala, sa consultati intotdeauna un medic, inainte de a incepe sau a schimba un plan de tratament.