Un studiu nou realizat de cercetatori canadieni sugereaza o ipoteza surprinzatoare. Vaccinul antigripal sezonier ar putea preveni gripa chiar daca tulpinile utilizate la crearea sa sunt diferite de cele la care sunt expuse persoanele vaccinate.
Eficacitatea vaccinului antigripal sezonier este contestata de cei ce considera ca daca sunt expusi la alta tulpina, vaccinul este complet inutil, dar noul studiu demonteaza acest mit.
O cercetare realizata la Li Ka Shing Knowledge Institute din Ontario, a demonstrat ca vaccinul ofera protectie si impotriva altor tulpini. Studiul a analizat date medicale din 1971 pana in 2011, iar cercetatorii canadieni sustin eficatea vaccinului in orice situatie.
In mod normal, un vaccin antigripal are o eficienta de 65-83% in cazul in care patogenii din mediu sunt aceiasi cu cei utilizati pentru imunizare. In cazul diferentelor, cand vaccinul are o tulpina diferita de virusul, eficienta vaccinarii scade la doar 52-54%, potrivit cercetarii citate de ScienceDaily.com.
Studiul a fost finantat de GlaxoSmithKline, unul dintre cei mai mari producatori de vaccinuri din lume.
Mai multe informatii despre gripa gasiti pe Stop Gripa