Suplimente utile in perioadele stresante

Actualizat: 31 Iulie 2024
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Ce este sanatatea?


Sanatatea, se caracterizeaza printr-o bunastare fizica, mintala si sociala care nu consta doar in absenta bolii sau a infirmitatii.

Alimentatia
omului reprezinta unul dintre stalpii fundamentali ai constructiei sale.

Sanatatea si echilibrul fiecaruia, se afla in corelatie directa cu hrana.

Deprinderea unei alimentatii adecvate, aduce, impreuna cu alte elemente corecte de comportament, o viata sanatoasa. In ceea ce priveste actul hranirii, nu este important doar ce mancam, ci si cat, cand si cum ne alimentam.

Ce este alimentatia?

Alimentul reprezinta un produs mai mult sau mai putin natural capabil sa ii asigure omului energia necesara desfasurarii activitatilor biologice, intelectuale si fizice, dar si nutrientii necesari constructiilor si modificarilor celulare.

Calitatea unui aliment rezida atat din sursa din care provine, cat si din modul de prelucrare industriala sau casnica al acestuia. Alimentele care se gasesc pe piata sunt naturale, seminaturale sau chiar semisintetice.

Alimentatia echilibrata

Organismul omului se mentine cu atat mai sanatos cu cat alimentatia este mai echilibrata.

O alimentatie diversificata, individualizata (dupa modul de viata, sex, efort, starea de sanatate), corect compusa din punct de vedere caloric si care respecta raportul optim dintre substantele principale (glucide, proteine, lipide, fibre vegetale), poate fi considerata a fi alimentatie echilibrata.

Pentru omul care vrea sa traiasca sanatos, este la fel de importanta atat cantitatea de substante nutritive din sursele de hrana, cat si raportul dintre principalele substante active din punct de vedere biologic.

In urma unei alimentatii necorespunzatoare, mai devreme sau mai tarziu, apar o serie de tulburari care perturba sanatatea omului.

Fenomenele care insotesc dezechilibrele alimentare sunt cauzate de lipsa unei alimentatii diversificate si echilibrate sau de catre un comportament alimentar daunator.

Dieta este o metoda de alimentatie, profilaxie si de tratament, care se bazeaza pe alcatuirea unor meniuri care respecta atat regulile generale ale unei alimentatii sanatoase, cat si particularitatile adresate scopului urmarit.

Beneficiile suplimentelor alimentare

Una dintre solutiile pentru a dobandi echilibrul fizic pe care ni-l dorim cu totii sunt suplimentele alimentare naturale, care, consumate in mod corespunzator, pot asigura necesarul de substante nutritive de care are nevoie corpul nostru pentu a avea un sistem imunitar puternic.

Sistemul imunitar inseamna totalitatea anticorpilor existenti in organismul viu. Fiecare dintre anticorpi au diferite atributii pentru protejarea organismului de bacterii, virusuri, ciuperci si alte substante daunatoare.

Controlul asupra organismului il au doua grupuri principale de celule: celulele de deservire si celulele supresoare.

Pentru a activa anticorpii trebuie ca in organism sa existe o cantitate suficienta de calciu si de magneziu.

De aceea, este recomandabil sa se consume - in mod frecvent - branza de vaci sau urda cu verdeturi si sa se bea, dimineata, un suc de portocale mixat cu fructe de padure.

Miscarea zilnica sustine imunitatea (minim 30 de minute pe zi).

Semnele unei deficiente de vitamine si minerale includ oboseala, moleseala, crampele, nervozitatea si insomnia.

Stresul reprezinta sindromul de adaptare pe care individul il realizeaza in urma agresiunilor mediului; ansamblu care cuprinde incordare, tensiune, constrangere, forta, solicitare, tensiune.

Oamenii care sunt supusi stresului continuu perioade lungi de timp devin coplesiti de tensiune, furie, frica si frustrari, ceea ce conduce la instalarea cronica a unei puternice stari anxioase.

Ca urmare, secretia de adrenalina va creste iar tensiunea arteriala si frecventa cardiaca si respiratorie vor avea valori marite.

O frecventa respiratorie mare va duce la hiperoxigenarea sangelui, cu instalarea sindromului de hiperventilatie. Acesta poate fi inceputul atacurilor de panica.

Glicemia si nivelul acizilor grasi in sange cresc in stres, aceasta combinatie favorizand accelerarea procesului de ateroscleroza, cu dezvoltarea bolilor coronariene.

Functiile sistemului imun sunt mai putin eficiente, de aceea organismul nu va mai putea lupta eficient cu factorii patogeni si celulele canceroase.

Pe plan mental se observa o reducere a capacitatii de memorare si a capacitatii de concentrare. Apar tulburari de somn si depresie, precum si alte tulburari de dispozitie.

Mineralele si beneficiile lor

Exista doua categorii de minerale - macro si micro. Pentru un echilibru bun sunt necesare cantitati mari de macro minerale si mai mici de microminerale.

Calciu (macro mineral) - Intareste oasele si muschii.

Crom (micro mineral) - Inhiba pofta de dulciuri.

Fier (macro mineral) - Previne anemiile.

Magneziu (macro mineral) - Reduce crampele de menstruatie.

Seleniu (micro mineral) - Regleaza sistemul imunitar si activitatea tiroidei.

Siliciu (micro mineral) - Intretine parul, unghiile si pielea.

Zinc (macro mineral) - Regleaza sistemul imunitar.

Vitaminele sunt si ele de 2 feluri: Vitamine solubile in apa se pot lua fara mancare, iar cele solubile in grasime se administreaza numai cu hrana.

Complexul de vitamine B (solubile in apa) - Imbunatateste activitatea sistemului nervos si pe cea a metabolismului.

Vitamina B6 (solubila in apa) - Regleaza activitatea hormonala si a sistemului nervos.

Acid folic (solubila in apa) - Ajuta la dezvoltarea normala a fatului pe timpul unei sarcini.

Vitamina C (solubila in apa) – Intareste sistemul imunitar.

Vitamina D (solubila in apa) - Necesara pentru sistemul musculo-scheletal

Supra-alimentele

Spirulina

Unul dintre cele mai cunoscute suplimente alimentare naturale este Spirulina platensis, numita si super-alimentul zilelor noastre.

Alga Spirulina are cea mai mare concentratie de proteine (60%) dintre toate alimentele cunoscute, fie vegetale sau animale. Proteinele din Spirulina sunt insa mai sanatoase decat cele din carne pentru ca aceasta alga nu contine colesterol.

Spirulina contine mult fier, antioxidanti si vitamina A si B12.

Consumul de spirulina este recomandat pentru a imbunatati starea de bine a organismului, pentru mai multa vitalitate, in perioade stresante, pentru a ajuta sistemul imunitar sau in timpul postului.

Alga verde Chlorella

Un alt supliment alimentar este alga verde Chlorella.

Aceasta contine aproape toate substantele necesare unei alimentatii sanatoase, continand toti aminoacizii esentiali, acizi grasi saturati si nesaturati, un numar mare de vitamine si minerale.

Chlorella este planta cu continutul cel mai mare de clorofila si un continut de proteine mult superior continutului de proteine din carne sau soia.

Chlorella se poate folosi pentru detoxifierea organismului si ca antibiotic natural eficient impotriva bacteriilor daunatoare ce se gasesc la nivelul intestinul gros.

Moringa

Moringa Oleifera este un copac care provine initial din India, unde creste la poalele muntilor Himalaya. Moringa este folosita in medicina ca sursa de hrana si energie (vindeca peste 300 de boli).

Moringa are, de asemenea, si actiune antibacteriana.

Aloe vera

Aloe vera este o planta asemanatoare cu cactusul si este numita si planta „primului ajutor“, datorita efectelor multiple pe care le are asupra organismului.

Elementul cel mai important, gelul de aloe vera, se gaseste in frunzele de Aloe vera si ajuta la detoxificarea organismului, normalizarea tractului digestiv si intarirea sistemul imunitar.

Folosita extern, planta are efect antiseptic, dezinfectant, antiinflamator si poate chiar stimula regenerarea celulara.

Concluzie

Se recomanda o alimentatie bogata in fibre, proteine si vitamine.

Trebuie consumat in mod regulat, legume proaspete, fasole, seminte, peste.

Produsele din soia sunt indicate, de asemenea, pentru continutul de fitoestrogeni.

Autor: Dr. Mihai Bogdan Mircea
Medic primar diabet si boli de nutritie
Medcenter Iasi
Tel: 0332.405.266 / 0232.213.931

Opiniile exprimate in acest material apartin partenerului nostru. Aceste opinii pot sa nu reprezinte pozitia SfatulMedicului.ro si nici sugestie de achizitie. Va sfatuim ca pentru orice problema medicala, sa consultati intotdeauna un medic, inainte de a incepe sau a schimba un plan de tratament.


Citeste si despre:

Alergiile solare Infarctul miocardic si angina instabila Dementa Detoxifierea organismului Consumati prea multa cofeina? Aflati simptomele abuzului Cum afecteaza alcoolul sanatatea ficatului si ce masuri preventive sunt recomandate Tulburarile de somn si inaintarea in varsta Efectele tratamentului pentru cancer asupra creierului - Chemo brain Informatii esentiale despre transplantul de organe Asigurarea sanatatii si sigurantei de la nastere pana la varsta de 2 ani Testul de stres la efort