Spirulina

Actualizat: 01 Aprilie 2021
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Ce este spirulina?


Spirulina este o alga in forma de spirala bogata in substante nutritive, descoperita in lacurile naturale alcaline din America de Sud si Africa. Timp de secole acasta planta a reprezentat o parte importanta a regimului alimentar al multor comunitati. Din 1970 spirulina a fost din ce in ce mai mult studiata si cunoscuta, fiind utilizata pe scara larga ca supliment alimentar.

Spirulina are un continut ridicat de proteine vegetale (50-63%) - de trei sau patru ori mai mare decat cel intalnit in carnea de peste sau cea de vita - si multiple vitamine (depaseste cu 3-4 ori cantaitatea de vitamina B12 intalnita in ficatul de animale) care lipsesc in mod normal in cazul unei diete vegetariene. Spirulina contine minerale (fier, potasiu, sodiu, magneziu, fosfor, calciu, etc.), are un nivel important de betacaroten ce are rolul de a proteja celulele (de 5 ori mai mare decat morcovii si de 40 de ori decat spanacul), un volum crescut de acid gama-linoleic (care reduce colesterolul si previne aparitia bolilor de inima) si ficocianina (substanta gasita in spirulina care inhiba formarea cancerului de colon) etc.

Beneficiile spirulinei si scaderea in greutate

Printre cele mai importante si benefice efecte ale spirulinei pentru sanatate (in cazul consumului regulat al acestei plante) se regaseste, fara indoiala si pierderea in greutate. Scaderea numarului de kilograme se va face natural, iar corpului ii vor fi furnizate toate vitaminele importante, aminoacizi si substante nutritive pentru organism, precum si proteinele necesare.

Spirulina nu contine zahar si carbohidrati. Aceasta actioneaza ca un inhibitor puternic al apetitului si reduce considerabil greutatea corporala, in timp. Desigur, consumul de spirulina trebuie insotit de o dieta sanatoasa, naturala, in care se poate consuma ceai verde si alte produse alimentare ce pot contribui la o scadere sanatoasa si treptata in greutate.

O alta calitate a spirulinei este aceea ca aceasta poate corecta anemia in cazul copiilor subnutriti. Spirulina este de asemenea, foarte eficienta impotriva melanozei si keratozei cauzate de intoxicatia cronica cu arsenic.

Printre alte efecte benefice ale spirulinei se enumera:
- protejeaza impotriva febrei fanului si reduce inflamatia declansata de artrita
- ajuta la reducerea nivelului de colesterol si trigliceride rele din sange, imbunatatind, in general, sanatatea cardiovasculara datorita faptului ca este o sursa rara de acid linoleic (care mai este prezent in laptele matern)
- ajuta la diminuarea problemelor provocate de diabetul de tip 2, scazand nivelurile de zahar din sange
- are efect antioxidant, diminuand degradarea muschilor si epuizarea dupa exercitiile fizice, imbunatatind starea generala de sanatate.

Efecte secundare

Desi ofera multiple beneficii, spirulina contine un aminoacid numit fenilalanina care trebuie evitat de persoanele care au fost diagnosticate cu fenilcetonurile - tulburare metabolica in cazul careia organismul nu poate metaboliza o serie de aminoacizi, rezultatul fiind afectarea creierului.

In cazuri foarte rare, spirulina ar putea contine o toxina numita microcistina care poate provoca boli de ficat, inclusiv cancer. Din pacate, nu exista standarde care sa reglementeze consumul spirulinei in siguranta, insa microcistina este o toxina extrem de rara si nu ar trebui sa reprezinte un semnal de alarma.
Beneficiile spirulinei depasesc posibilele dezavantaje. De aceea, consumul de spirulina este indicat pentru echilibrarea nivelului de multivitamine din organism.

Cum ar trebui pastrata spirulina?

Suplimentele de spirulina se vor pastra la temperatura camerei, ferite de umezeala sau poluare pentru a nu se diminua efectele sale benefice. Indicat ar fi ca o data ce a fost desfacut ambalajul, comprimatele de spirulina sa nu fie pastrate mai mult de trei luni. Dupa utilizare vor fi depozitate in cutia originala, departe de orice sursa de caldura si lumina puternica.

Cine ar trebui sa utilizeze spirulina?

Suplimentele cu spirulina sunt indicate:
- copiilor care nu mananca suficiente legume sau au o alimentatie dezechilibrata
- adolescentilor, in timpul perioadelor de crestere rapida dari si celor care au nevoie de suplimente de substante nutritive
- femeile insarcinate
- persoanele in varsta care nu pot beneficia de un regim alimentar regulat si echilibrat
- persoanele care sunt solicitate din punct de vedere fizic, pentru ca nivelul lor de energie sa fie ridicat
- personanele cu un program de activitati foarte incarcat ce nu le permite sa aiba mese regulate si o dieta echilibrata
- persoanele care sufera de diferite boli si necesita un volum ridicat de substante nutritive utile in procesul recuperarii
- vegetarienii care au nevoie de surse suplimentare de nutrienti
- persoanele care se confrunta, in mod curent, cu febra ridicata.

Mod de administrare

Ce cantitati de spirulina sunt recomandate?
Specialistii recomanda sa se administreze 5-10 tablete de spirulina pe zi pentru adulti si 3-5 tablete pe zi in cazul copiilor sub 12 ani. Totusi, este indicat sa se consulte medicul inainte de a se utiliza orice fel de medicament sau supliment alimentar.

Cum se va administra spirulina?
Spirulina se va administra cu putina apa (nu suc, ceai, cafea sau bauturi racoritoare) si timp de 30 de minute se vor evita bauturile racoritoare, alcoolice sau cafeaua, deoarece acestea pot distruge o parte din nutrientii si enzimele din spirulina. Pe parcursul tratamentului cu spirulina se va bea o jumatate de litru de apa in plus, pe zi pentru a ajuta organismul sa o absoarba.

Reactii adverse

Spirulina este un produs complet natural si nu declanseaza, in mod normal, reactii adverse. Chiar daca intervine supradozajul, nu va exista nici un pericol pentru organism. Totusi unele persoane pot experimenta urmatoarele simptome dupa ce au utilizat spirulina:
- febra moderata, in urma procesului de ardere a proteinelor suplimentare din organism
- ameteli usoare, caz in care se va micsora cantitatea de spirulina administrata, iar daca simptomul nu dispare se intrerupe administrarea
- sete si constipatie
- dureri de stomac
- mancarimi ale pielii sau eruptii cutanate minore

Spirulina este un produs alimentar sau un medicament?

In cele mai multe dintre cazuri, alaturi de spirulina pentru tratarea unor boli, medicul va prescrie si alte tratamente medicamentoase. Spirulina nu este un medicament, insa atunci cand este folosita ca sursa suplimentara de nutrienti poate preveni aparitia unor afectiuni ce au la baza deficiente nutritionale. Cercetarile medicale au demonstrat deja ca spirulina ofera beneficii organismului uman, contribuind la echilibrul si sanatatea acestuia.

Spirulina este utilizata si in industria cosmetic, avand o capacitate sporita de penetrare a pielii. Efectele sale sunt de regenerare, revitalizare, calmare si netezire a ridurilor, eliminand petele si iritatiile tesutului cutanat. Cremele si lotiunile pe baza de spirulina sunt recomandate spre utilizare in sezonul rece, cand pielea este sensibilizata de factorii externi agresivi (vant uscat, ger etc.). Acestea se aplica in strat subtire, pentru o absorbtie progresiva.


Citeste si despre:

Potasiul joaca un rol important in sanatatea inimii Imunizarea organismului in sezonul rece Totul despre proteine 15 alimente bogate in probiotice 6 moduri sa va detoxifiati organismul si sa va intariti imunitatea in mod natural Delfino Romania – manifest pentru sanatatea ta Tot ce trebuie sa stii despre tiroida autoimuna Cum putem pastra valorile glicemiei in limite normale? Tratamente alternative pentru astm Plantele medicinale in terapiile alternative Terapii alternative pentru cancerul de colon