Diareea la copii - sfaturi dietetice

Actualizat: 22 Septembrie 2023
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Dr. Cora Balaban-Popa
Consultant medical:

Dr. Cora Balaban-Popa
Medic specialist neonatolog

Spitalul Municipal Campina

Generalitati


Diareea la copii este greu de definit, specialistii considerand-o, de fapt, cresterea numarului obisnuit de scaune pentru copilul respectiv si reducerea consistentei acestora prin cresterea continutului apos.

Etiologia ei este plurifactoriala, incluzand atat cauze infectioase (microbiene, virale, parazitare), cat si neinfectioase (diete necorespunzatoare, tratament antibiotic prelungit).

Diareea
poate fi agravata prin regim alimentar necorespunzator, insa prin regim adecvat poate fi si ameliorata.

Recomandarile specialistilor

Printre sfaturile utile adresate de catre specialisti parintilor, se numara:

Mentinerea alimentatiei normale

Mentinerea unei diete cat mai normale, continand alimentele de baza, cu care copilul e deja obisnuit. Daca in trecut medicii recomandau instituirea unei diete hidrosaline, care avea drept scop punerea in repaus a tubului digestiv, insa cu asigurarea aportului de apa si electroliti, studiile clinice recente au demonstrat ca aceasta este inutila in formele usoare si medii de boala, iar cand se aplica nu trebuie sa aiba o durata mai mare de 8 ore. De asemenea, aceleasi studii au aratat faptul ca diareea cu regim alimentar normal este mult mai usor de tinut sub control si tratat decat daca alimentatia s-ar opri permanent in aceasta situatie. Un alt beneficiu al continuarii alimentatiei in aceasta perioada il constituie asigurarea unui aport permanent de substante nutritive ce se pierd prin scaune, acest lucru impiedicand instalarea unor dezechilibre hidro-electrolitice importante, ce pot degrada semnificativ starea de sanatate a pacientului. In cazul sugarilor se indica mentinerea in limite normale a alaptatului sau a administrarii de lapte praf sau formule de lapte.

Exista copii care, pe fondul aparitiei acestui episod diareic pot dezvolta intoleranta la lactoza (avand caracter temporar si fiind de intensitate medie). In aceste cazuri administrarea produselor lactate poate agrava si prelungi suferinta. Paradoxal insa, exista si cazuri de ameliorare a simptomatologiei dupa administrarea unor astfel de produse, copilul reluandu-si mai rapid regimul de viata normal. In cazul copiilor mici cu regim alimentar ce contine si substante solide, acesta poate fi mentinut in parametri normali cat timp copilul se simte confortabil.

Reluarea apetitului unui copil suferind de diaree apare mai tarziu, pe masura ce starea de sanatate se amelioreaza. Parintii trebuie sa fie rabdatori si sa nu forteze copilul sa manance anumite alimente pe care, pentru moment, acesta le refuza si nu le agreaza in dieta, oricat de bogate in valori nutritive ar fi.

Nu exista o dieta specifica pentru diaree

Nu exista o dieta specifica pentru diaree, ci doar anumite recomandari ce se aplica pacientilor si care au efecte variabile in functie de responsivitatea individuala a fiecarei persoane in parte. De exemplu, diareea poate fi ameliorata prin consumul crescut de fructe (atat proaspete cat si deshidratate) si legume care pot intari consistenta scaunului prin continutul bogat in fibre. Este indicata imbogatirea dietei cu vegetale antidiareice (fructe si legume bogate in pectine), cum ar fi morcovii, bananele, sau pulpele de mere, acestea putand fi introduse in alimentatie atat sub forma bruta, cat si ca piureuri. Sucurile de fructe, insa, par a agrava diareea, avand, in general, un efect de inmuiere a scaunului, motiv pentru care sunt folosite cu rezultate bune in constipatie.

Hidratare corespunzatoare

Hidratarea copilului cu diaree este un aspect problematic, dar extrem de important. Diareea este o problema de sanatate ce determina, prin cantitatea mare de lichide si electroliti pierduta, o deshidratare globala a organismului, ceea ce poate afecta in mod devastator functionarea acestuia. In cazul sugarilor, ea este mult mai periculoasa, iar in majoritatea cazurilor, acesti pacienti trebuie spitalizati pentru a fi rehidratati corespunzator.

Copilul deshidratat prezinta anumite semne si simptome, cum ar fi: uscaciunea gurii, a mucoaselor, absenta lacrimilor, pastrarea uscata a scutecului mai mult de 3 ore (aspecte foarte importante in special in cazul sugarilor), febra, abdomen excavat, obraji supti, pliu cutanat absent, iritabilitate si agitatie permanenta. Deshidratarea se instituie cu atat mai repede cu cat este insotita de febra (care este prezenta, de fapt, in mod frecvent) si de varsaturi. Pericolul imediat al starilor de deshidratare il reprezinta colapsul hipovolemic.

Exista o gama larga de solutii de rehidratare pentru uz pediatric ce se pot elibera fara prescriptie medicala si prin a caror utilizare rationala si la timp, se pot preveni complicatii grave induse de deshidratare. Este recomandata totusi consultarea unui medic inainte de a administra astfel de solutii orale de rehidratare, chiar daca sunt produse din clasa OTC (over-the-counter) - medicamente eliberate fara reteta, deoarece acesta este singurul in masura sa evalueze gradul de deshidratare si cantitatea de fluide necesara reechilibrarii hidroelectrolitice corecte, calculand exact pierderile de apa si electroliti aparute inca de la debutul diareei.

Specialistii recomanda, deci, parintilor sa incurajeze copiii sa consume lichide in timpul perioadelor de diaree. Acestea pot fi cele care fac parte de obicei din dieta lor, ceaiuri, compoturi, supe. Apa in exces poate fi insa daunatoare, neavand, de cele mai multe ori, cantitatile optime de electroliti, in special de sodiu.

In cazul in care copilul nu tolereaza administrarea orala de lichide, se poate incerca administrarea lor sub forma solutiilor speciale perfuzabile (acestea avand si avantajul de a corecta mult mai repede dezechilibrul hidroelectrolitic indus de diaree). In spital, rehidratarea se face cu solutii macromoleculare de tip dextran, sau cu solutii glucozate, urmarind scheme de tratament bine puse la punct de catre specialistii in domeniu.

Exacerbarea simptomatologiei?

Unii copii pot prezenta o exacerbare a simptomatologiei ca rezultat direct al reluarii alimentatiei obisnuite. De obicei aceasta se datoreaza imposibilitatii intestinului de a absorbi normal nutrientii. Caracterele acestui tip particular de diaree difera considerabil de cele ale bolii de baza, fiind de intensitate moderata, de scurta durata si de obicei nu necesita un tratament specific (cat timp are evolutie usoara si nu asociaza alte modificari si simptome). Pentru a evita astfel de neplaceri si a evita contributia la recidiva episodului diareic, este recomandat ca realimentarea sa se faca progresiv, tinand cont de varsta, status nutritional, forma etiologica a diareei, dar si de preferintele alimentare exprimate ale copilului. In general, daca a fost instituit un regim alimentar ca parte a terapiei antidiareice, trecerea la alimentatia corespunzatoare varstei se face dupa aproximativ 7 zile, in functie de toleranta digestiva a copilului.

Diareea post-antibioterapie

Diareea datorata utilizarii irationale a antibioticelor (care distrug flora bacteriana normala ce populeaza tractul digestiv si priveaza astfel organismul de efectul lor benefic asupra digestiei) poate fi ameliorata prin consumul de iaurt simplu continand fermenti si culturi active (aceasta informatie este de obicei mentionata pe ambalajul produsului). In aceasta perioada se recomanda evitarea iaurturilor de fructe. In cazul in care copilul nu resimte nici o ameliorare, este recomandata consultarea medicului specialist, in vederea modificarii tratamentului antibiotic de fond. Nu se recomanda intreruperea brusca si fara un prealabil sfat medical a antibioterapiei.

Tratament de specialitate

Parintii ar trebui sa apeleze la sfatul medicului atunci cand diareea nu cedeaza la aceste modificari ale dietei, are evolutie agravanta sau:
- dureaza mai mult de 2-3 zile;
- scaunul lichid este amestecat cu mucus si/sau sange;
- este vorba de diaree recurenta cu o scadere ponderala semnificativa a copilului;
- apar simptome de deshidratare (consultarea medicului trebuie sa se faca de urgenta in acest caz);
- diareea este insotita de multiple episoade de voma, de dureri si crampe abdominale, precum si de febra;
- daca apare la 1 saptamana dupa efectuarea unor calatorii in strainatate, in special in tari exotice sau dupa intoarcerea copilului din tabere, excursii (diaree calatorului). In aceste cazuri, diareea poate fi de cauza infectioasa (bacteriana sau parazitara) si are nevoie de tratament specific.

Medicul specialist poate prescrie un tratament medical care sa combata diareea, alaturi de recomandarile igieno-dietetice specifice fiecarui caz in parte. Nu este recomandata folosirea medicamentelor din categoria OTC deoarece acestea se dovedesc, in multe cazuri, a fi ineficiente sau chiar periculoase. De aceea, este importanta vizita la medicul personal, acesta putand administra copilului tratamentul corect in functie de etiologia diareei.


Citeste si despre:

Intoleranta la lactoza Cele mai bune alimente care stimuleaza lactatia Alaptarea: argumente pro si contra Sanatatea copilului vs inceperea scolii Copilul este bolnav. Se poate duce la scoala sau nu? Medicii sau nutritionistii pot acum sa castige un venit pasiv din recomandarile de suplimente Intestinul iritabil la copil Diareea la copiii mai mici de 11 ani Diareea calatorului Diareea Infectiile tractului urinar la copil