Lentilele de contact ar putea duce la orbire

Actualizat: 02 Iunie 2014
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Milioane de oameni din intreaga lume care si-au inlocuit ochelarii de vedere cu lentile de contact sunt predispuse riscului de orbire, avertizeaza cercetatorii britanici, citati de dailymail.co.uk, care au facut o descoperire ingrijoratoare.

Oftalmologii britanici avertizeaza ca purtarea lentilelor de contact mai mult de 8 ore pe zi, conduce, in timp, la pierderea vederii. Acestia au constatat cu ingrijorare ca foarte putine persoane respecta recomandarile medicilor in privinta modului de utilizare a lentilelor de contact, ajungand sa le poarte chiar si 14 ore pe zi.

Purtarea indelungata a lentilelor impiedica oxigenarea ochilor, mai exact a corneei, si conduce la aparitia unei conditii medicale numite neovascularizare corneana, care, in timp, determina pierderea vederii.

Pericolul este cu atat mai mare, sustin specialistii, cu cat simptomele acestei conditii medicale nu sunt sesizabile cu ochiul liber si nici dureroase, caz in care nu este diagnosticata la timp, iar riscul orbirii creste chiar si dupa numai cativa ani de purtare.

Cele mai periculoase lentile sunt cele moi, fabricate din material plastic si apa, iar cele mai sigure, care scad riscul afectiunii oculare, sunt cele din silicon-hidrogel, intrucat permit o mai buna oxigenare a corneei.


Citeste si despre:

9 ponturi pentru purtarea corecta a lentilelor de contact Ingrijirea lentilelor de contact Folosirea incorecta a lentilelor de contact si infectiile oculare Lucruri mai putin cunoscute despre lentilele de contact Lentilele de contact - alternativa pentru ochelari Dermatita alergica de contact Dermatita de contact Cum iti protejeaza pigmentul macular ochii in fiecare zi Tu esti atent la retractiile gingivale? Tratamentul dermatitei de contact Dermatita de contact cu proteine Sanatatea ochilor pe timp de vara Lentilele de contact medicale, o solutie eleganta si practica Dr. Andreea Ciubotaru, medic primar oftalmolog: “Persoanele care lucreaza in fata computerului clipesc de 5 ori mai rar!” Dezinfectantii pot duce la dermatite de contact sau alte afectiuni ale pielii? Conjunctivita - cauze, simptome, tratament