Dr. Baican Iuliana
Medic Rezident
Spatiile intens populate necesita un proces de igienizare corespunzator care implica atat curatenia propriu-zisa, cat si dezinfectia. In ceea ce priveste dezinfectantii, acestia sunt compusi care contin anumite substante cu scopul de a distruge microorganismele patogene vii din mediile biologice, de pe diferite obiecte, asternuturi, imbracaminte sau tegumente, pentru a impiedica propagarea bolilor contagiooase in randul populatiei.
Exista mai multe tipuri de dezinfectanti pe baza de alcool, de aldehide sau fenoli.
Dezinfectantii utilizati pentru igiena tegumentelor, in special a mainilor care pot intra mai frecvent in contact cu agentii patogeni de pe diferite obiecte, sunt produse aflate in forma lichida sau de gel, avand rolul de a distruge agentii patogeni pentru a preveni instalarea unor afectiuni infectioase.
Specialistii recomanda ca dezinfectantii pe baza de alcool folositi pentru tegumente sa nu depaseasaca o concentratie de 60%, 70%, sa nu contina substante biocide si sa nu fie aplicati pe pielea fetei pentru a nu cauza leziuni dermice sau diverse reactii alergice.
Rolul principal al substantelor dezinfectante este acela de a oferi protectie impotriva agentilor patogeni din mediul extern care pot intra foarte usor in contact cu tegumentele, in special cele de la nivelul mainilor care pot contracta diferiti germeni prin atingerea diverselor obiecte sau articole vestimentare contaminate. De pe maini, prin atingerea fetei sau in timpul ingestiei alimentelor, acestia pot fi introdusi in interiorul organismului, fapt care va putea conduce la dezvoltarea unor patologii.
Pentru a asigura o igiena cat mai eficienta, pe langa spalarea cu apa si sapun, multe persoane folosesc ulterior, si anumite solutii sau geluri dezinfectante, fapt care este benefic daca acestea nu sunt utilizate in mod excesiv.
Desigur, in ultima perioada, in special in contextul imbolnavirii de natura infectioasa cu noul tip de coronavirus, numeroase cadre medicale, reclame si alte surse din domeniul sanitar recomanda atat pentru protectia individuala, cat si a celor din jurul nostru, folosirea substantelor dezinfectante, a alcoolului medicinal, a sapunurilor mai dure care sa inlature cat mai eficient germenii sau a altor produse de curatenie avand acelasi scop.
Beneficiul major al utilizarii dezinfectantilor este protectia pe care o ofera acestia in lupta cu agentii patogeni. Cu toate acestea, medicii dermatologi au constatat si atrag atentia asupra cazurilor de afectiuni cutanate aparute intr-un numar crescut drept urmare a folosirii excesive a acestor produse. In contextul pandemiei, pe langa noile cazuri de dermatita de contact asociata utilizarii substantelor dezinfectante, acestia au constatat si o agravare a simptomatologiei in cazul pacientilor care erau cunoscuti anterior cu afectiuni dermatologice.
Iritatia locala este unul dintre semnele principale in cazul instalarii dermatitei de contact in cazul utilizarii unor substante cu aplicare topica la nivel tegumentar, la fel cum se intampla si in cazul dezinfectantilor utilizati pentru igiena mainilor. Apare, de asemenea, o reactie inflamatorie locala caracterizata prin semnele celsiene tipice, pielea devine rosie, eritematoasa, iritatia respectiva poate fi insotita de senzatia de caldura locala.
In unele cazuri pot sa apara flictene sau blistere, tegumentele se pot usca, pielea devine rigida, se pot forma cruste alcatuite din celule moarte si descuamate sau pot fi observate fisuri la nivelul stratului dermic. Pruritul sau durerea locala pot fi si acestea manifestari ale instalarii unei dermatite de contact ca urmare a utilizarii in exces a gelurilor si a solutiilor dezinfectante.
Simptomatologia devine manifesta la un interval destul de scurt intre momentul aplicarii solutiilor respective si debutul semnelor clinice, aproximativ 24-48 de ore. Daca sunt utilizate sapunuri mai dure cu rol antibacterian sau alte produse de curatenie, contactul repetat al acestora cu tegumentele poate conduce, de asemenea, la aparitia dermatitei de contact.
Sensibilizarea tegumentelor, existenta unor posibile fisuri in stratul dermic sau a blisterelor care se pot sparge, toate acestea pot constitui ulterior, o bresa in bariera mecanica protectoare pe care o are pielea impotriva agentilor patogeni. In acest fel, organismul devine mai sensibil in a contracta diverse afectiuni de natura infectioasa, cum ar fi patologiile cauzate de specii de stafilococi, streptococi sau alte bacterii.
Tabloul clinic al dermatitei de contact poate fi exacerbat, de la nivelul leziunilor inflamatorii respective se pot extravaza scurgeri lichidiene seroase sau purulente. In context infectios, in cazul instalarii bacteriemiei pot aparea febra, frisoanele, alterarea starii generale, oboseala sau alte manifestari inflamatorii locale.
Este recomandat sa consultati un medic specialist in patologia dermatologica sau infectioasa daca manifestati astfel de simptome deoarece este necesar un tratament adecvat cu produse speciale de uz topic, precum si de antibioterapie daca se deceleaza prezenta unor agenti bacterieni patrunsi la nivelul bresei tegumentare.
Totodata, agentii patogeni pot capata rezistenta daca substantele dezinfectante sunt utilizate in mod excesiv, principiu similar utilizarii antibioticelor fata de care anumite microorganisme au dobandit rezistenta in timp.
Medicii dermatologi recomanda utilizarea apei si a sapunurilor de prima intentie in lupta cu patologiile cauzate de agentii microbieni din mediul inconjurator. Sapunurile nu trebuie sa fie in mod obligatoriu antibacteriene, iar daca aveti pielea mai sensibila, exista sapunuri mai putin agresive care indeparteaza in mod eficient germenii de pe tegumente daca sunt utilizati corespunzator si sunt lasati sa actioneze timp de minim 20 de secunde la nivel local.
Apa poate fi usor calda, atat cat sa poata fi suportata de tegument, nici prea rece, nici fierbinte pentru a nu cauza alte leziuni, uscaciune sau dezechilibre in cadrul barierei tegumentare.
Dezinfectantii sunt si acestia recomandati in ceea ce priveste igiena eficienta a tegumentelor, dar sa nu fie folositi in mod excesiv si intr-o cantitate prea mare. Substantele dezinfectante cu un continut ridicat de clor, alcool sau formaldehida trebuie utilizate cu prudenta.
De asemenea, pentru a preveni afectiunile dermice cum ar fi uscarea mainilor, aparitia fisurilor sau a altor manifestari inflamatorii, se pot utiliza periodic creme de rehidratatare pentru piele. Acestea ajuta la echilibrul hidrolipidic al tegumentului si la refacerea barierei dermice.
Pacientii cu afectiuni dermice, cu dermatita atopica sau alte alergii tegumentare, precum si cei cu patologii cronice de tipul diabetului zaharat sau al altor probleme medicale imunologice, trebuie sa acorde mai multa atentie ingrijirii tegumentelor. Dupa spalarea mainilor, acestea vor fi sterse prin tamponare, la nivel local se pot aplica apoi, creme de rehidratare sau produse emoliente care sa contribuie la refacerea filmului dermic. In functie de afectiunile dermatologice preexistente, medicul specialist pot recomanda si utilizarea unor tratamente cu produse dermato-cosmetice.
Bibliografie:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31757238/
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.