Lentilele de contact medicale, o solutie eleganta si practica

Actualizat: 10 Aprilie 2024
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Lentilele de contact sunt o metoda alternativa din ce in ce mai folosita de catre purtatorii de ochelari pretutindeni si cu cat ele devin mai moderne, cu atat sunt si mai sigure si mai usor de folosit.

Acestea pot fi medicale - cele adresate persoanelor care au probleme de vedere sau celor care doar isi doresc sa isi schimbe culoarea ochilor.

Oricare ar fi situatia insa, tot este nevoie de o prescriptie medicala pentru a achizitiona lentile de contact medicale

Cand ai nevoie de lentile de contact?
Multa lume considera ca lentilele de contact sunt doar un moft, dar situatia este diametral opusa. Este adevarat ca majoritatea afectiunilor vederii se pot tine sub control prin purtarea ochelarilor, dar alegerea de a purta lentile de contact este una extrem de practica si eleganta.


Uneori chiar medicii oftalmologi recomanda sau chiar considera obligatorie purtarea lentilelor de contact in locul ochelarilor. Un astfel de caz se inregistreaza atunci cand diferenta dintre cei doi ochi depaseste 2.5 Dsf. Aceste lentile sunt facute la comanda si deci pot avea fara probleme dioptrii diferite, pe cand ochelarii de vedere suporta mult mai greu diferentele mari.

Avantajele lentilelor de contact medicale

Desi ochelarii sunt in continuare metoda cea mai folosita de majoritatea oamenilor pentru a-si ingriji si proteja ochii, lentilele de contact devin din ce in ce mai populare.

In primul rand, trebuie spus ca ele pot sa fie confectionate din materiale diferite, cum ar fi hidrogelul (sunt mai moi si ofera o mai buna permeabilitate a oxigenului si a altor gaze), plexiglasul (deoarece nu lasa aerul sa circule, ele sunt mai putin utilizate) sau siliconul (lentile cu o consistenta intermediara). De asemenea, si forma lor difera, existand lentile sferice, bifocale sau multifocale.

Asadar, se poate spune ca ele sunt aproape la fel de variate precum ochelarii de vedere. Au insa si avantaje in plus. Cel mai important este faptul ca ofera un camp de vedere mult mai larg. In cazul ochelarilor, vederea, mai ales cea periferica, este oarecum limitata de rama dar si de dimensiunile reduse, pana la urma, ale lentilelor.

Nu acelasi lucru se poate spune si despre lentilele de contact, care permit un camp de vedere mult mai extins.

Pe de alta parte, ele pot chiar sa ofere rezultate mult mai bune, in special in comparatie cu ochelarii cu lentile groase. Fiind atat de aproape de ochi, anumite fenomene optice care ingreuneaza vederea nu apar.

Lentile de contact albastre, caprui, verzi – combinatiile de culori sunt posibile!

Exista posibilitatea sa va doriti si o schimbare a culorii ochilor si acest lucru se poate si prin utilizarea de lentile de contact albastre sau de alte culori diferite sau apropiate de spectrul de nuante asemanator culorii ochilor dumneavoastra.

Lentilele colorate opace sunt cele care modifica de tot culoarea ochilor. Asadar, din verde ochii tai pot deveni albastri prin folosirea lentilelor de contact corespunzatoare. Iar efectele medicale, cele care ajuta vederea, raman si ele.

Lentilele de contact nuantatoare, sunt cele care te ajuta sa iti schimbi culoarea ochilor, fara ca schimbarea sa fie una foarte mare. Cu ajutorul lor vei obtine o culoare mai deschisa sau mai inchisa, dar tot din aceeasi paleta.

Cand NU este indicat sa utilizezi lentile de contact?

Spre deosebire de ochelari, care sunt recomandati oricui si pot sa fie folositi in majoritatea situatiilor, lentilele de contact sunt mai pretentioase. Ele trebuiesc evitate de persoanele care sufera de infectii, de cei alergici sau de cei ai caror ochi sunt mai uscati decat trebuie.

Chiar si cand esti racit nu este bine sa porti lentile de contact. Si, nu in ultimul rand, copiilor le este interzis sa poarte astfel de dispozitive medicale.

Trebuie avut de asemenea in vedere ca ingrijirea lor este ceva mai dificila fata de ochelari, iar perioada optima pentru a purta o pereche este de o luna.


Citeste si despre:

Lentilele de contact - alternativa pentru ochelari Legea privind dispozitivele medicale Pseudofachia (pseudofakia) si lentilele intraoculare Medicii sau nutritionistii pot acum sa castige un venit pasiv din recomandarile de suplimente Dr. Andreea Ciubotaru, medic primar oftalmolog: “Persoanele care lucreaza in fata computerului clipesc de 5 ori mai rar!” Indepartarea corpilor straini cu localizare intraoculara HALLUX-VALGUS (monturi)