Cum sa ne protejam ochii primavara?

Actualizat: 12 Martie 2019
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Dr. Livia Claudia Todireasa
Consultant medical:

Dr. Livia Claudia Todireasa
Medic specialist medicina de familie

Generalitati


Primavara este mult asteptata de unii, insa are si parti negative in ceea ce priveste afectarea ochilor din cauza luminii foarte puternice.

Cei mai afectati sunt purtatorii de ochelari sau de lentile de contact, si apare asa-numita hipersensibilitate la lumina, ce se caracterizeaza prin lacrimare excesiva si senzatie de usturime.

Aspectul cel mai important este purtarea ochelarilor de soare, ce au rolul de a proteja ochii de razele ultraviolete, in timpul unei expuneri mai indelungate.

Afectiuni oculare ce se intensifica primavara

Unele dintre afectiunile oculare determinate in timpul primaverii sunt:

1. Afectarea conjunctivei poate determina afectiuni mult mai grave daca expunerea este neprotejata, iar doua din acestea sunt pinguecula si pterigionul;

2. Afectarea corneei - keratita reprezinta o arsura determinata tot de expunerea indelungata la lumina puternica. Afectiunea se manifesta prin: fotofobie, lacrimare intensa, vedere incetosata, dureri la nivelul globilor oculari, inrosirea ochilor. Keratita necesita tratament oftalmologic;

3. Afectarea cristalinului duce treptat la aparitia cataractei care, in cazurile speciale, trebuie intervenit chirurgical pentru schimbarea cristalinului;

4. Traumatismele oculare de diverse forme nu trebuie neglijate pentru ca pot fi leziuni penetrante sau nepenetrante, dar si fracturi ale orbitei, care apar din lipsa protectiei.

Protectia consta in purtarea ochelarilor cu lentile din policarbon rezistente la socuri, care nu se sparg usor.

Recomandari

Sfaturi pentru protejarea ochilor in timpul primaverii:

• Evitarea aerului uscat, deoarece poate aparea senzatia de ochi uscat. De asemenea, unele surse de caldura pot avea si particule de alergeni, asa cum este cazul aerului cald de la masina.

• Consumul de alimente sanatoase pentru a preveni avitaminoza. Cele mai indicate sunt cele care contin vitamina A si E (pestele, arahidele, morcovul, mierea de albine, nucile, rosiile, ouale, laptele, carnea de pui, vita, portocalele, kiwi, cerealele, varza, castravetii etc.).

Toate aceste alimente au rolul de a stimula vascularizatia la nivel local si de a face adaptarea mai usoara la lumina puternica, prin echilibrul bun al secretiei lacrimale.

• Utilizarea lacrimilor artificiale, mai ales cand simtim ca apare senzatia de ochi uscat. Rolul acestora este de a lubrifia ochii, pentru a disparea senzatia de mancarime si uscare excesiva.

Aceste lacrimi artificiale pot fi utilizate de oricine, chiar daca au sau nu o patologie oculara, deoarece nu dauneaza si ofera o senzatie de calmare.

In cazul in care observati ca persista senzatia de uscaciune, mancarime, iritatie sau roseata si dupa ce ati administrat regulat aceste lacrimi artificiale, trebuie sa va programati la un consult oftalmologic pentru a exclude o alta afectiune posibila.

• Evitati uitatul la televizor sau statul la calculator mai mult de 2 ore continuu, deoarece ochii obosesc. De asemenea, pot aparea senzatiile de ameteala si lacrimare intensa.

In cazul in care sunteti nevoit sa stai mai mult de 2 ore in fata calculatorului, oftalmologii recomanda administrarea lacrimilor artificiale, pentru a preveni aparitia sindromului de ochi uscat, din cauza scaderii frecventei clipitului.

Renuntati la fumat si nu stati in spatiile in care se fumeaza, deoarece fumul afecteaza claritatea vederii, iar lumina puternica de afara determina senzatia de ceata si ochi uscati.

• Respectarea corecta a masurilor de igiena in cazul celor care purtati lentile de contact sau ochelari trebuie sporita, pentru a nu cauza diverse infectii ale ochilor.

• In cazul in care sunteti hipertensiv, trebuie sa tineti cont ca, in acest sezon, organismul sufera tot felul de modificari adaptative si exista riscul sa cresca atat tensiunea arteriala, cat si tensiunea intraoculara.

• Reduceti consumul excesiv de sare pentru a nu avea retentie excesiva de apa si a nu fi supus riscului de a dezvolta cataracta.

Concluzii

Este recomandata gimnastica oftalmologica de dimineata, ce consta in uitarea pe geam 5-10 minute zilnic, pentru a reduce sensibilitatea produsa de trecerea brusca a luminii din casa cu cea de afara.

Un alt exercitiu este sa clipiti de 10-20 de ori la fiecare 10 minute, pentru a reduce tensiunea oculara si a regla secretia glandelor lacrimale.

Pentru a scadea nivelul de oboseala ce intervine la citit este suficient sa priviti coltul stang al ochiului, apoi coltul drept de minimum doua ori pe zi pentru acomodare. Acest tip de gimnastica este recomandat sa se faca cu ochiul liber, fara ochelari sau lentile de contact.


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

NeoVista Constanta - Clinica de Oftalmologie
Tel: 0374499499
Constanta, Strada Mircea Cel Bătrân 99c

Medici

Medic Primar Oftalmolog, Chirurg, FEBO-SP Dr. Raluca Nițescu
Oftalmologie - NeoVista Constanta - Clinica de Oftalmologie
Constanta, 0374499499

Citeste si despre:

Cum ne putem proteja de virozele respiratorii Gripa - cum sa te protejezi atat pe tine cat si pe cei din jur Arterele - ce rol au si cum sa le protejam? Cum sa va mentineti ochii sanatosi 9 moduri prin care sa va protejati ochii in era digitala Medicii sau nutritionistii pot acum sa castige un venit pasiv din recomandarile de suplimente Cum sa va protejati oasele inainte si dupa menopauza 6 moduri eficiente sa va protejati ochii iarna aceasta Legatura dintre dieta si afectiunile oculare Nu neglija tulburarile de vedere! Pot indica afectiuni grave Alergii oculare - Conjunctivita alergica