Solutii eficiente pentru ingrijirea parului uscat sau deteriorat

Actualizat: 28 Iulie 2022
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Parul uscat sau deteriorat necesita utilizarea imediata a unor remedii eficiente, inainte ca degradarea podoabei capilare sa evolueze si sa necesite scurtarea semnificativa a lungimii suvitelor de par.

Daca in fiecare zi, parul nu se asaza frumos oricat de mult l-ati coafa, este lipsit de stralucire, iar firele capilare se rup foarte usor atunci cand sunt intinse, inseamna ca este uscat si deteriorat.

In acest caz, are nevoie urgenta de rehidratare pentru a redeveni estetic si sanatos.

Solutii eficiente pentru ingrijirea parului uscat si casant

In mod normal, nivelul umiditatii al unui par sanatos este de aproximativ 10%. Factorii agresivi de mediu (razele ultraviolete, vantul uscat etc.), folosirea ustensilelor de uscare si coafare a parului, dieta necorespunzatoare, temperaturile scazute sau productia inadecvata de sebum pot usca in mod excesiv parul prin diminuarea umiditatii din interiorul firelor capilare, acesta devenind fragil, casant si cu tendinta de electrizare.

Un par uscat va avea intotdeauna nevoie de un ritual de ingrijire special, prin care reglarea nivelului sau de hidratare sa fie o prioritate. Urmatoarele remedii eficiente sunt de mare ajutor in acest sens.

Produsele hidratante cu adevarat eficace

Piata cosmeticelor abunda in produse de ingrijire a parului care promit un efect profund de hidratare, insa cele mai multe dintre ele nu fac altceva decat formeze un film subtire pe suprafata firelor, oferind senzatia temporara de catifelare.

Cautati produse care au in compozitie uleiuri esentiale naturale (ulei de masline, ulei de argan sau opuntia), glicerina, sorbitol sau unt de shea. Evitati tipurile de sampon care contin uleiuri minerale sau vaselina, deoarece impiedica absorbtia si mentinerea umiditatii in interiorul firelor de par.

Coafarea corecta a parului

In mod ideal, parul uscat si deteriorat ar trebui sa fie protejat complet de sursele de caldura excesiva, care ii stirbesc si mai mult din nivelul de hidratare. Insa cum coafarea podoabei capilare este de multe ori o necesitate, aplicati o crema sau un ser de protectie pe parul umed, inainte sa utilizati uscatorul, ondulatorul sau placa de intins parul.

Daca parul este uscat, iar firele sunt foarte subtiri, programati ustensilele de coafat la cea mai mica temperatura. Doar firele de grosime cel putin medie pot suporta temperaturi mai ridicate. Cat puteti de des, lasati parul sa se usuce singur, fara sa folositi foenul.

Diminuarea efectelor nocive ale factorilor externi

Indiferent de tipul de par, conditiile meteorologice si apa de mare au un impact negativ asupra sanatatii acestuia. Insa efectele nocive sunt cu atat mai periculoase pentru un par uscat si deteriorat. Din acest motiv, este foarte important sa folositi un sampon si un balsam calitative, speciale pentru parul deshidratat.

Cand va expuneti la soare, purtati intotdeauna o palarie cu borul lat. Dupa ce inotati in apa sarata sau cea din piscina, tratata cu cloruri, este foarte important sa va spalati imediat parul cu produsele compatibile cu necesitatile acestuia.

Indepartarea portiunilor arse si deteriorate

Oricat de mult v-ati dori un par lung, daca suvitele sunt deteriorate si arse la varfuri, acesta nu va fi niciodata estetic. Regula de aur pentru regenerarea firelor capilare este sa tundeti varfurile la fiecare 6-8 saptamani, chiar mai frecvent daca va coafati parul regulat cu placa sau ondulatorul.

Nu va tundeti varfurile acasa cu orice instrument de taiat, deoarece o foarfeca mai putin ascutita va afecta si mai mult integritatea firelor capilare, agravand despicarea lor. Apelati intotdeauna la un specialist!

Tratamentele de lubrifiere si hidratare

Un par foarte uscat, aspru la atingere si vizibil ars, are nevoie de tratamente suplimentare de lubrifiere. Imediat dupa ce va umeziti bine podoaba capilara, aplicati pe suvitele umede cateva picaturi de ulei de jojoba sau ulei extravirgin de cocos. Asteptati 15-20 de minute, apoi spalati parul cu sampon pentru par uscat si aplicati un balsam hranitor. Renuntati complet la uscatorul de par si evitati sa frecati prea tare parul cu prosopul dupa fiecare baie.

O alta masca excelenta pentru tratarea parului uscat presupune sa amestecati doua parti egale de miere si ulei de masline intr-un bol de mici dimensiuni. Aplicati masca pe toata suprafata parului umezit in prealabil si purtati o casca de dus timp de 30 de minute. Acest tratament, efectuat de cel putin doua ori pe luna, ajuta la regenerarea parului deteriorat si deshidratat.

Pregatirea parului inainte de culcare

Pana si modul in care sa prindeti parul inainte de culcare ii influenteaza starea de sanatate si frumusetea. Descurcati-l cu o perie lata din par natural de cal (acest proces ajuta si la o mai buna distribuire a sebumului produs de scalp pe toata suprafata firelor capilare.

Daca aveti parul lung, prindeti-l intr-un coc relaxat. In cazul in care aveti parul scurt, folositi fete pe perne din matase, care exercita o frictiune mai mica asupra firelor.

Evitarea contactului parului cu substante chimice

Persoanele care apeleaza la ondularea permanenta a parului sau cele care utilizeaza vopsea de par foarte persistenta sunt cel mai predispuse deshidratarii si arderii podoabei capilare. Substantele chimice stirbesc din umiditatea naturala a firelor de par si produc subtierea suvitelor si electrizarea lor.

Specialistii va recomanda sa alegeti o vopsea care sa nu fie cu mai mult de 3 tonuri mai inchisa sau mai deschisa decat culoarea naturala a parului, sa utilizati solutii care protejeaza firele capilare de efectele vopselei si sa apelati la acest ritual de infrumusetare cat mai rar posibil.

Spalarea moderata a parului

Atunci cand va spalati parul prea des sau utilizati samponul excesiv, privati scalpul de uleiurile sale naturale care lubrifiaza firele de par. Prin urmare, este important ca un par uscat sa nu fie spalat mai mult de o data pe saptamana, cu o singura samponare. Din cand in cand, puteti renunta chiar si la sampon, inlocuindu-l doar cu balsamul hidratant.

Dieta parului hidratat

O posibila cauza a uscarii excesive a parului poate fi dieta saraca in grasimi sanatoase, acizi grasi esentiali care hidrateaza scalpul si contribuie activ la mentinerea sanatatii podoabei capilare. In acest sens, este recomandat sa suplimentati portiile de fructe de avocado, somon si ulei de masline. Evitati dietele prea restrictive, care priveaza parul de nutrientii esentiali pentru sanatatea si stralucirea acestuia.

Sectiune sustinuta de: Advertisement

Citeste si despre:

Trucuri pentru a avea un par frumos si sanatos Afectiuni ale parului si tratamentele corespunzatoare 8 secrete de ingrijire a parului pe timp de vara Mituri despre frumusete Top 8 remedii naturale cu lamaie, preparate acasa Piciorul diabetic - Cum il recunoastem si cum il tratam corect? Manifestul emotiilor reale - 6 vedete din Romania provocate sa arate #EmotiiReale Manichiura permanenta si semipermanenta: sfaturi pentru unghii sanatoase Supravegherea si controlul infectiilor nosocomiale in unitatile sanitare Probleme de sanatate ale ochilor Uleiul de masline: beneficii si utilizare Folosirea incorecta a lentilelor de contact si infectiile oculare Cum tratam parul uscat si fragil? 4 vitamine esentiale pentru un par sanatos
Cere sfatul medicului ×