Majoritatea populatiei se confrunta la un moment dat in viata cu probleme comune de sanatate a vederii, care produc diverse tipuri de disconfort, precum lacrimarea excesiva, senzatiile de iritatie si mancarimile oculare.
Aceste afectiuni frecvente au o prevalenta crescuta odata cu inaintarea in varsta, insa pot sa apara si in primii ani de viata, pe fondul mai multor factori agravanti.
Cea mai buna cale de protectie a sanatatii vederii este efectuarea unui consult medical de specialitate in mod regulat, intrucat simptomele multor afectiuni oculare apar in fazele avansate. Solutiile de remediere a problemelor de vedere sunt diversificate in prezent si ofera variante de tratament eficiente.
Conjunctivita alergica
Conjunctivita alergica face parte din categoria alergiilor sezoniere si se identifica prin inrosirea ochilor si senzatiile de mancarime de la acest nivel, provocate de contactul direct cu polenul din mediul inconjurator. Aceeasi reactie poate fi produsa si de alti alergeni, precum parul de animale sau mucegaiul.
Atunci cand alergenul care declanseaza conjuctivita alergica ajunge la nivelul ochilor, determina celulele numite mastocite sa secrete histamina si alte substante, care dau nastere simptomelor specifice, precum inflamatiile si lacrimarea abundenta. Toate aceste manifestari clinice ale conjunctivitei alergice mai pot fi insotite si de stranut.
Medicul oftalmolog sau alergolog poate sa prescrie picaturi de ochi antihistaminice sau medicamente antihistaminice cu administrare orala. Pacientii sunt sfatuiti sa evite utilizarea picaturilor de ochi pentru combaterea rosetii, intrucat acestea contracta vasele de sange oculare temporar, insa favorizeaza dilatarea acestora dupa incetarea administrarii.
Prezbitia
Prezbitia este o tulburare a vederii care face dificila vizualizarea obiectelor apropiate, precum scrisul de mana sau literele digitale de pe telefonul mobil. Afectiunea apare de regula in jurul varstei de 40 de ani, intrucat odata cu inaintarea in varsta, lentilele ochilor isi pierd din flexibilitate. Din pacate, nu exista metode de prevenire in acest caz.
Simptomul principal al prezbitiei este vederea incetosata la o distanta apropiata de ochi, insa pot sa apara si dureri de cap sau senzatia de suprasolicitare a ochilor, in special la efectuarea unor activitati precum cusutul sau lectura.
Chiar daca prezbitia este o afectiune survenita in mod natural, este necesar un consult medical oftalmologic, pentru excluderea posibilitatii de a se fi instalat glaucomul. In general, medicul recomanda utilizarea ochelarilor pentru citit sau lentile de contact biofocaleochelari biofocali, care folosesc lentile multifocus progresive.
Sindromul ochilor uscati
Aceasta tulburare comuna a vederii apare atunci cand organele vazului nu mai produc suficiente lacrimi pentru lubrifierea globilor oculari. Sindromul ochilor uscati apare mai frecvent in randul femeilor de 30 si 40 de ani, odata cu transformarile hormonale de reducere a nivelului de estrogen si testosteron in premenopauza.
Alti factori favorizanti ai afectiunii pot fi anumite tipuri de medicamente (antidepresivele, antihistaminicele si decongestionantele), care usuca excesiv ochii, mai ales in contact cu aerul rece din mediul exterior. Simptomele sindromului ochilor uscati pot fi senzatiile de mancarime si nisip in ochi, alaturi de ochii inrositi si vederea incetosata.
Tratamentul simptomelor usoare poate consta in picaturile de ochi lubrifiante. Persoanele care poarta lentile de contact permanente ar putea fi nevoite sa le schimbe cu cele de unica folosinta (studiile arata ca aceasta solutie poate ameliora sindromul ochilor uscati cu pana la 20%). De asemenea, suplimentele alimentare cu grasimi esentiale omega-3 pot fi si ele utile in ameliorarea simptomelor afectiunii.
Conjunctivita
Conjunctivita, inflamarea si infectarea conjunctivei (tesutul fin care inconjoara globul ocular la nivelul pleoapei inferioare), apare de regula pe fondul contactarii unui virus (de regula adenovirus), acelasi care produce si infectiile respiratorii comune. Mai exista si un alt tip de conjunctivita, cea bacteriana, cauzata de atingerea ochilor cu mainile murdare sau de aplicarea machiajului contaminat.
Simptomele conjuctivitei constau in inrosirea, umflarea si sensibilizarea ochilor. Forma virala a bolii produce o secretie apoasa, in timp ce conjunctivita bacteriana determina de regula scurgerea unui lichid vascos galben-verzui.
In acest caz, este necesara interventia medicala de urgenta, din moment ce aceleasi simptome pot indica o infectie a corneei. Conjuctivita virala se vindeca de la sine in 1-2 saptamani, cu ajutorul unor picaturi de ochi cu steroizi, care sa atenueze durerile. Conjuctivita bacteriana se trateaza cu picaturi pe baza de antibiotic, prescrise de medicul specialist.
Corpii straini intraoculari
Corpii straini intraoculari sunt mici particule dure care plutesc in campul vizual, observabile cel mai bine in incaperile foarte bine iluminate sau in spatiul exterior, pe timp insorit. De regula, acestia nu ridica probleme importante pentru sanatate, insa pot indica o afectiune mai grava a vederii, precum dezlipirea de retina.
Un consult medical oftalmologic este, asadar, necesar si in cazul corpilor straini intraoculari.
Afectiunile pleoapelor
Pleoapele protejeaza ochii, distribuie lacrimile si limiteaza cantitatea de lumina care ajunge la ochi. Durerile, mancarimile, lacrimarea si fotosensibilitatea sunt simptomele tipice afectiunilor pleoapelor. Alte manifestari clinice din aceeasi categorie pot fi caderea genelor, spasmele la clipit sau inflamatiile stabilite in colturile exterioare ale ochilor.
Afectiunile pleoapelor pot fi tratate cu tratamente de curatare, medicamente sau, in cazurile mai grave, prin interventii chirurgicale.
Orjeletul (ulciorul)
Orjeletul sau ulciorul (denumirea populara) este o inflamatie a stratului subtire protector care acopera globul ocular si apare de regula pe fondul unei infectii virale. Primele simptome constau in aparitia unei umflaturi mici, pigmentate si moi, care ajunge la dimensiunea maxima in aproximativ 2-3 zile. Din acest punct, orjeletul se sparge si se dreneaza.
Alte simptome ale ulciorului pot fi roseata globului ocular, senzatiile de arsura sau intepatura, fotosensibilitatea si lacrimarea excesiva. Tratarea orjeletului se realizeaza de regula prin administrarea picaturilor antiinflamatorii sau cu antibiotice, dupa caz.
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.