Aromaterapia, adjuvant in tratamentul anxietatii

Actualizat: 03 Aprilie 2019
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Aromaterapia este o terapie alternativa ce presupune inhalarea mirosului produs de diferite uleiuri esentiale si plante aromatice. Modul de functionare nu este pe deplin cunoscut, dar una dintre teorii afirma ca terapia functioneaza prin stimularea receptorilor olfactivi din nas si trimiterea unor mesaje catre sistemul nervos, avand ca efect imbunatatirea starii de dispozitie.

De asemenea, se crede ca aromaterapia are efecte asupra sistemelor chimice si energetice ale organismului, motiv pentru care este considerata un adevarat remediu natural pentru ameliorarea anxietatii si a stresului.

Aromaterapia utilizeaza uleiuri esentiale si trebuie avut grija ca acestea sa nu contina parfumuri sintetice. In unele cazuri, substantele utilizate se pot aplica pe piele, sub forma de uleiuri de masaj, de dus sau ca produse de ingrijire a pielii. Atunci cand se utilizeaza aceste metode, uleiurile trebuie diluate, in caz contrar putand duce la iritare.

De asemenea, utilizarea aromaterapiei in cazul copiilor trebuie sa fie realizata doar sub supravegherea si indicatia unui specialist.

Produsele pentru aromaterapie nu trebuie sa fie niciodata ingerate, in ciuda unor speculatii din spatiul virtual. Nu exista suficiente cercetari cu privire la siguranta pe care o are ingestia uleiurilor esentiale. Fiecare ulei esential este diferit, iar unele sunt toxice.

Uleiuri esentiale pe baza de plante

1. Valeriana

Valeriana officinalis, numita si iarba pisicii sau gusa porumbelului, este o planta folosita inca din antichitate. Se considera ca aceasta planta erbacee contine numerosi compusi care promoveaza somnul, calmul si buna dispozitie. De asemenea, aceasta poate avea un efect sedativ usor asupra corpului. Tinctura de valeriana este folosita cel mai frecvent in aromaterapie, efectul sau fiind rapid si intens.

2. Levantica

Levantica sau lavandula este una dintre cele mai apreciate plante pentru proprietatile sale utilizate in aromaterapie. Potrivit unor studii efectuate in anul 2012, aromaterapia pe baza de levantica este conceputa sa reduca simptomele anxietatii prin impactul asupra sistemului limbic. Sistemul limbic este un anumit segment al creierului ce se ocupa de controlul emotiilor.

Aplicarea catorva picaturi de ulei de lavanda in apa calda din cada poate ajuta la realizarea unei bai relaxante ce poate ameliora starea de anxietate. Se considera ca levantica are efecte calmante si analgezice. In plus, masajul cu produse obtinute din florile acestei plante poate ajuta la combaterea simptomelor produse de gripa si raceala.

3. Nardul

Nardul sau Nardostachys jatamansi este o planta din aceeasi familie cu valeriana. Aceasta planta creste in Muntii Himalaya si este folosita inca din timpuri stravechi in medicina ayurvedica pentru efectele sale calmante si de inducere a somnului.

Uleiul esential al acestei plante este foarte aromat si poate fi diluat pentru a fi folosit in diferite tehnici de masaj. Efectele maxime sunt obtinute atunci cand masajul este realizat la nivelul tamplelor sau fruntii.

4. Iasomia

Uleiul obtinut din iasomie este folosit pentru mirosul sau extrem de placut, dar si pentru efectele pe care le promoveaza, adica bunastare si romantism. Spre deosebire de alte uleiuri esentiale folosite ca tratament adjuvant al anxietatii, uleiul de iasomie calmeaza sistemul nervos fara a provoca somnolenta. Mirosul poate fi inhalat direct din recipient sau poate fi lasat sa umple o intreaga camera printr-un difuzor de aromaterapie.


5. Busuiocul


Exista mai multe tipuri de busuioc utilizate in aromaterapie, cu scopul de a reduce stresul fizic si mental si de a induce starea de calm. Conform studiilor efectuate pe soareci, uleiul esential de busuioc a avut efecte extrem de bune in ameliorarea anxietatii. De asemenea, si acest ulei poate fi folosit in difuzoare de aromaterapie pentru ca mirosul sa fie dispersat in intreaga camera.

6. Musetelul


Denumit de multe ori si romanita, este renumit pentru proprietatile sale relaxante si sedative. Cercetarile au sugerat ca suplimentele de musetel pot ajuta persoanele cu tulburare de anxietate generalizata sa isi reduca simptomele. Uleiul de musetel poate fi diluat si utilizat pentru masaj sau poate fi adaugat in apa pentru a face o baie calda si relaxanta.


7. Trandafirii


Uleiul esential de trandafiri este extras din petalele acestei flori. Este binecunoscut faptul ca mirosul floral incantator al trandafirilor poate relaxa simturile. Potrivit studiilor, inmuierea picioarelor in apa calda amestecata cu ulei de trandafir poate reduce anxietatea, mai ales in cazul femeilor insarcinate. Acest ulei poate fi utilizat diluat si in amestec cu untul de shea in masajul de relaxare.

8. Salvia

Aceasta planta erbacee are un miros lemnos, usor amar. Este cultivata ca planta medicinala inca din cele mai vechi timpuri datorita abilitatilor sale de calmare. In plus, poate fi folosita si pentru efectul sau afrodiziac.

Potrivit unor cercetari, salvia poate normaliza nivelul tensiunii arteriale si poate ajuta la gestionarea nivelurilor de cortizol la femei. Cortizolul este cunoscut ca fiind un hormon de stres, iar nivelurile sale ridicate cresc riscul de anxietate si depresie. Inhalarea directa a mirosului de salvie, dar si masarea pielii cu acesta reprezinta metode eficace de diminuare a anxietatii.

9. Patchouli

Uleiurile din aceasta planta sunt folosite in medicina ayurvedica pentru usurarea anxietatii, stresului si a depresiei. Poate fi inhalat direct sau utilizat intr-un difuzor, dar poate fi si amestecat cu ulei de lavanda si folosit pentru baie. Se considera ca produsele pe baza de patchouli au efecte regeneratoare, antiimbatranire si cicatrizante.

10. Feniculul

Feniculul, denumit si molura, este frecvent utilizat in gastronomie. Totusi, aceasta planta poate ajuta prin aromaterapie la diminuarea anxietatii corelate cu menopauza, menstruatia si alte afectiuni. De asemenea, depresia si tulburarile de somn pot fi gestionate prin inhalarea uleiului de fenicul. Corpul si mintea se pot relaxa eficient atunci cand uleiul esential de fenicul este adaugat in apa pentru baie.

Precautii

Produsele utilizate in aromaterapie, precum uleiurile pe baza de plante, pot provoca reactii alergice atunci cand sunt utilizate local. Pentru a evita acest lucru este foarte importanta testarea in prealabil pe o suprafata mica a pielii. Aplicarea unei cantitati mici de ulei esential diluat pe incheietura mainii si acoperirea sa cu un pansament reprezinta o metoda de verificare.

Daca in 24 de ore apare eritem, prurit si orice tip de eruptie cutanata, uleiul nu este sigur pentru a fi utilizat pe piele.

Indiferent de modul de utilizare este necesar ca medicul sa fie informat inainte. Acesta poate interzice aromaterapia in unele conditii, mai ales daca exista anumite boli. De asemenea, copiii si femeile insarcinate sau care alapteaza reprezinta persoane ce trebuie sa fie extrem de atente la utilizarea uleiurilor esentiale.

Concluzii


Desi anumite cercetari au aratat ca aromaterapia poate ajuta la ameliorarea anxietatii, aceasta terapie alternativa nu reprezinta un inlocuitor pentru tratamentele medicale. Daca o persoana are o zi stresanta la locul de munca sau este anxioasa din motive mici si diverse, aromaterapia poate fi de ajutor.

Totusi, daca anxietatea este cronica si interfereaza cu activitatile zilnice, medicul reprezinta persoana potrivita care sa gestioneze corect tulburarea mintala existenta.


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

Clinica Aproape
Tel: 0722187700
Bucuresti, Bld. Alexandru Ioan Cuza, Nr. 13A, Sector 1

Citeste si despre:

Greturile matinale: remedii si tratamente Tratamentul durerii Indicatiile levodopei in tratamentul bolii Parkinson Factori de risc si tratamentul hipoglicemiilor in functie de tipul de diabet Ce e de facut atunci cand un pacient cu schizofrenie refuza tratamentul ? Probioticele. De la disbioza la eubioza si imunitate optima. Estrogenul si emotiile la femei Cancerul ovarian Alcoolul etilic Ameliorarea durerilor artritice prin acupunctura Acupunctura - o optiune terapeutica