Tratamentul anxietatii si al atacurilor de panica cu acupunctura

Actualizat: 09 Aprilie 2021
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Atat anxietatea cat si atacurile de panica sunt o problema frecvent intalnita in zilele noastre. Sistemul medical clasic de obicei nu gaseste un substrat organic acestor afectiuni (nu iese nimic la analize) si pacientii ajung de cele mai multe ori la psihiatru.

Desi exista medicatie psihiatrica pentru aceste afectiuni, de multe ori pacientii cauta alternative, deoarece efectele secundare sunt abundente, neplacute si chiar periculoase pentru sanatatea pacientului.

Acupunctura este o buna alternativa deoarece prin abordarea ei e interesata sa ajunga la cauza mai profunda a problemelor, iar sistemul pe care se bazeaza ajuta corpul sa se vindece singur, evitand astfel cu totul orice fel de efecte secundare.

Mai mult, abordarea in acupunctura este holistica, adica se diagnosticheaza si se trateaza pacientul ca intreg, la sfarsitul tratamentului pacientul rezolvandu-si si alte probleme inafara de anxietate si atacuri de panica.

Cauze si diagnostic din perspectiva medicinii vestice

Anxietatea neinsotita de simptome fizice, de obicei ajunge direct la psihiatru sau psihoterapeut fara sa ajunga neaparat la medicul de medicina interna. Pacientii cu atacuri de panica pot insa poposi mai mult pe la medic decat cei cu anxietate.

Calatoria pacientului cu atacuri de panica prin spitale si pe la diversi doctori este de multe ori frustranta si ea insasi generatoare de teama deoarece concluziile vor fi mai degraba despre ce nu are pacientul decat despre afectiuni concrete descoperite la analize si pacientul nu va primi informatii despre cauza problemelor lui.

De multe ori diagnosticul de atacuri de panica este gresit pus. Atacurile de panica "reale" se manifesta prin frica, teama, panica acuta si sunt insotite de diverse alte simptome fizice cum ar fi palpitatii, transpiratii, bufeuri de caldura, greata, ameteli, etc.

De multe ori se intampla insa ca diagnosticul sa fie pus unor pacienti care nu au decat simptome fizice dar nu au nici un fel de teama. Singura teama ar putea fi atribuita nelinistii ca nu stiu de ce au aceste simptome si ce inseamna ele.

Intr-un atac de panica real, teama este fara cauza. Intr-un diagnostic gresit de atac de panica teama are o cauza bine definita, reala si adecvata situatiei (teama ca simptomele sunt grave, de exemplu - reactie normala a oricarui pacient care se sperie de faptul ca e bolnav).

In general insa, pe medicii alopati nu ii intereseaza daca teama este prezenta sau nu, este adecvata sau nu, ci doar daca este ceva mai grav. Se fac investigatiile de rigoare si nu se constata nici o problema relevanta la nivel fizic, moment in care medicul alopat trimite pacientul la psiholog/psihiatru, deoarece sfera emotionala nu tine de el.

Motivul pentru care diagnosticul de atacuri de panica este frecvent pus gresit, este ca pentru medicul alopat nu face nici o diferenta daca pacientul are cu adevarat atacuri de panica (problema cu cauza emotionala manifestata in fizic) sau are de fapt un sindrom neuro-vegetativ (disfunctie la nivelul sistemului de reglare al functiilor organelor, FARA afectare emotionala), deoarece in ambele cazuri pacientul nu e de competenta lui.

Cauze si diagnostic din perspectiva acupuncturii

In acupunctura se face un diagnostic detaliat atat al simptomleor fizice (chiar daca nu au nici o legatura aparenta cu problema pentru care a venit pacientul) cat si a celor emotionale. Acupunctori scoliti in stiluri de acupunctura care aprofundeaza latura emotionala vor alege sa mearga in profunzimea lucrurilor, cautand cauza emotionala pentru care au aparut aceste simptome.

Orice acupunctor bun va fi interesat de dezechilibrele energetice care au dus la anxietate, atacuri de panica cat si la intreaga suita de simptome adiacente. In plus, acupunctorul va pune multe intrebari despre stilul de viata, despre diverse simptome pe care pacientul e posibil sa nu le fi dat prea mare atentie si de asemenea va lua pulsul pacientului (metoda traditionala chineza de diagnostic, diferita de metoda vestica, in care pulsul se ia la ambele maini la diverse pozitii si se analizeaza starea energetica a organelor).

De asemenea va examina limba pacientului (unde se vor analiza forma, volumul, culoarea, pelicula, crestaturi, puncte, vene sublinguale, etc - care de asemenea descriu starea energetica a organelor precum si durata de cand exista diverse dezechilibre).

La sfarsit, acupunctorul va pune toate informatiile cap la cap si va stabili o strategie de diagnostic care sa adreseze TOATE dezechilibrele prezente, nu doar acelea care genereaza simptomele neplacute pentru pacient. Pe langa faptul ca se pot rezolva diverse simptome adiacente anxietatii sau atacurilor de panica, realitatea din acupunctura este ca multe simptome pot avea cauze comune, ori tratand cauza se trateaza si toate manifestarile ei.

Cauzele anxietatii sau atacurilor de panica se clasifica in doua mari categorii. Prima este un dezechilibru energetic grav fara cauze emotionale directe. Din perspectiva medicinii traditionale chineze fiecare organ are si o gama emotionala corespondenta. De exemplu un dezechilibru al rinichilor poate genera teama, aceasta fiind emotia corespunzatoare lui, pe cand o afectiune a ficatului poate genera furie, frustrare, etc.

Acesta este cazul simplu in care cauza problemei este un dezechilibru energetic simplu, iar acesta odata corectat cu acupunctura, emotia patologica dispare singura, fara sa mai fie nevoie ca pacientul sa faca un alt tratament.

In cazurile mai complexe (majoritatea din pacate), exista o cauza emotionala mai profunda, unde doar echilibrarea energetica a organului afectat nu este suficienta. Motivul este acela ca organul sufera deoarece intai a aparut o emotie puternica, aceasta fiind cauza dezechilibrului sau.

In aceste cauze, terapeutul intra intr-un dialog cu pacientul in care incearca sa identifice cand a aparut problema emotionala si circumstantele aferente, urmand ca pe aceasta baza sa faca o strategie de tratament la nivel emotional. Poate parea surprinzator, dar punctele de acupunctura nu au efect doar pe plan fizic ci sunt foarte potente si pe plan emotional.

Tratamentul cu acupunctura

In functie de cauzele stabilite la diagnostic, tratamentul cu acupunctura va varia in complexitate si obiective terapeutice. In cazurile simple unde cauza este o serie de dezechilibre energetice, tratamentul va consta in rezolvarea acelor dezechilibre, proces care va aduce cu sine si o imbunatatire a diverselor simptome fizice. Pacientul va incepe sa se simta bine relativ repede si procesul de tratament va fi mai scurt decat in cazurile cu cauze emotionale.

In cazurile mai complexe, atacurile de panica sau anxietatea sunt doar varful iceberg-ului. La un diagnostic atent si aprofundat va iesi la suprafata o lunga istorie de probleme emotionale (sau cateodata un singur episod puternic traumatizant) probleme pe care in mod clasic pacientul le reprima partial sau total, motiv pentru care si apar atacurile de panica.

In mod uzual pacientul nu face legatura intre problemele sale emotionale si atacurile de panica deoarece problemele sale pot fi pe un cu totul alt spectru (gen probleme in relatia de cuplu sau tristete in urma pierderii cuiva apropiat, etc) care nu implica teama sau anxietate.

Explicatia este ca in aceste cazuri, subconstientul actioneaza ca un tampon, preluand el greul traumei in momentul in care aceasta apare, astfel incat pacientul sa poata inca functiona. In acele momente reprimarea emotiilor este constructiva. Problema este ca pe termen lung, reprimarea emotiilor devine atat o cauza de boala cat si o cauza de nefericire, deoarece pacientul poarta sacul cu probleme dupa el, fara sa il dea jos, iar in cazurile mai dificile nici nu realizeaza cat de mare este acest sac!

In momentul in care subconstientul se apropie de limita abilitatii sale de a mai depozita emotii neprocesate, incepe sa dea pe afara. Exista doua cai de a "da afara": una este pe cale emotionala, iar aici cel mai frecvent mod de exteriorizare este prin atacuri de panica, iar celalalt este prin boli autoimune, deoarece acestea nu sunt nimic altceva decat materializarea in plan fizic a conflictelor interioare - corpul se ataca pe sine insusi.

Tratamentul prin acupunctura urmareste strategia unui chirurg: sa scoata puroiul emotional. Este foarte important ca pacientul sa inteleaga mecanismul de aparitie al problemelor pentru ca sa poata intelege strategia de tratament, deoarece intr-o prima faza in urma tratamentelor, pacientul va veni in contact cu stari dinauntrul sau pe care le-a reprimat, iar aceste stari nu sunt deloc placute.

Procesarea (constientizarea) acestor emotii este insa singura modalitate de a le scoate din sistem. Pacientul trebuie sa inteleaga ca la fel ca la un abces, procedura nu este placuta intr-o prima faza, neplacerea fiind direct proportionala cu cat de incarcat este el. Dar beneficiile sunt enorme, deoarece se lucreaza direct pe cauza, iar pe langa disparitia atacurilor de panica sau a anxietatii, pacientul se simte usurat, eliberat, si cu sentimentul ca a reusit sa incheie niste capitole dureroase din viata lui.

Interferenta cu medicatia psihiatrica

De multe ori pacientii vin deja pe medicatie psihiatrica cu antidepresive, anxiolitice, somnifere, etc. Ei vor continua sa le ia si in timpul tratamentului cu acupunctura pana cand problemele s-au ameliorat semnificativ, moment in care medicamentele se vor scoate treptat si doar sub supravegherea medicului care a prescris medicatia.

De multe ori aceasta medicatie prelungeste destul de mult strategia de tratament, deoarece manipuleaza neurotransmitatorii din creier intr-un mod nenatural, motiv pentru care genereaza foarte multe efecte secundare (si dezechilibrele energetice aferente), care in sine vor necesita tratament. Durata iesirii de sub tratamentul cu medicatie psihiatrica depinde de cat de puternice si cat de multe sunt medicamentele luate.

Durata tratamentului si efectele sale

Durata tratamentului pentru cazurile simple de atacuri de panica/ anxietate poate sa fie intre 5 si 15 sedinte. Aici se urmareste de fapt o echilibrare energetica generala. In cazurile cu etiologie emotionala durata este semnificativ mai mare, putand varia intre 15 si 30-40 de sedinte. In general durata tratamentului este proportionala cu gradul de complexitate al problemei.

Strategia de tratament in problemele emotionale este de a alterna sedinte de "sapat profund" cu sedinte de "linistire". Primele sunt sedintele care constituie nucleul tratamentului, cele care fac grosul muncii, dar care si rascolesc pacientul.

Evident terapeutul isi va ajusta strategia in functie de cat vrea si poate pacientul sa munceasca cu sine insusi. Sedintele de linistire sunt sedinte in care se urmareste mai degraba efectul de "pansament" al acupuncturii, de confort emotional imediat. Acestea dau pacientului stabilitatea si confortul emotional pentru ca el sa se simta confortabil sa sape in continuare pentru a isi rezolva problema din profunzime.

Concluzii

Acupunctura este mai mult decat apta sa faca fata pacientilor cu probleme de genul anxietate sau atacuri de panica, precum si a diverselor alte probleme emotionale, avand avantajul ca lucreaza la cauza problemei. Prin aceasta ea umple un gol din medicina clasica care adreseaza doar efectul, nu si cauza acestor afectiuni.

Dezavantajul tratamentului cu acupunctura este ca ia mai mult timp sa apara efectele pozitive decat tratamentului anxiolitic sa isi faca efectul, si poate sa rascoleasca intr-o prima faza pacientul, dar avantajul este ca o face fara efecte secundare, iar problema odata rezolvata nu mai necesita tratament cu nimic, inclusiv cu acupunctura.

Dr. Octavian Sbarna - Acupunctor


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

Clinica Alegria
Tel: 0770508524
Bucuresti, Str. Turnu Magurele Nr. 240-242, Bloc 1, Sector 4
Dermavital - Biorezonanta Centru German
Tel: 0213224004
Bucuresti, BRANDUSELOR 6B ETAJ 2 Bucuresti-Sector 3, Bucuresti, 031256, București...

Citeste si despre:

Frica de dentist duce in timp la pierderea dintilor Traind si iubind cu HIV/SIDA Durerea cronica pelvina la femei Durerea de cap (cefaleea) cauzata de starile de tensiune Sindromul de oboseala cronica Manifestul emotiilor reale - 6 vedete din Romania provocate sa arate #EmotiiReale Fibromialgia Tricofobia, frica irationala de par Tot ce trebuie sa stii despre durerile de cap Fibromialgia un sindrom dificil de diagnosticat Scapa de panica si anxietate
Cere sfatul medicului ×