Cum se explica frumusetea si stralucirea femeilor in timpul sarcinii

Actualizat: 02 Iunie 2014
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Frumusetea femeilor din timpul sarcinii se datoreaza transformarilor pozitive care se petrec in organismul viitoarei mame, precum stralucirea pe care o dobandesc, din senin, pielea si parul unei gravide.

La extrema opusa a simptomelor neplacute, precum greturile matinale, edemul si tulburarile de dispozitie, se afla o serie de schimbari benefice, observate si complimentate de cei din jur. Fiecare dintre acestea are, desigur, si o explicatie stiintifica.

Simptomele pozitive ale sarcinii

Stralucirea sarcinii nu este doar un concept din popor. Femeile insarcinate observa, incepand cu cel de-al doilea trimestru de sarcina, cateva modificari pozitive in aspectul lor fizic.

Specialistii spun ca fenomenul se explica prin faptul ca pielea retine mai multa apa pe parcursul sarcinii, astfel ca devine mai fina si mai catifelata, cu linii fine si riduri mult mai putin vizibile. Tesutul cutanat capata o nuanta placuta rozalie, pe fondul cresterii nivelului de progesteron in corp.

Transformarile hormonale si biochimice din corpul unei gravide nu cauzeaza doar simptome neplacute. Ele au si efecte pozitive, care isi ating apogeul la jumatatea perioadei de graviditate.

Tenul cu aspect proaspat

Femeile insarcinate constata cu incantare ca nu mai au nevoie de machiaj pentru a ascunde paloarea fetei. Tenul capata in mod natural o nuanta rozalie, ce exprima prospetime si vitalitate.

Aceasta transformare binevenita se explica prin faptul ca fluxul sanguin creste in volum in timpul sarcinii, alimentand mai bine tesutul cutanat si oferindu-i un aspect usor imbujorat. Iar pentru ca glandele sudoripare devin si ele mai active, ele elimina mai multe secretii pe suprafata pielii, hidratandu-i si oferindu-i o stralucire aparte.

Parul mai des si mai lucios

O alta transformare fizica de bun augur specifica perioadei de graviditate este aceea ca faza de crestere si regenerare a parului se prelungeste, in timp ce stadiul caderii acestuia stagneaza. Astfel, 95% din din totalul firelor de par continua sa castige in lungime, luciu si desime, iar uneori pigmentul se inchide la culoare.

Din pacate, dupa nastere, 40% din firele de par nu se mai regenereaza si cad, pe parcursul a cateva luni.

Unghiile mai lungi

Tot in timpul sarcinii, unghiile cresc mai repede decat de obicei. La fel ca parul, acestea sunt constituite din cheratina, asadar raspund intr-o maniera similara transformarilor hormonale care se petrec in perioada sarcinii.

In acelasi timp, este posibil ca unghiile sa devina mai fragile la baza. Aspectul si rezistenta lor revin la normal dupa cateva luni de la nastere.

Pielea mai curata

Modificarile hormonale induse de sarcina nu produc doar stari de greata si retentia de apa. Ele aduc si un serviciu important frumusetii previn si vindeca acneea sau alte probleme cutanate preexistente. Acest fenomen explica de ce pilulele anticonceptionale sunt recomandate de obicei pentru controlul acneei ele induc organismului starea hormonala a sarcinii.

Aerul irezistibil

Atractivitatea unei femei insarcinate nu se datoreaza doar hormonilor, bunei circulatii sanguine sau altor schimbari biologice, ci vine si din interior, mai exact din propriile stari pozitive. Intrucat intre minte si trup exista o conexiune stransa, fericirea de a aduce pe lume un copil se transpune in aerul inrezistibil pe care o viitoare mama il emana.

Bustul mai generos

Efectul hormonilor asupra organismului unei femei gravide este cel mai vizibil in formele mai definite si mai feminine. Bustul devine mai generos si soldurile mai rotunde. Majoritatea femeilor insarcinate au nevoie de lenjerie intima cu un numar sau doua mai mari, dupa a doua jumatate a trimestrului doi de sarcina.

Vitalitatea crescuta

Daca in primul trimestru de sarcina, starea accentuata de oboseala, tulburarile digestive si nervozitatea predomina, incepand cu a treia luna de graviditate, se instaleaza vitalitea crescuta si predispozitia redusa la imbolnavire.

Desi viitoarele mame trebuie sa se fereasca de eventualele infectii pe care le pot capata, studiile de specialitate arata ca gravidele contacteaza mai rar raceli sau gripe, decat femeile care nu poarta o sarcina. Tot modificarile hormonale se afla in spatele acestui avantaj, intarind sistemul imunitar si facandu-l mai rezistent decat de obicei.

Accentuarea frumusetii in timpul sarcinii

Frumusetetea speciala din timpul sarcinii poate fi chiar pusa in valoare, prin mici ritualuri de ingrijire menite sa accentueze trasaturile care ofera viitoarelor mame faimoasa stralucire a graviditatii. Astfel, daca doriti sa scoateti in evidenta atuurile fizice aduse de sarcina, luati urmatoarele masuri recomandate de specialisti

- Consumati cat mai multa apa. Aportul suficient de lichide sanatoase ajuta la evidentierea stralucirii pielii, este esential pentru o sarcina sanatoasa si contribuie totodata la eliminarea fluidelor retinute in tesuturi (o problema frecventa si suparatoare a femeilor insarcinate).

- Folositi o lotiune solara de calitate. Hiperpigmentarea (aparitia de pete pe suprafata pielii) poate fi favorizata de fluctuatiile hormonale din timpul sarcinii si agravata de expunerea neprotejata la razele ultraviolete. Aplicarea zilnica a unei lotiuni de protectie solara reduce acest risc important.

- Faceti miscare. Exercitiile fizice usoare nu doar ca pregatesc organismul de nastere si mentin muschii tonifiati, ci elimina si efectele nocive ale stresului si imbunatatesc functia cardiaca, pentru un aspect fizic mai sanatos si mai radiant.

- Suplimentati portia zilnica de antioxidanti. Alimentele bogate in vitamine si antioxidanti imbunatatesc aspectul pielii si ii mentin stralucirea. Consumati din plin fructe de avocado, afine, rodii, pepene verde si alte fructe si legume cat mai colorate.

- Cresteti aportul de proteine slabe in dieta. Pestele, puiul, curcanul sau ouale sunt surse excelente de proteine slabe, care contin enzime cu rol in regenerarea celulelor cutanate. In plus, acesti nutrienti sunt foarte importanti pentru buna dezvoltare a fatului.


Citeste si despre:

Sarcina ectopica (extrauterina) Etapele si evolutia sarcinii Emotiile din timpul sarcinii Sindromul oboselii cronice in timpul sarcinii Masuri pregatitoare sarcinii Testul Torch - depistarea infectiilor in sarcina Manifestul emotiilor reale - 6 vedete din Romania provocate sa arate #EmotiiReale Beneficiile si perspectivele chirurgiei robotice Amanarea sarcinilor Menopauza (simptome, substitutie hormonala, tratament alternativ) 5 afectiuni grave care nu prezinta simptome Modificarile somnului pe durata sarcinii Sarcina si bolile cu transmitere sexuala Sarcina - Luna a IV-a
Cere sfatul medicului ×