Sfaturi de la psiholog catre pacient

Actualizat: 27 Noiembrie 2015
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Consultant medical:

Andreea Neacsu
Psiholog

Chiar daca in ziua de azi exista o multime de informatii cu privire la modul in care functioneaza o terapie, o multime de conceptii gresite si neintelegeri inca persista, impreuna cu un stigmat in cautarea terapiei. Multi oameni detin informatii eronate despre ei insisi sau despre viata, in general.

In timp ce prietenii sau familia va pot ajuta cu un sfat intr-o anumita problema, aveti nevoie de un profesionist care nu are nici un fel de partinire sau miza in rezultatul din viata dumneavoastra.

Psihoterapeutii clarifica cele mai comune mituri despre procesul de terapie si despre o viata implinita si explica fiecare avantaj al unor astfel de sedinte.
Orice persoana are probleme.

Psihologii afirma ca pacientii nu sunt singuri in problemele lor. Toata lumea are probleme. Chiar si psihologii care ajuta un client au diverse dificultati. Un alt terapeut considera ca aceste lupte sunt pur si simplu doar o parte din conditia umana. Toata lumea are probleme legate de stima de sine, identitate, de existenta unei relatii, de a face fata unor diverse traume din viata, de a gestiona stresul sau anumite provocari pe plan personal sau profesional.

Orice persoana poate beneficia de terapie. Terapia este o abordare sanatoasa si proactiva pentru a face fata provocarilor. Un terapeut este ca un antrenor personal al mintii dumneavoastra. Toate persoanele pot apela la terapii in diferite puncte din viata, aceasta fiind o forma de prevenire si de rutina de asistenta medicala.

Terapia este un mod de a prinde curaj. Este un mit ca terapia este pentru oameni slabi care nu isi pot rezolva propriile probleme pe cont propriu. Terapia utilizeaza toate instrumentele de care dispune pentru a gestiona diverse simptome emotionale negative si in a maximiza punctele forte sau implinirile.

Terapia va ajuta sa treceti mai usor prin viata. Puteti pune in aplicare aptitudinile pe care le invatati la terapie pentru orice domeniu din viata dumneavoastra. Intr-adevar, nu conteaza daca mergeti la o terapie pentru problemele de anxietate, pentru depresie, pentru a reduce oboseala, pentru a renunta la fumat sau pentru a afla cum sa deveniti mama; indiferent de motiv, tehnicile de auto-reflectie si de schimbare a gandirii va ajuta in viata. Terapeutii au ajuns la concluzia ca multi oameni considera terapia ca fiind cea mai semnificativa si valoroasa experienta a vietii lor.

Terapia este un proces de auto-descoperire. Terapia nu trebuie sa fie o experienta chinuitoare. Astfel, unii terapeuti gandesc ca tratamentul este ca un proces de auto-descoperire a unei persoane, un tratament mai degraba vesel decat dureros.

Terapia nu se face pentru a gasi un vinovat. Unii oameni cred ca terapia se face ca un rezultat al greselilor parintilor din istoricului lor de viata pentru toate problemele ce le au. Tot ce se intampla se bazeaza pe alegerile persoanei respective. Nu sunt de vina parintii, relatiile trecute, locul de munca, economia, vremea, un fapt sau varsta. Doar dumneavoastra sunteti responsabil pentru orice decizie sau alegere pe care o faceti.

Terapia este o modalitate de a spune si a intreba orice. Cabinetul psihoterapeutic nu este un loc tocmai potrivit pentru a pune piciorul in prag si de a incerca sa convingeti terapeutul ca totul este bine. Terapia este un spatiu pe deplin si autentic. Aduceti totul, de la vise si fantezii pana la ganduri aleatoare. Un terapeut calificat va lucra pentru a intelege aceste impulsuri si credinte, fara judecata si o sa va arate o cale pentru a face un sens din ele.

Acelasi lucru este valabil si pentru intrebarile pe care i le puteti adresa unui specialist din domeniu. Daca exista o intrebare la care doriti intr-adevar sa aflati raspuns despre tratamentul sau terapie, in general, intrebati. Terapia este o relatie. Psihoterapeutii ar trebui sa fie experti in stabilirea granitelor si rezolvarea problemelor intr-un mod constructiv.

Terapia nu se termina imediat ce va simtiti bine. De multe ori, oamenii care simt o ameliorare incep sa simta trecerea in ei insisi, modelele lor se schimba, starea de spirit se imbunatateste, iar ei termina tratamentul. Asta pentru ca aceste schimbari sunt un semn de progres, nu o dovada de leac. Procesul de consiliere este multistratificat si sentimentele reinnoite de bunastare si forta de viata care insotesc schimbarile interne pe care le faceti sunt de fapt acolo pentru a ajuta la propulsarea inainte, astfel incat sa simtiti aceste lucruri in feicare zi, pe cont propriu.

Specialistii ofera si cateva sfaturi persoanelor care intampina dificultati la un moment dat in viata:
Fiti mai rabdator cu dumneavoastra. Privindu-va cu rabdare si intelegere nu este un obicei tocmai natural ai unei persoane, insa macar oferiti-va posibilitatea de a va accepta greselile. Nu trebuie sa va invinovatiti pentru orice situatie pe care nu ati putut-o gestiona la momentul potrivit.

Observati-va si autoevaluati-va. Atunci cand aveti nevoie sa contabilizati autopedepsirea prin diferite metode, aveti nevoie totusi si de o examinare reala.

Psihoterapeutii va ajuta sa va accesati gandurile si sentimentele in legatura cu experientele dificile sau dureroase din viata dumneavoastra. Incercati sa nu va grabiti atunci cand faceti acest lucru. Trebuie sa va intrebati: ”Ce m-a impiedicat sa...?” sau ”Ce m-a impins sa fac acest lucru gresit?”. Exista intotdeauna un raspuns, iar un psihoterapeut o sa va ajute sa il gasiti. Este important sa intelegeti ce a declansat un anumit comportament.

Faceti tot ce puteti pentru a va mentine sanatatea mintala. Dormiti bine, incercati sa aveti o dieta sanatoasa, faceti exercitii fizice, pentru ca ele au mai multe beneficii: imbunatatesc starea de spirit, reduc starea anxioasa si amelioreaza starea generala de sanatate.

Imbunatatiti-va relatiile interpersonale. In viata, oamenii va pot trage inapoi sau pot fi furiosi pe dumneavoastra. Trebuie sa fiti pregatiti pentru aceste provocari si trebuie sa va feriti de legaturile nepotrivite pentru a lasa loc celor sanatoase. Schimbarea este intotdeauna dificila, insa cu ajutor specializat, puteti face fata oricarei situatii problema.

Exista si unele temeri ale pacientilor atunci cand ajung la cabinet in ceea ce priveste psihoterapeutul care ii va ajuta, temeri care nu sunt deloc adevarate:

Un psihoterapeut nu o sa va considere nebun. El intelege ca o multime dintre obiceiurile nepotrivite pe care le aveti reprezinta de fapt o strategie pentru a trece mai usor prin viata. De aceea, un specialist nu o sa va judece si nici nu o sa va considere ca aveti probleme mintale.
Si psihoterapeutii sunt oameni! Si ei se simt anxiosi, si ei au unele probleme de relationare, si ei au ganduri irationale.

Nu spuneti ceea ce este mai important la sfarsit! Este in natura umana sa spunem lucrurile importante sau cele mai stanjenitoare chiar inainte de a se termina sedinta. Acest aspect ii pune in dificultate pe psihoterapeuti atunci cand doresc sa va ajute. De aceea, fie puneti problema de la inceput, fie asteptati urmatoarea sedinta pentru a discuta de la bun inceput.

Specialistul nu o sa va uite. El isi va aminti de situatia dumneavoastra, pentru ca fiecare persoana este unica in felul ei si fiecare situatie isi pune amprenta asupra experientei profesionale a psihoterapeutului pe care o va folosi in sedinte cu alti pacienti.


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

CLINICA VIA MENTIS
Tel: 0775271001
Bucuresti, Str Bardului Nr 5
Clinica Alegria
Tel: 0770508524
Bucuresti, Str. Turnu Magurele Nr. 240-242, Bloc 1, Sector 4

Medici

DR DOLIȘ LAURA CRISTINA
Psihiatrie - CLINICA VIA MENTIS
Bucuresti, 0775271001
CONF. UNIV. DR. MANEA MIHNEA
Psihiatrie - CLINICA VIA MENTIS
Bucuresti, 0775271001

Citeste si despre:

Sfaturi pentru alegerea terapeutului Sfaturi practice pentru cei ce sufera de psoriazis Tulburarile anxioase - terapie si sfaturi utile 10 sfaturi pentru prevenirea disfunctiilor erectile Sfaturi pentru a slabi sanatos Educatia pacientului cu diabet zaharat Stresul, anxietatea necesita calmante naturale eficiente? Descopera puterea plantelor pentru o minte agila si un somn odihnitor Arsurile solare Cancerul ovarian Managementul durerii din cancer - Controlul durerii canceroase Glosodinia - senzatia de arsura a cavitatii bucale Ticurile (boala ticurilor) Sfaturi pentru tratarea ejacularii premature
Cere sfatul medicului ×