Starile incordate, stresul, insomnia, durerile de natura afectiva sau cele fizice, conflictele - toate acestea isi pun amprenta asupra omului. Daca sunt episoade trecatoare si slabe ca intensitate nu este necesara consilierea psihologica.
Totusi, daca aceste sentimente persista si influenteaza activitatile de zi cu zi este bine sa se solicite ajutorul unui specialist.
Mai mult, daca este vorba despre o problema reala care nu este rezolvata de un psiholog si persoana in cauza nu este consiliata, problema se poate agrava.
Stresul. Prezenta durerilor de cap recurente, a durerilor de stomac si a unui sistem imunitar precar pot semnaliza o problema de natura psihologica. Supararea si stresul afecteaza organismul. O multime de cercetari confirma faptul ca stresul se poate manifesta sub forma unei palete mari de boli fizice, de la un stomac sensibil si mereu deranjant, pana la dureri de cap frecvente. Inclusiv racelile frecvente sau chiar si un apetit sexual diminuat pot fi semne ale stresului.
Insomnia. In cazul in care analizele medicale sunt bune, inseamna ca tulburarile de somn sunt de natura psihologica. Cauzele pot fi stresul, grijile legate de o anumita problema, certurile sau neintelegerile de la serviciu sau de acasa.
Se poate afirma ca exista o problema denumita insomnie in cazul in care pacientul adoarme foarte greu si doarme mai putin de 6 ore pe noapte.
Frica. Frica de intuneric sau de hoti poate semnala existenta unei fobii mai vechi care nu a fost solutionata.
Obsesia. Daca persoana in cauza este obsedata de curatenia din casa, de exemplu, sau de ordinea din dulapul de haine, este posibil sa aiba un sistem nervos labil.
Colectionarea obiectelor. Placerea de a aduna tot felul de obiecte este un semn al unei exagerari peste limita normalului.
Consumul exagerat de alcool. Atunci cand pe langa o anumita problema se adauga un consum exagerat de alcool are loc o agravare a situatiei psihice.
Deficit de atentie. Verificarea de mai multe ori a apei de la robinet, inchiderea gazelor, stingerea luminilor din casa tradeaza un deficit de atentie, o lipsa de concentrare, dar si o incredere diminuata in propria persoana.
Gelozie. Terorizarea si controlarea persoanei iubite ascunde in primul rand o lipsa de incredere in fortele proprii.
Bulimia sau anorexia. Ambele manifestari semnaleaza o problema de natura psihica, o frustrare nerezolvata, latenta.
Lipsa rabdarii. Greutatea cu care se executa o munca migaloasa de acasa sau de la serviciu poate sugera tot o problema de natura psihica.
Iesirile necontrolate. Crizele de nervi de acasa, de la volan sau de la serviciu denota imposibilitatea de stapanire a emotiilor negative.
Depresia. Daca o persoana se confrunta mai mult timp cu sentimente de tristete persistenta, anxietate, pesimism, are o energie scazuta, este obosita mereu, intampina dificultati in luarea deciziilor este posibil sa sufere de depresie. Si pierderea interesului pentru activitatile obisnuite este tot un semn al depresiei. Aceasta afectiune necesita intotdeauna interventia terapeutica pentru inlaturarea ei.
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.