Dishidroza sau eczema dishidrotica

Actualizat: 07 Decembrie 2022
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Ce este dishidroza


Dishidroza, sau eczema dishidrotica, este o patologie cronica (pe termen lung) ce afecteaza pielea. Aceasta boala produce mici macule si papule reliefate, precum si prurit tegumentar (mancarime). Afecteaza de regula degetele, mainile si picioarele.

Prevalenta

Dishidroza poate afecta pe oricine. Totusi, sunt la risc persoanele care:
• Au varsta curpinsa intre 20 si 40 de ani
• Sunt de sex feminin
• Au istoric personal sau familial de eczema
• Au istoric personal sau familial de dermatita de contact
• Dezvolta cu usurinta reactii alergice
• Se afla sub tratament cu imunoglobuline administrate intravenos

Aproximativ 50% dintre cazurile de dishidroza apar in randul persoanelor care au alergii de contact, ceea ce inseamna ca dezvolta alergia atunci cand ating alergenul.

Fiind o forma de dermatita, dishidroza este responsabila de 5% pana la 20% dintre cazurile de dermatita.

Consecinte asupra organismului

Eczema dishidrotica afecteaza pielea de la nivelul palmelor, degetelor si picioarelor. Micile leziuni pot fi usor reliefate, de dimensiuni mici, cu aspect perlat. Diametrul lor este de ordinul milimetrilor, insa deseori conflueaza si formeaza macule sau papule mai mari, care devin vizibile.

Dupa deshidratarea acestor leziuni, vor deveni uscate si vor da mancarime.

Semne si simptome

Dishidroza cauzeaza semne si simptome cu caracter tranzitor, ceea ce inseamna ca acestea vin si pleaca. Durata simptomelor poate fi de cateva saptamani, urmata de o pauza variabila.

Cele mai comune simptome date de dishidroza sunt:
• Papule ferme, mici, la nivelul palmelor, degetelor si talpii piciorului
Papule dureroase
• Prurit tegumentar si exfolieri tegumentare in jurul leziunilor
• Hipersudoratie in zonele afectate

Din cauza pruritului, veti fi tentat sa va scarpinati des. Pielea afectata se va ingrosa, daca o scarpinati frecvent. Mai mult decat atat, pot aparea infectii la nivelul leziunilor mai mari.

Cauze

Medicii si cercetatorii nu au descoperit pana in acest moment cauza exacta a dishidrozei. Se considera insa ca o combinatie de factori declansatori pot duce la perioadele de dishidroza manifesta.

Acesti factori includ:
• Activarea sistemului imun. Daca sunteti afectat de dishidroza, organismul va reactiona la cei mai mici iritanti sau alergeni. Aceasta reactie exagerata va duce la inflamatia pielii si manifestarea dishidrozei.
• Alergii: Expunerea la anumite substane, precum cobalt, nichel, crom, poate declansa eczema dishidrotica. Alte alergii precum rinita alergica sau alergiile alimentare, pot fi de asemenea responsabile de recurenta simptomelor.
• Starea de hidratare: Persoanele predispuse la o secretie sudorala crescuta la nivelul mainilor si picioarelor, pot fi afectate de dishidroza

In cazurile mai severe, leziunile specifice dishidrozei cresc in volum si se raspandesc, dar nu se raspandesc in alte zone din corp, ci raman la nivelul mainilor, picioarelor si degetelor.

Metode de diagnostic

Pentru a primi un diagnostic corect si complet de dishidroza, este nevoie sa vizitati un medic specialist dermatolog. Acesta va inspecta zonele afectate si va palpa tegumentele. De asemenea, va va pune cateva intrebari in legatura cu produsele utilizate in ultima vreme, dieta, stilul de viata si stresul zilnic. Medicul trebuie sa afle si daca exista un istoric personal sau familial de afectiuni dermatologice din clasa dermatitelor.

Pentru a confirma diagnosticul, medicul va face apoi cateva teste pentru a exclude alte patologii similare dishidrozei. Diagnosticul diferential se va face cu dermatita de contact, gura-mana-picior, pemfigus. Testele pot include teste alergologice, biopsie tegumentare si unele analize de sange.

Optiuni de tratament

Pentru multi pacienti, gestionarea bolii si vindecarea acesteia incepe printr-o rutina de ingrijire a pielii, facuta acasa. Aceasta rutina poate include:
• Utilizarea apei caldute, in locul apei fierbinti, atunci cand va spalati pe maini.
• Mentinerea mainilor si picioarelor in apa rece, pentru cateva minute, poate ameliora simptomele
• Aplicarea unor comprese reci, eventual cu gheata, sunt necesare pentru a ameliora pruritul cutanat. Mentineti aceste comprese 10-15 minute, de cateva ori pe zi. Imediat dupa, aplicati o lotiune sau o crema hidratanta pe suprafata afectata.
• Aplicati frecvent, chiar zilnic, produce cu ingrediente hidratante, pentru a imbunatati aspectul si capacitatea de regenerare a pielii
• Asigurati-va ca va uscati foarte bine pe maini si picioare, dupa ce faceti dus sau dupa ce folositi o piscina
• Daca este posibil, evitati purtarea de sosete si manusi, pentru o perioada. Daca nu este posibil, alegeti produse din materiale de calitate, care sa protejeze pielea, nu sa o irite.

Medicul dermatolog poate prescrie si unele medicamente precum cremele cu corticosteroizi, sau alte medicamente topice, pe care le puteti aplica local, direct pe suprafata afectata. Se mai pot recomanda medicamente antialergice precum cele antihistaminice.

In cazurile mai severe de eczema dishidrotica, medicul va prescrie medicatie specifica, cu efecte mai puternice si sistemice, nu topice. Acestea pot include:
• Corticosteroizi cu efecte sistemice. Daca solutiile topice ce contin corticosteroizi nu va amelioreaza simptomele, medicul va prescrie corticosteroizi cu administrare orala, precum prednisonul.
• Medicamente imunosupresoare nonsteroidiene. Acestea sunt medicamente ce scad raspunsul sistemului imun, si au efecte sistemice in organism. Exemplele includ metotrexatul sau dupilumabul.
• Fototerapia. Fototerapia utilizeaza lumina ultravioleta, cu ajutorul unor lampi speciale. Razele de lumina ultravioleta pot ameliora anumite patologii dermatologice, atunci cand sunt administrate limitat si controlat. Totusi, in cazul acestei terapii exista riscul de hiperpigmentare.

Este important sa va amintiti ca organismul dumneavoastra este unic. Astfel, puteti raspunde bine doar la o rutina de ingrijire a pielii eficienta, realizata acasa, sau puteti avea nevoie de corticosteroizi locali sau sistemici.

Totusi, de cele mai multe ori, dishidroza se vindeca aproape de la sine, fara sa fie nevoie de tratament. Aceasta insa reapare, simptomele devenind recurente, deci devine necesara o ingrijire atenta a zonelor anterior afectate.

Preventie

Dishidroza nu poate fi prevenita, intrucat este o afectiune medicala cronica, cu manifestari recurente. Totusi, puteti preveni frecventa episoadelor simptomatice si inrautatirea simptomelor, prin respectarea ingrijirilor dermatologice si atentia sporita asupra acestor zone: maini si picioare.

Concluzie

Dishidroza sau eczema dishidrotica face parte dintr-o sfera larga de patologii dermatologice, fiind caracterizata de leziuni specifice. Leziunile apar doar la nivelul palmelor si degetelor mainii si la nivelul picioarelor. Desi nu este de obicei nevoie de tratament, unii pacienti pot necesita tratament mai puternic, cu medicamente imunosupresoare. Apelati la un medic dermatolog, daca banuiti ca aveti simptome specifice dishidrozei.

Bibliografie:
https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/17728-dyshidrotic-eczema
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/dyshidrosis/symptoms-causes/syc-20352342


Citeste si despre:

Ce este si cum se manifesta acropustuloza? Mancarimile de picioare pot ascunde boli grave! Top 10 probleme de sanatate Displazia ectodermala Eczema bebelusilor: informatii si recomandari Eczema Manichiura permanenta si semipermanenta: sfaturi pentru unghii sanatoase Diferenta dintre acnee si eczema Dermatita atopica la copil Cauzele pruritului tegumentar Cum sa facem fata alergiilor verii Pielea uscata si senzatia de mancarime a pielii
Cere sfatul medicului ×