Eczema dishidrozica - vezicule pe maini si picioare

Actualizat: 05 Iulie 2021
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Dr. Karina Ilonca
Consultant medical:

Dr. Karina Ilonca
Medic specialist dermatolog

DERMAESTETICS

Ce este eczema


Eczema este numele unui grup de afectiuni care determina pielea sa se inflameze si sa aiba un aspect asemanator eruptiei cutanate. Acest tip de afectiune este foarte frecvent si poate incepe in timpul copilariei, adolescentei sau maturitatii, variind de la o forma usoara la una severa. Este important de retinut ca eczema nu este contagioasa, deci nu se poate “lua” de la altcineva.

Exista 7 tipuri de eczeme, printre care si eczema dishidrozica.

Ce inseamna eczema dishidrozica?

Termenul “dishidroza” a fost folosit pentru prima data in anul 1873 pentru a descrie aparitia unor vezicule la nivelul palmelor si talpilor. Initial, cand astfel de eruptii au fost semnalate in asociere cu vremea calda, se credea ca sunt o manifestare a transpiratiei anormale.

Mai tarziu, in urma studiilor, s-a dovedit ca nu sunt in niciun fel conectate la canalele sudoripare. Chiar si asa, termenul inca se foloseste.

Cat de des se intalneste?

Preponderenta exacta a eczemei dishidrozice este necunoscuta, dar reprezinta aproximativ 5-20% din cauzele eczemei mainii si se manifesta cel mai frecvent la adultii tineri.

Care sunt cauzele aparitei?

Cauza exact a eczemei dishidrozice nu a fost stabilita, dar exista mai muli factori de risc pentru aparitia acesteia, inclusiv dermatitele (iritatii ale pielii), expunerea la alergeni si/sau iritanti de contact (in special metale), hiperhidroza (transpiratia excesiva), fumatul.

La unii pacienti, eruptiile pot fi asociate cu stres emotional sau fizic, dar cel mai adesea apar in absena unui declansator identificabil.

Cum se manifesta?

Eczema dishidrozica apare cel mai des pe maini si picioare, acolo unde pielea se pliaza (in interiorul coatelor, in spatele genunchilor si uneori in fata gatului) si de obicei incepe cu o eruptie de vezicule foarte pruriginoase.

Eruptia cutanata poate elimina lichid atunci cand este zgariata si se poate crusta. Episoadele severe pot afecta matricea unghiilor si pot produce modificari ale acestora, cum ar fi ridurile orizontale si modificarile culorii. Pe masura ce veziculele se vindeca, pielea se usuca si adesea se inroseste si se decojeste. Acest lucru lasa pielea frageda si uscata si uneori creeaza fisuri dureroase. De asemenea, pielea se poate infecta.

Episoadele se pot repeta la intervale de trei pana la patru saptamani timp de luni sau ani si sunt mai frecvente in sezonul cald.

Cum stiu daca am eczema dishidrozica ?

Niciun test de laborator nu poate confirma ca aveti eczema dishidrozica, dar daca observati vezicule pe maini si picioare, consultai un dermatolog (un medic specializat in studiul pielii).
Acesta va examina piela cu atentie si, deoarece simptomele eczemelor dishidrozice pot fi similare cu cele ale altor afectiuni, ar putea efectua cateva teste. Printre acestea se regaseste biopsia pielii, care implica indepartarea unei mici bucati de piele pentru testarea de laborator.

Biopsia poate exclude alte posibile cauze ale veziculelor, cum ar fi o infecie fungica, dar rareori este nevoie de o astfel de interventie.
O alta metoda este testarea pielii pentru a determina ce substante specifice dau reactii alergice pe pielea pacientului. Un astfel de test este util in diagnosticul diferential al eczemelor dishidrozice. Este adesea efectuat de dermatologi pentru a determina daca exista o component a dermatitei de contact alergice, caz in care evitarea substantei care provoaca alergia este o parte importanta a tratamentului si poate fi justificata la pacientii care nu raspund la terapia initiala.

Cum se trateaza?

Tratamentul eczemelor dishidrozice implica urmtoarele 3 etape: identificarea si evitarea factorilor cauzali, tratamentul inflamatiei pielii si adoptarea masurilor de ingrijire a pielii pentru a reduce iritarea acesteia.

Eczema dishidrozica are tendinta de a se vindeca spontan pe parcursul a cateva saptamani. Cu toate acestea, tratamentul este necesar pentru majoritatea pacientilor care se prezinta cu prurit (mancarimea pielii) sau alte simptome. Abordarea tratamentului este ghidata de severitatea bolii.

Severitatea eczemelor dishidrozice este, in general, evaluata subiectiv.

Se considera ca eczema dishidrozica este usoara pana la moderata daca nu implica intreaga suprafata palmara sau plantara. Se prezinta avand doar cateva zone de vezicule sau vezicule mici imprastiate, iar pacientul nu se plange de prurit, arsura sau durere intolerabila.

Eczema dishidrozica este severa daca implica intreaga suprafata palmara sau plantara, prezinta vezicule mari care impiedica mersul pe jos sau utilizarea mainilor sau este intens dureroasa.
Din experientele clinice, evitarea iritantilor sau a factorilor cauzali este benefica pentru majoritatea pacientilor cu eczeme dishidrotice usoare sau moderate.

Masurile generale de ingrijire a pielii care vizeaza reducerea iritatiei pielii si restabilirea barierei acesteia includ: utilizarea de apa calduta si detergenti fara sapun pentru spalarea mainilor, uscarea bine a mainilor dupa spalare, aplicarea emolientilor (de exemplu, vaselina) imediat dupa uscarea mainilor si cat mai des posibil, purtarea manusilor de protectie pe timp rece, purtarea manusilor specifice sarcinilor pentru expuneri la frecare (de exemplu, gradinarit, tamplarie), evitarea expunerii la substante iritante (de exemplu, detergenti, solventi, lotiuni sau coloranti pentru par, alimente acide).

In cazul eczemelor usoare/moderate care nu raspund la masurile generale se prescriu unguente care se aplica de doua ori pe zi timp de doua pana la patru saptamani.
In cazul eczemelor severe, pe langa masurile generale si unguentele amintite mai sus, se prescriu medicamente ce se administreaza pe cale orala.

Criteriile clinice pentru evaluarea raspunsului la tratament includ incetarea vezicularii, eliminarea veziculelor preexistente si reducerea eritemului (roseata pielii), pruritului si durerii. Rezolutia este de obicei asociata cu uscaciunea si descuamarea crescuta a pielii. Emolientii pot fi folositi in mod liberal de mai multe ori pe zi pentru a reduce uscaciunea.

Daca nu exista nicio imbunatatire in doua pana la patru saptamani, este necesara o evaluare suplimentara.
Aceasta evaluare cuprinde si testele care exclud alte afectiuni (precum infectiile fungice, infectiile bacteriene, dermatitele alergice), daca acestea nu au fost efectuate inainte de administrarea tratamentului.

De asemenea, sunt sugerate diferite terapii, cum ar fi terapia cu lumina (foloseste lumina ultravioleta pentru a curata pielea) sau fototerapia. Fototerapia este, de obicei, administrata de doua sau trei ori pe saptamana si sunt necesare cateva saptamani de tratament pentru a induce imbunatatirea clinica si cateva luni pana la vindecare. Astfel, beneficiile acestei metode trebuie puse in balanta cu inconvenientul terapiei prelungite, de la caz la caz.

Concluzie

Eczema dishidrozica este o boala recurenta (boala ce revine) care poate aparea la orice varsta, desi preponderent la adultii tineri cu varste intre 20-40 de ani.

Principalele simptome sunt aparitia unor vezicule, durerea si senzatiile de mancarime la nivelul palmelor si talpilor.
Afectiunea nu este contagioasa, dar pielea afectata poate creste sensibilitatea la infectii, iar mancarimea asociata poate fi o cauza de disconfort pentru pacient.
Masurile generale de ingrijire a pielii sunt o metoda foarte buna de prevenire a bolii, dar si de tratare a acesteia, mai ales atunci cand este vorba despre o forma usoara.

Bibliografie

https://www.uptodate.com/contents/acute-palmoplantar-eczema-dyshidrotic-eczema?csi=e2538a94-56f7-4c30-a669-f1b2d9b98b3c&source=contentShare
https://www.cureus.com/articles/42664-dyshidrotic-eczema-a-common-cause-of-palmar-dermatitis
https://nationaleczema.org/eczema/types-of-eczema/dyshidrotic-eczema/


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

Episculpt Beauty Sibiu
Tel: 0757758837
Selimbar, Doamna Stanca 5F

Citeste si despre:

Manifestari cutanate de tipul eczemelor Diferenta dintre acnee si eczema Eczema bebelusilor: informatii si recomandari Dishidroza sau eczema dishidrotica Eczema peniana Care sunt optiunile de tratament pentru cancerul la san Cum diferentiem corect o boala a sanilor de o eczema 9 trucuri pentru o piele sanatoasa pe timpul iernii Cum sa previi aparitia pielii uscate pe timp de iarna Procedee cosmetice: ingrijirea tenului uscat Ce este si cum se manifesta acropustuloza?