Eczema bebelusilor: informatii si recomandari

Actualizat: 24 Octombrie 2023
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Ce este eczema


Desi eczema afecteaza un numar mare de adulti, este mai comuna in randul copiilor si bebelusilor. Aproximativ 13% dintre copiii cu varsta sub 18 ani dezvolta eczema la un moment dat. Mai mult decat atat, 90% dintre pacientii ce au avut eczema, au avut-o inainte de varsta de 5 ani.

Eczema este un termen general ce descrie un numar de afectiuni dermatologice inflamatorii. Afectiunile reunite sub acest nume includ dermatita atopica, dermatita de contact, eczema dishidrotica, eczema scalpului si dermatita seboreica.

Cauze ale eczemei bebelusilor

Cercetatorii nu au aflat cauze exacte ale aparitiei eczemei in randul bebelusilor, dar au concluzionat ca este, cel mai probabil, rezultatul unei combinatii: factori genetici si factori de mediu. Eczema nu este contagioasa.

Exista o legatura intre eczema bebelusilor si unele boli ale adultului. Astfel, copiii sunt mai predispusi la a dezvolta eczema daca unul dintre membrii familiei are astm, febra sau eczema. De asemenea, bebelusii ce au deja eczema sunt mai predispusi de a face febra si de a fi diagnosticati cu astm mai tarziu, in viata de adult.

Ultimele studii arata ca aparitia eczemei este puternic influentata de o disfunctie a sistemului imun, care afecteaza bariera naturala de protectie a pielii. Odata afectata aceasta bariera, aceasta nu mai poate mentine apa la nivelul pielii, iar astfel apare eczema.

Factori de risc

In timp ce predispozitia genetica si disfunctia sistemului imun joaca un rol important in aparitia eczemei, exista si cativa factori de risc ce tin de mediul bebelusului, care cresc riscul acestei afectiuni.

Primul factor de risc, sugerat de cateva studii, sugereaza ca bebelusii au risc mai mare de a dezvolta eczema daca mamele lor au fost supuse unor situatii foarte stresante in timpul sarcinii.

Exista si diferente rasiale in ceea ce priveste copiii predispusi la a dezvolta eczema, in special dermatita atopica: bebelusii de rasa neagra sunt mai predispusi decat cei de rasa alba, conform studiilor.
 
Mediul inconjurator joaca un rol foarte important in aparitia problemelor dermatologice (si nu numai) ale copilului. Atat mediul din camera si casa in care acesta locuieste, cat si mediul de afara, influenteaza puternic orice bariera de protectie si orice sistem din organismul acestuia. Astfel, nivelul de poluare si conditiile meteorologice pot fi factori importanti. Studiile arata ca niveluri ridicate de monoxid de carbon, amoniac, formaldehida si ozon in aerul respirat, pot duce la eczema bebelusului. De asemenea, climatul cald, insorit, pare sa protejeze copiii impotriva eczemei.

Simptome asociate

Eczema bebelusului este insotita de simptome locale, dermatologice. Principalul semn dat de eczema este aspectul unei macule rosiatice, la nivelul careia pielea este uscata, cu tendinta la descuamare. Alte simptome includ:

- Piele ingrosata, dura
- Decolorare si tumefiere
- inchiderea culorii pielii din jurul ochilor si de pe pleoape
- Mancarime la nivelul afectiunii

Factori declansatori

Eczema nu este, de regula, o afectiune persistenta, ci mai degraba are o perioada lunga asimptomatica, urmata de perioade de activare, cu aparitia leziunii propriu-zise. Exista numerosi factori de mediu ce au rol declansator pentru sistemul imun, care reactioneaza prin inflamatie si aparitia/inrautatirea eczemei. Acesti factori includ o varietate de alergeni si substante iritante, precum:

- Polen, fire de nisip, particule de praf
- Alimente cu alergeni(precum alunele, soia, oua)
- imbracamintea confectionata din lana si materiale sintetice
- Fumul de tigara
- Solutii ce contin parfum, precum detergentii de rufe
- Caldura excesiva
- Umiditate prea scazuta
- Aerul rece si uscat de iarna
- Transpiratii
- Stres
- Saliva excesiva, atunci cand nu este curatata (poate irita obrajii, barbia, gatul bebelusului)

Evolutia eczemei

Eczema bebelusilor apare initial la nivelul fruntii, obrajilor si a scalpului, de regula in primele luni de viata. Atunci cand apare la aceasta varsta frageda, pielea are un aspect mult mai iritat, mai lezat, decat eczemele ce apar la bebelusii si copiii mai mari. Eczema poate aparea si in alte regiuni, sau eczema initiala se poate extinde si catre alte regiuni, precum zona scutecului.

Atunci cand nou-nascutul incepe sa se intoarca pe burtica, sa se tarasca, de obicei intre 6 si 12 luni, eczema va afecta predominant genunchii si coatele care se ating si se freaca de podea.

In cazul unui copil cu varsta de 2 ani, eczema poate aparea in partea din spate a genunchilor sau in partea interna a coatelor, precum si pe incheieturi, maini, glezne. Aceasta poate aparea si in jurul gurii sau ochilor.

Eczema, fiind o zona de inflamatie a pielii, se poate suprainfecta, rezultand o crusta de culoare galbena sau mici particule galbui, pline cu puroi.

Optiuni de tratament

Eczema bebelusilor nu are un tratament standard ce o poate vindeca, dar afectiunea tinde sa treaca de la sine, cu timpul. Tratamentul recomandat de catre medici consta in ameliorarea simptomelor si a uscaciunii zonei afectate, precum si a inflamatiei locale. Urmatoarele strategii le sunt recomandate parintilor care au bebelusi cu eczema:

- Evitati baile lungi si fierbinti. Baia acestor bebelusi trebuie sa fie calduta, fara a freca pielea bebelusului, in special cu materiale dure, exfoliante, precum unele prosoape sau bureti de baie.

- Hidratati frecvent si constant pielea bebelusului, doar cu lotiuni si creme fara parfum sau coloranti. Acestea sunt optim de folosit in special imediat dupa baie.

- Folositi doar haine din 100% bumbac, pentru a lasa pielea sa respire. Nu ii cumparati bebelusului haine de lana sau alte materiale sintetice, si incercati sa nu purtati nici dumneavoastra astfel de imbracaminte in preajma lui.

- Evitati produsele parfumate de orice fel

- Mentineti unghiile bebelusului scurte, pentru a preveni zgarieturile, prin care se poate agrava inflamatia si favoriza infectia eczemei.

- incercati sa preveniti scarpinatul. Folositi manusi pentru bebelusi, astfel incat acestia sa nu isi scarpine zona afectata

- indepartati substantele iritante si alergenii din locuinta, pe cat posibil

- Mentineti o temperatura ambientala placuta, nu prea calda, pentru a preveni transpiratul excesiv. Atunci cand bebelusul transpira, asigurati-va ca il curatati si schimbati cat mai repede

In cazul in care aceste ingrijiri facute de catre parinti acasa, nu functioneaza, medicul pediatru poate recomanda si tratament medicamentos. in functie de caz, dozele vor fi diferite si astfel aceste medicamente se vor administra doar conform indicatiilor medicului.

Printre medicamentele administrate in eczema, se numara:

- Corticosteroizi topici
- Antihistaminice
- Antibiotice, antivirale sau antifungice, daca eczema s-a suprainfectat
- Imunosupresoare orale

Concluzie

Eczema bebelusilor este o afectiune dermatologica comuna, care poate fi insa prevenita. Stiind ca exista numerosi factori declansatori si factori de risc pentru aparitia acesteia, prin indepartarea acestora din mediul bebelusului, riscul de a face eczema scade considerabil. Tratamentul medicamentos este de regula instaurat doar daca recomandarile de ingrijire facuta acasa nu functioneaza.

Bibliografie:
https://www.everydayhealth.com/eczema/guide/baby-eczema/
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/atopic-dermatitis-eczema/expert-answers/baby-eczema/faq-20450999


Citeste si despre:

Scalpul uscat la bebelusi Eczema Roseola infantum - rujeola bebelusilor 10 alimente care ajuta la tratarea celor mai comune probleme ale pielii Alergiile alimentare la copii Medicii sau nutritionistii pot acum sa castige un venit pasiv din recomandarile de suplimente Pericolele nebanuite ale servetelelor umede Ce ar trebui sa cunoastem despre alergiile copiilor Avantajele si dezavantajele alimentatiei exclusiv la san Despre sanatatea pielii si dermatomicoze Beneficiile uleiului de argan