Primul ajutor in arsuri chimice ale ochilor

Actualizat: 15 Decembrie 2014
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Arsurile chimice ale ochilor se petrec atunci cand o substanta chimica intra in contact direct cu organele de vaz.

In functie de tipul substantei si gradul expunerii, gravitatea leziunii variaza de la roseata si iritatii temporare, pana la piederea vederii.

Chimicalele absorbite de ochi pot provoca si intoxicatii, ajungand mai rapid in fluxul sanguin decat cele patrunse prin piele.

Semnele si simptomele arsurii chimice ale ochilor sunt

- senzatiile de intepatura si arsura;
- roseata globului ocular;
- durere la nivelul ochilor;
- umflarea pleoapelor.

Printre complicatiile care pot surveni pe fondul acestei accidentari se numara perforatia corneei, ulcerul cornean, cataracta sau glaucomul. O interventie prompta si corecta reduce semnificativ sansele instalarii complicatiilor mentionate. Primul ajutor in acest caz consta in adoptarea urmatoarelor masuri de urgenta

- Indrumati victima sa isi spele imediat ochii sub jetul de apa de la robinet, cu fata inclinata in sensul ochiului afectat. Presiunea apei trebuie sa fie moderata, niciodata prea puternica.
- Ochiul care a intrat in contact cu substanta chimica trebuie sa fie clatit cu apa calduta timp de 15-30 de minute, pana la ameliorarea simptomelor. In cazul arsurilor grave, perioada necesara de clatire se prelungeste pana la interventia medicului specialist.
- Sfatuiti victima sa isi tina ochiul cat mai larg deschis.
- In cazul in care victima poarta lentile de contact, nu incercati sa le scoateti inainte de clatirea abundenta cu apa.
- Nu bandajati ochiul victimei, lasati substanta diluata sa se scurga liber!
- Dupa clatire, sfatuiti victima sa poarte ochelari de soare, pentru a reduce sensibilitatea ochilor la lumina.
- Sunati de urgenta la 112 pentru arsuri chimice severe sau transportati victima la cel mai apropiat spital. Unele substante alcaline (amoniacul, de pilda), nu produc dureri, insa pot provoca leziuni grave ale ochilor. Nu parasiti victima pana la interventia personalului medical!


Citeste si despre:

Primul ajutor in situatii de urgenta Tratamentul arsurilor chimice 5 Sfaturi de prim ajutor pentru urgentele copiilor Top 10 cauze ale iritatiilor pielii Beneficii si efecte adverse ale uleiului de ricin Peelingul chimic Afectiuni ale cavitatii bucale Medicii sau nutritionistii pot acum sa castige un venit pasiv din recomandarile de suplimente Cosuri cadou elegante, cele mai inspirate alegeri din 2024, pentru medici de top Efecte adverse ale medicamentelor antiinflamatoare Frumusetea vine din interior. Descopera vitaminele care fac minuni pentru pielea ta Tot ce trebuie sa stim despre intoxicatia cu freon Ingrijirea pielii bebelusului: esentialul despre creme, pudre, sapunuri Uleiul de masline: beneficii si utilizare Cancerul de piele - melanomul Keratoza actinica sau solara - factori de risc, simptome, tratament si preventie