Primul ajutor in arsuri chimice

Publicat: 15 Decembrie 2014

Arsurile chimice pot fi deseori mai periculoase decat arsurile termice, fiind provocate de diferite substante (baze tari, peroxizi, acizi concentrati etc.).

Leziunile chimice au inceput sa fie tot mai frecvente, odata cu extinderea procesului de industrializare.

Produsele de curatare sau infrumusetare (vopseaua de par, de pilda) sunt utilizate la scara larga in mediul casnic si profesional, crescand predispozitia la producerea acestor tipuri de accidentari.

Arsurile chimice produc aproape acelasi tip de plagi precum cele termice, gravitatea lor variind in functie de natura substantei, concentratia acestia, durata expunerii si modului in care aceasta a actionat asupra tesutului cutanat. O interventie rapida la locul accidentului este o conditie de baza pentru diminuarea gravitatii leziunilor si a riscului de toxicitate sistemica.

In cazul arsurilor chimice, primul ajutor se acorda prin urmarea pasilor de mai jos

- Protejati-va mainile cu manusi de protectie, pungi sau alte materiale care sa va acopere palmele.
- Indepartati rapid hainele si bijuteriile victimei, astfel incat sa preveniti contaminarea persoanelor din jur sau a mediului.
- Spalati din abundenta tegumentele contaminate ale victimei cu apa de la robinet, sub jet continuu, timp de 10-20 de minute. Daca observati depuneri uscate ale substantei, incercati sa le indepartati inainte de contactul cu apa. Asigurati-va ca jetul de apa (care nu trebuie sa fie prea puternic) nu se scurge spre ale zone corporale ale victimei.
- Daca victima continua sa acuze senzatii persistente de arsura, continuati sa spalati plaga cu apa rece, pana la ameliorarea disconfortului.
- Bandajati lejer plaga cu o compresa sterila, uscata. Nu aplicati creme, unguente sau substante dezinfectate pe zona arsa!
- Nu incercati sa neutralizati arsura cu acid sau substante alcaline. Acest lucru va provoca o reactie chimica agravanta pentru plaga.
- Administrati victimei un analgezic usor, precum aspirina (nu si in cazul copiilor sau adolescentilor), ibuprofenul, naproxenul sau acetaminofenul.
- Transportati victima catre cel mai apropiat spital, pentru acordarea ingrijilor medicale corespunzatoare.


Citeste si despre:

Primul ajutor in cazul arsurilor Primul ajutor in situatii de urgenta Tratamentul arsurilor chimice Primul ajutor in intoxicatii Peelingul chimic Efectul stresului asupra pielii si cum ne putem pastra aspectul sanatos al pielii de-a lungul vietii Ai mai multa grija de pielea ta din interior Tine colesterolul sub control! Terorismul si alte amenintari asupra sanatatii publice Plagi prin muscatura, impuscare si tetanigene Top 10 cauze ale iritatiilor pielii Legatura dintre fumat si riscul aparitiei cancerului Tot ce trebuie sa stim despre intoxicatia cu freon