Ce se intampla daca pneumonia nu este tratata corect

Actualizat: 28 Octombrie 2013
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Pneumonia este o boala care apare la nivelul plamanilor, fie din cauza unui virus, fie din cauza unei bacterii sau a unui alt germen. In lume, la fiecare 20 de secunde un copil moare din cauza pneumoniei, tocmai de aceea afectiunea trebuie privita cu cea mai mare seriozitate de parinti.

Simptomele pneumoniei

Adesea, pneumonia este confundata cu o raceala, deoarece simptomele ei sunt tusea, eventuala febra, starea de oboseala, slabiciunea fizica, frisoanele, dificultatea de respiratie si durerile in piept. La copii poate aparea si respiratia rapida, astfel ca parintii trebuie sa mearga de urgenta la spital pentru a depista cauza acestor simptome.

Efectele pneumoniei netratate

O pneumonie netrata poate avea efecte devastatoare in organismul pacientului. Insuficienta respiratorie este o consecinta a pneumoniei netrate, deoarece organismul nu mai primeste suficient oxigen.

Pleurezia sau apa la plamani si empiemul pleural sau puroiul dintre pleure sunt alte doua efecte ale pneumoniei netratate sau tratate insuficient.

Septicemia este si ea o consecinta a pneumoniei ignorate, intrucat este permisa intrarea germenilor din plamani in sange. Septicemia poate duce la insuficienta cardiaca si renala, artrita si pericardita.

In acelasi timp, septicemia pe fond de pneumonie poate provoca si meningita. Aproximativ 50% dintre copiii care fac meningita in acest mod pot deceda, din cauza acumularii de lichid cefalorahidian la nivelul creierului.

"Septicemia e foarte grava si nu se opreste doar la plamani, ci la toate organele vitale, de la cord, rinichi, pana la sistemul nervos central. Acesta bacterie, numita pneumococ, cauzeaza boli grave, cu sechele definitive", sustine Mihaela Balgradean, seful Sectiei "Pediatrie" de la Spitalul "Marie Curie", conform digi24.ro.

Incepand din acest an, vaccinul pneumococic, care previne bolile pneumococice, a fost introdus in programul national de imunizare.

Mai multe informatii gasiti pe Stop Gripa


Citeste si despre:

Angina pectorala – poate fi prevenita sau doar tratata? De ce este gerul periculos pentru cardiaci? Cum functioneaza apendicele? Informatii esentiale despre transplantul de organe Afectiuni ale cavitatii bucale Pierderea unei sarcini si moartea neonatala Sindromul de detresa respiratorie acuta (SDRA) Medicii sau nutritionistii pot acum sa castige un venit pasiv din recomandarile de suplimente Cosuri cadou elegante, cele mai inspirate alegeri din 2024, pentru medici de top SIDA - Infectia cu Virusul Imunodeficientei Umane (HIV) Sindromul post-polio Intrebari frecvente despre homeopatie Nodulul pulmonar solitar 15 simptome sugestive pentru cancer pe care femeile adesea le ignora Insuficienta respiratorie Cum sa preveniti rezistenta la antibiotice