Cum functioneaza apendicele?

Publicat: 12 Aprilie 2012
Autor: SfatulMedicului

Generalitati


Apendicele este localizat in partea de inceput a colonului, unde se intalnesc intestul gros cu cel subtire, fapt ce il predispune la aparitia infectiilor.

Apendicele este asemanator cu un tub inchis la un capat cu o deschidere in mijloc prin care materiile fecale ar putea sa patrunda, astfel incat la nivelul acestuia se poate dezolta cu rapiditate o infectie care ar putea deveni o urgenta. Apendicele masoara doar aproximativ 7-8 cm lungime.

Anatomia apendicelui

Oamenii de stiinta sustin ca apendicele este o ramasita a unui vechi tract digestiv, care se pare ca ar fi fost folosit de catre om intr-o anumita etapa a dezvotlarii sale, pentru a digera fruze dure si scoarta de copac.

In prezent, apendicele pare sa nu aiba nici o functie in corpul uman. Intrucat nici medicii nu cunosc care este intr-adevar scopul apendicelui, se afla in imposibilitatea de a stabili carui sistem ii apartine.

In exteriorul apendicelui este prezent tesut muscular care din cauza lipsei de activitate este mult mai slab decat tesutul muscular din care sunt alcatuite alte organe. Membrana care captuseste apendicele contine tesut limfatic care produce anticorpi. Din acest motiv unii specialisti considera ca apendicele ar putea fi o componenta a sistemului imunitar.

O alta caracteristica a apendicelui este faptul ca acesta produce si secreta o cantitate mica de mucus. Desigur, organismul uman poate functiona perfect si fara apendice, dar unii oameni de stiinta nu doresc sa declare apendicele complet inutil.

Apendicita

Apendicita se dezvolta atunci cand are loc un blocaj al apendicelui. Intrucat apendicele este inchis la ambele capete, avand o deschidere de-a lungul sectiunii de mijloc, orice blocaj previne impiedica circulatia normala a sangelui si provoaca moartea tesutului.

Blocajul poate rezulta ca urmare a impactarii materilor fecale sau a unei boli numita hiperplazie limfoida. Hiperplazia limfoida poate fi consecinta bolii Crohn, sindromului de colon iritabil, mononucleozei, rujeolei sau a unor infectii gastro-intestinale.

In acest caz, celulele creaza un blocaj in apendice si cauzeaza inflamatia acestuia, fiind compromis fluxul de sange in zona. Deficitul local de sange cauzeaza moartea tesutului apendicelui si poate duce chiar la spargerea apendicelui.

Dupa cat timp se va sparge apendicele?

Perioada de timp dintre formarea blocajului si momentul in care apendicele se poate perfora este, de obicei, de 72 de ore. Primul semn este o durere vaga in jurul ombilicului. Pe masura ce se dezvolta inflamatia, durerea se muta in partea dreapta a corpului, spre sold.

Alte simptome care apar in urmatoarele 24 de ore incud greata, varsaturi, febra, sensibilitate locala la atingere. In unele cazuri, bolnavul poate avea abdomenul umflat, dureri de spate sau chiar constipatie.

In cazul in care considerati ca suferiti de apendicita, mergeti imediat la camera de garda, la spital. Este foarte important sa se intervina in timp util cand aveti apendicita. Cel mai probabil vi se va face o tomografie computerizata sau ecografie astfel incat medicul sa poata vizualiza apendicele si sa stabileasca diagnosticul corect.

Cu ajutorul acestor metode de diagnosticare a apendicitei, se reduc foarte mult numarul apendicectomiilor in cazul celor care sufera de alte boli decat de apendicita. In aproximativ 20% de cazuri era eliminat un apendice sanatos.

Ce se intampla atunci cand apendicele se rupe in interior?

Recomandabil ar fi sa se intervina chirurgical inainte ca apendicele sa se sparga. O data ce apendicele se rupe, fluidele infectate si bacteriile se vor varsa in cavitatea ambdominala. Riscul complicatiilor creste de 10 ori daca apendicele se rupe inainte interventiei chirurgicale.

Apendicectomia este efectuata, de obicei, pe cale laparoscopica, iar in unele cazuri ar putea fi neceara interventia invaziva, pe cale chirurgicala, conventionala.

Complicatiile in cazul apendicitei apar mai ales la persoanele in varsta si la cele foarte tinere. Ambele grupuri sunt susceptibile de a avea simptome neobisnuite, fapt ce face apendicita destul de greu de diagnosticat.

Pacientii tineri se confrunta deseori cu diaree si varsaturi, iar cei in varsta experimenteaza mai putina durere. In cazul in care apendicita nu este diangosticata corect se poate produce peritonita care poate provoca insuficienta de organ si chiar deces.

Apendicectomia este cea mai frecventa interventie chirurgicala de urgenta de la nivelul abdomenului si aproximativ 20% dintre bolnavi nu-si dau seama ca au apendicita pana cand are loc ruptura apendicelui.

Din cauza simptomelor, pacientii sunt diagnosticati gresit cu gastroenterita. Pentru ca manifestarile sunt similare, medicii trateaza gastroenterita prin inlocuirea lichidelor pierdute prin varsaturi si diaree, un tratament care nu are nici un efect asupra apendicelui.

Alte conditii ale apendicelui

Apendicita este cea mai frecventa afectiune a apendicelui dar exista si alte boli care pot afecta acest organ:

- Tumorile carcinoide - Acestea sunt similare cu cele intalnite in cazul altor organe din corp si se pot dezvolta si la nivelul apendicelui. Tumorile carcinoide sunt tumori care cresc lent si care pot sa apara oriunde in tractul gastro-intestinal.

Acestea pot fi benigne sau maligne. Tumorile benigne carcinoide de cele mai multe ori nu sunt diagnosticate, in timp ce tumorile maligne carcinoide se pot raspandi in alte parti ale corpului prin intermediul fluxului de sange sau a sistemului limfatic. Tumorile carcinoide pot provoca sindrom carcinoid, o conditie debilitanta, dar destul de rar intalnita.

- Carcinom apendicular - Este o forma rara de cancer colorectal care afecteaza apendicele. Cresterea celulelor canceroase in apendice poate declansa un blocaj, rezultand apendicita. Carcinomul apendicular se poate raspandi la stomac. Diagnosticul initial de carcinom apendicular se pune deseori destul de tardiv, intrucat simptomele sunt asemanatoare cu cele ale apendicitei

- Adenoame - Sunt tumori benigne care se pot forma in interiorul si in jurul apendicelui. Acestea sunt rezultatul unei supraproductii de celule epiteliale si sunt rareori maligne. Principala problema a adenoamelor este ca dezvoltarea lor comprima apendicele, determinand aparitia apendicitei.

Adenoamele se pot dezvolta si in alte zone ale corpului, cum ar if glanda hipofiza sau tiroida ca si in zonele glandulare ale corpului, care secreta hormoni.

- Boala diverticulara - Este o conditie mai putin frecventa care are simptome similare cu cele ale apendicitei. Apendicita este cel mai des intalnita la persoanele cu varsta sub 30 de ani, iar boala diverticulara la cele mai in varsta.

Durerea in cazul bolii diverticulare este intermitenta, fapt ce duce la amanarea tratamentului de catre bolnavi. Din cauza perforarii apendicelui ca urmare a bolii diverticulare, va fi necesara eliminarea apendicelui, acesta fiind tratamentul de electie.

Apendicele indeplineste vreo functie?

Apendicele (un organ de aproximativ 4 cm lungime) provoaca multe controverse in randul medicilor. Acestia intampina dificultati in a stabili daca apendicele are vreun rol in organism. Chiar daca majoritatea specialistilor sunt de acord ca apendicele poate fi indepartat fara a provoca vreo consecinta negativa asupra sanatatii pacientului, unii medici si cercetatori considera ca apendicele nu are nici o functie in cadrul sistemului imunitar.

Altii presupun ca acesta este un organ vestigial, un rest de pe vremea cand oamenii consumau in mod regulat scoarta de copac si fruze mai dure, contribuind la descompunerea acestora. Unelor opiinii ale specialistilor specifica faptul ca evolutia corpului uman va duce la disparitia apendicelui, iar conform altor puncte de vedere se crede ca apendicele va ramane in organism, neschimbat.

Apendicectomia - o modalitate de profilaxie?

In cazul in care apendicele nu are nici un scop dar poate pune in pericol viata unei persoane, nu ar putea ca orice persoana sa ii solicite unui medic sa ii elimine apendicele ca o modalitate de prevenire a unor complicatii?

Pentru ca inca nu se poate spune foarte clar care este rolul apendicelui, nu exista nici un acord cu privire la apendicectomia profilactica pentru a se evita eventualele situatii de urgenta medicala.

Ani de zile au circulat zvonuri conform carora astronautilor li s-a indepartat apendicele inainte de calatoriile in spatiu pentru a se evita o potentiala urgenta medicala atunci cand acestia se afla pe orbita. Din motive similare, multi oameni se intreaba daca nu ar fi necesara apendicectomia inainte de a calatori in strainatate.

Se pare ca zvonul legat de astronauti nu este adevarat, iar majoritatea medicilor nu recomanda apendicectomiile preventive inainte de calatoriile in strainatate. Aproximativ 7% dintre oameni vor avea apendicele indepartat la un moment dat, in viata lor.

Avand in vedere acest procent destul de redus si faptul ca majoritatea planurilor de asigurare nu vor plati apendicectomia profilactica, apendicectomia nu trebuie considerata o masura profilactica.

Cum se va trata apendicita?

Imediat ce s-a confirmat diagnosticul de apendicita se va face apendicectomia. Bolnavului i se vor administra antibiotice inainte si in momentul in care este suspectata apendicita. La un procent destul de mic de suferinzi, inflamatia si infectia apendicitei nu vor evolua si vor fi localizate la o zona destul de mica, fiind chiar ameliorate.

La pacientii din aceasta categorie situatia nu se va agrava si se va imbunatati in cateva zile. Aceasta poarta denumirea de apendicita limitata si poate fi tratata doar cu antibiotice. Posibil sa fie sa nu necesar sa se elimine, ulterior, apendicele.

In cazuri destul de rare, bolnavul ar putea sa nu consulte medicul decat dupa ce au trecut mai multe zile sau saptamani de la ruptura apendicelui. In aceasta situatie se formeaza un abces, iar perforatia apendicelui ar putea fi acoperita de acesta. Daca abcesul este mic, initial poate fi tratat cu antibiotice, dar va necesita drenaj. Pentru colectia de puroi se va introduce un tub de plastic sau cauciu prin piele in abces, sub ghidaj ecografic sau CT, pentru a se determina locatia exacta a abcesului.

Apendicele va fi scos la cateva saptamani sau luni dupa ce s-a tratat abcesul. Aceasta se numeste apendicectomie de interval si se face pentru a se preveni un al doilea atac de apendicita.

Cum se face apendicectomia?

In timpul apendicectomie se va face o incizie in pielea si straturile peretelui abdominal, in zona apendicelui, de 5-7 cm in lungime. Chirurgul va depista apendicele care este situat in partea dreapta jos a abdomenului, va examina zona din jurul acestuia pentru a se asigura ca nu este prezenta vreo problema suplimentara, si va elimina apendicele, apoi se va coase spartura din colon.

Daca este prezent un abces, puroiul poate fi drenat prin canale de scurgere care vor fi introduse la abces prin piele. Incizia abdominala va fi inchisa.

In prezent exista tehnici noi de indepartare a apendicelui, care implica utilizarea laparoscopului. Laparoscopul este un telescop subtire, care are intr-un capat o camera video ce permite chirurgulu sa inspecteze interiorul abdomenului printr-o punctie de mici dimensiuni.

Daca este confirmata apendicita, apendicele poate fi indepartat cu instrumetne speciale care vor fi introduse in abdomen, prin incizii mici. Beneficiile tehnicii laparoscopice includ reducerea durerii postoperatorii si revenirea mult mai rapida la activitatile normale.

Un alt avantaj al laparoscopiei este faptul ca aceasta permite chirurgului sa priveasca in interiorul abdomenului pentru a stabili un diagnostic clar, in cazul in care exista dubii asupra diagnosticului de apendicita. De exemplu, laparoscopia este utila mai ales in cazul femeilor care se afla al menstruatie si la care ruptura de chist ovarian poate mima apendicita.

Atunci cand apendicele nu este rupt sau perforat in momentul interventiei chirurgicale, pacientul este trimis acasa, dupa interventia chirurgicala in una-doua zile. Perioada de internare a bolnavilor la care a existat complicatii este prelungita (patru-sapte zile), mai ales daca a fost vorba despre peritonita.

Se vor administra antibiotice, in spital, pe cale intravenoasa pentru a combate infectia si a trata orice abces. Ocazional chirurgul poate descoperi ca apendicele este normal si nu determina probleme de sanatate, pacientului.

In aceasta situatie, se va elimina totusi apendicele. Rationamentul este sa se scoata un apendice normal decat sa se omita sau sa nu se poata interveni la timp, in mod corespunzator in cazul in care apare apendicita.


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

Ovidius Clinical Hospital
Tel: 0241480400
Constanta, DN 2A, Km 202+880
TEST PCR
REAL TIME PCR-COVID-19
rezultat in 24h
280
249 lei