Beneficiile infiltratiilor in terapia afectiunilor articulare

Actualizat: 13 Martie 2024
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Dr. Bianca-Maia Sablici
Consultant medical:

Dr. Bianca-Maia Sablici
Medic Rezident Medicina Fizica si de Reabilitare

Spitalul Clinic Municipal de Urgenta Timisoara

Ce sunt infiltratiile


Infiltratia consta in injectarea unui medicament la nivelul unei articulatii sau la nivelul tesutului moale din jurul articulatiei a unei substante cu scopul principal de a ameliora durerea si inflamatia locala. Ele pot fi o solutie eficienta in cazul problemelor care produc disconfort fizic si care interfereaza cu activitatile vietii cotidiene.

Cand se pot face

Este foarte important ca recomandarea lor sa vina din partea unui medic specialist si, mai ales, sa fie efectuata de unul.
Medicii care efectueaza cel mai frecvent infiltratii intra si periarticulare sunt cei care fac parte din urmatoarele specialitati medicale: Reumatologie, Medicina fizica si de Reabilitare, Ortopedie, Medicina Sportiva, Geriatrie.

Frecvent, discutia cu un medic specialist in ceea ce priveste efectuarea unei infiltratii vine in urma incercarii efectuarii unui tratament conservator care este format din medicatie orala sau topica contra durerii si care nu a avut succes pe deplin.

In functie de articulatia aleasa, exista mai multe cai de abord pentru injectarea propriu-zisa. Trebuie luate in considerare structurile din vecinatate precum arterele, venele, nervii atunci cand se efectueaza infiltratia. Accesul corect in cavitatea articulara este necesar, facand astfel ca durerea resimtita de pacient in timpul efectuarii tratamentului sa fie una minima.

Tipologie

Substantele folosite in efectuarea infiltratiilor sunt de mai multe categorii. Acestea pot fi derivate din cortizon (corticoizi), substante vascosuplimentare (acid hialuronic), material biologic (PRP- plasma imbogatita cu trombocite), colagen, condroprotectoare (extract din organisme marine), ozon sau, mai nou, preparate de toxina botulinica.

Infiltratii cu corticosteroizi

Administrarea corticosteroizilor atat intraarticular, cat si periarticular, este valoroasa in cazul durerii si inflamatiei acute. Acestia actioneaza prin inhibarea formarii si proliferarii celulelor implicate in procesul inflamator local.

Indicatia utilizarii lor nu trebuie sa fie abuziva, limitandu-se administrarea la maxim 3-4 aplicatii intr-un an de zile. Administrarile abuzive intraarticulare sau periarticulare pot avea efecte adverse la nivelul cartilajului articulatiei sau la nivelul tendoanelor prin cresterea posibilitatii de producere a rupturilor mecanice ale structurii care a fost injectata.

Infiltratii cu acid hialuronic

Acidul hialuronic este unul dintre componentele lichidului sinovial al unei articulatii. El este produs de celulele sinoviala (sioviocite) si se regaseste si la nivelul cartilajelor si tendoanelor. Acesta este principalul contribuitor la mentinerea vascozitatii si elasticitatii cartilajului unei articulatii. Suplimentarea cu acid hialuronic prin infiltratii intraarticulare este indicata cu precadere in gonartroza. Deseori, se foloseste suplimentarea cu acid hialuronic inainte de operatia de protezare de genunchi, pentru a mai castiga timp si pentru a imbunatati pe cat posibil mobilitatea genunchiului afectat.

Infiltratii cu PRP- plasma imbogatita cu trombocite

In acest tip de infiltratii se utilizeaza ca ingredient principal insusi sangele propriu al pacientului. Dupa recoltare, acesta este centrifugat pentru a obtine plasma bogata in trombocite. Infiltratiile cu PRP sunt o optiune terapeutica populara in special in cazul persoanelor tinere, considerandu-se ca in cazul acestora exista sanse mai mari de regenerare a tesuturilor lezate. Administrarea acestui preparat la locul leziunii activeaza functia biologica de reparare si regenerare a tesuturilor din zona.

Infiltratii cu colagen

Colagenul este o proteina care se regaseste in structura oaselor, cartilajului, tendoanelor si ligamentelor. El joaca un rol esential in structura celulara. Sinteza colagenului la om incepe sa scada in jurul varstei de 45-50 ani, lucru care poate duce la afectarea structurilor care il contin.

Infiltratiile cu colagen de tip I hidrolizat sunt considerate eficace prin depunerea de fibre de colagen in zona afectata, intarind structura si tesuturile sistemului musculo-scheletal.

Infiltratii cu condroprotectoare

In ultimul timp a prins popularitate efectuarea injectiilor intraarticulare sau intramusculare a unui preparat din extract din organisme marine. Se considera ca acest preparat are rezultate satisfacatoare in stadii inicipiente ale patologiei articulare, inducand proliferarea condrocitara si avand totodata, un efect antioxidant si antiinflamator.

Infiltratii cu ozon

Acest tip de infiltratii folosesc un amestec de oxigen-ozon care are capacitatea de a reduce inflamatia si de a activa circulatia sangvina locala. Se poate utiliza intraarticular, periarticular, paravertebral sau intramuscular.

Infiltratii cu toxina botulinica

Exista o serie de noi studii care arata eficacitatea infiltratiilor intraarticulare cu toxina botulinica de tip A in inhibarea eliberarii de mediatori inflamatori care sensibilizeaza nociceptorii, astfel reducandu-se durerea si inflamatia ce apare in artroza genunchiului.

Indicatii

O serie de numeroase patologii pot fi imbunatatite sau tratate prin injectarea intraarticulara sau periarticulara. Afectiuni musculare, osoase, ligamentare, ale tendoanelor sau ale tesuturilor, precum si o serie afectiuni caracterizate de inflamatie locala articulara pot beneficia de tratament injectabil local.

In functie de regiunea anatomica amintim cateva exemple:

Umar: artroza (degenerativa, inflamatorie, traumatica), sindrom de impingement, capsulita retractila (“frozen shoulder”), bursite, tendinopatii, tenosinovite, etc.
Cot: artroza (degenerativa, inflamatorie, traumatica), epicondilita laterala (“cotul tenismenului”), epicondilita mediala (“cotul jucatorului de golf”), bursite, tendinopatii etc.
Mana: rizartroza (artroza degetului mare), tenosinovita flexorilor, tenosinovita de Quervain, sindrom de canal carpian, etc.
Sold: coxartroza, bursite, entezite
Genunchi: gonartroza, tendinopatii, leziuni meniscale si ligamentare
Glezna: artroza, entorse fara ruptra ligamentara totala, tendinite
Picior: fasceita plantara, tendinopatii, dureri ale articulatilor mici

Contraindicatii

Printre contraindicatiile absolute ale infiltratiilor se regasesc urmatoarele: refuzul pacientului, alergie cunoscuta la preparat, infectia articulara sau tumora la locul ce urmeaza a fi injectat.

In cazul contraindicatiilor relative amintim tratamentul cronic cu anticoagulant, boli cu risc mare de sangerare sau prezenta unei proteze la nivelul articulatiei.

Reactii adverse

Acest tip de tratament vine si cu o serie de reactii adverse, dar acestea sunt considerate de obicei rare.

Pacientul poate manifesta reactii alergice locale sau chiar sistemice precum roseata pielii la locul injectarii, reactie urticariana, infectie a pielii sau articulara. Aceasta din urma se manifesta prin caldura, durere, roseata si edem la nivelul articulatiei injectate. Exceptional se poate ajunge la soc anafilactic cu hipotensiune, edem laringean si bronhospasm.

Concluzii

Efectuarea infiltratiilor articulare si periarticulare necesita un diagnostic anterior corect. Ele trebuie efectuate de catre un medic specialist care stapaneste tehnica injectarii. Cunoasterea structurilor anatomice, pozitionarea corecta, asepsia locului, adica dezinfectarea corespunzatoare a tegumentului, sunt necesare pentru buna desfasurare a lucrurilor.

Bibliografie
https://www.verywellhealth.com/what-is-an-intra-articular-injection-2552253
https://www.mdpi.com/2066446


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

Quantica720
Tel: 0723271738
Sectorul 1, Strada Dr. Iacob Felix 49, București 011033

Citeste si despre:

Epicondilita Durerea de umar - cauze si solutii Intrebari frecvente legate de polimialgia reumatica si arterita cu celule gigante Hipertiroidismul SIDA - Infectia cu Virusul Imunodeficientei Umane (HIV) Ce afectiuni pot fi detectate cu ajutorul unui RMN cerebral Imunodeficienta comuna variabila Durerea de genunchi - de ce apare si cum poate fi tratata Simptomele si tratamentul luxatiei la genunchi Etapele osteoartritei genunchiului Gonartroza