Bebelusul nascut la Spitalul Judetean din Galati si-a rupt piciorul in spital

Publicat: 02 Februarie 2009
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Baietelul nascut pe 6 ianuarie in maternitatea Spitalului Judetean din Galati a suferit fractura de femur in unitatea medicala, insa cadrele medicale nu au observat nimic, ele urmand a fi sanctionate, a declarat, sambata, secretarul de stat in Ministerul Sanatatii, dr. Aurel Nechita.

Secretarul de stat Aurel Nechita a prezentat, sambata, concluziile comisiei de ancheta infiintate din ordinul ministrului Sanatatii pentru a cerceta cazul bebelusului cu fractura de femur de la Galati. Potrivit lui Nechita, Eduard Dragomir, nascut pe 6 ianuarie la maternitatea Spitalului Clinic Judetean de urgenta "Sf. Apostol Andrei", a suferit fractura de femur in timpul spitalizarii, fapt nerecunoscut pana acum de cadrele medicale.

"Noi am tras concluziile foarte clar si anume ca piciorusul copilului s-a rupt in timpul spitalizarii. Nu exista niciun dubiu in ce priveste acest lucru. Dar sunt mai multe variante: fie ca piciorul s-a rupt in timpul extractiei, fie ca asta s-a intamplat dupa", a declarat secretarul de stat.

Oficialul a precizat ca medicii au neglijat anumite aspecte si reguli sanitare inca din momentul nasterii. Ulterior, in timpul zilelor de spitalizare, nu i-au facut bebelusului nicio radiografie, ci i-au aplicat comprese reci pe piciorul fracturat, desi nou-nascutul suferea vizibil.

"Cadrele medicale trebuiau sa tina cont ca era o sarcina deosebita si ca medicul nu avea dreptul sa intre singur in sala de operatie, insotit doar de o asistenta. Apoi mai este de spus ca, in aceste conditii, sefa sectiei a stat in sala de operatie si a asistat ca din tribuna in conditiile in care ar fi putut sa intre mana a doua. In plus, medicii neonatologi nu au pus un diagnostic care era destul de simplu. In momentul in care ai un astfel de caz, piciorul prezinta o umflatura, iar in foaia de observatie scrie acest lucru timp de noua zile, ai ocazia sa faci noua radiografii. Nu imi pot explica de ce nu au facut acest lucru. In astfel de cazuri, scuzati-ma, dar as folosi acelasi sistem ca la regulile de circulatie si as trimite din nou acesti medici sa dea examene", a afirmat Aurel Nechita.

Concluziile anchetei, impreuna cu propunerile de sanctionare, au ajuns pe masa ministrului sanatatii, Ion Bazac, care le va transmite apoi conducerii spitalului, singura autoritate care poate lua masuri sanctionatorii impotriva medicilor vinovati. "In acest moment, materialul se afla pe masa domnului ministru si, din cate stiu, a aprobat masurile propuse de catre noi. Noi am facut doar recomandari conducerii spitalului si conducerii Directiei Sanitare, pentru ca numai ei pot lua masuri sau pot actiona. Asta inseamna ca trebuie sa evalueze foarte serios toti parametrii contractelor dintre managerul spitalului si cei doi sefi de sectie (Ginecologie si Neonatologie, n.r.). De asemenea, trebuie spus ca atitudinea celor doi medici, chirurg si neonatolog, trebuie sanctionata administrativ de catre conducerea spitalului", a incheiat secretarul de stat in Ministerul Sanatatii, dr. Aurel Nechita.

In paralel, este in desfasurare o ancheta demarata de Colegiul Medicilor din Galati, la sesizarea tatalui bebelusului, Robert Dragomir. In cercetarea sa, Colegiul va cere opinia unor profesori universitari din Bucuresti si Iasi.

Bebelusul Eduard Dragomir, nascut pe 6 ianuarie la maternitatea Spitalului Judetean din Galati, a suferit o fractura de femur pe durata spitalizarii, insa medicii le-au spus parintilor ca tumefierea piciorului a fost cauzata de o injectie cu vitamina K. Baietelul a fost externat. Dupa cateva zile, parintii l-au dus la un alt spital deoarece micutul nu se oprea din plans. Acolo, baietelul a fost diagnosticat cu fractura de femur si tratat apoi la o unitate medicala din Bucuresti.


Citeste si despre:

Decesul fetal tardiv (Bebelusul nascut mort) Greutatea mica la nastere: factor de risc pentru afectiunile cardiovasculare Alimentatia in timpul sarcinii Alimente asa-zis sanatoase pe care sa le evitati Bioritmul bebelusilor, influentat de anotimpul nasterii Cele mai intalnite afectiuni ale nou-nascutilor Echipa de medici specialisti – Secretul unui zambet sanatos si de durata la Clinica Dr. Lupu Implanturi dentare: Sfaturi de la Dr. Buza pentru prevenirea pierderii osoase dupa extractia dentara Starile de iritabilitate ale bebelusului Cresterea si dezvoltarea nou-nascutilor 10 intrebari despre prima saptamana a nou-nascutului Icterul la nou nascuti (hiperbilirubinemia) Ce trebuie sa stiti despre suplimentarea nutrientilor in alimentatia bebelusilor Pirozis si boala de reflux gastro-esofagian la copii si bebelusi