Cele mai intalnite afectiuni ale nou-nascutilor

Actualizat: 24 Octombrie 2023
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Dr. Cora Balaban-Popa
Consultant medical:

Dr. Cora Balaban-Popa
Medic specialist neonatolog

Spitalul Municipal Campina

Ne este greu atunci cand copilul este bolnav. Bebelusii au in mod obisnuit probleme de piele, cum ar fi icterul, iritatia de scutec sau dermatita seboreica neonatala.
Exista cateva afectiuni comune care pot aparea la nou-nascuti dupa nastere.

Intelegerea a ceea ce reprezinta aceste afectiuni va poate linisti daca nou-nascutul dumneavoastra se confrunta cu oricare dintre ele.

Afectiuni la nou-nascut

Leziuni la nastere

Daca travaliul este lung sau daca nasterea a fost dificila, uneori bebelusul isi poate fractura clavicula in timpul procesului de nastere. De asemenea, el poate avea slabiciune musculara a fetei sau a bratului din cauza intinderii nervilor.

De cele mai multe ori, fracturile si musculatura slaba se vor rezolva de la sine. Medicul neonatolog sau pediatru va fi acolo pentru a va indruma in ingrijirea oricaror leziuni la nastere.

Canalul lacrimal blocat

Aceasta afectiune este cunoscuta si sub numele de stenoza a canalului nazolacrimal. Aceasta apare atunci cand canalul care dreneaza lacrimile de la un ochi catre nas (canalul nazolacrimal) ajunge sa se blocheze.

Nou-nascutii se pot naste cu un canal lacrimal blocat, ceea ce poate provoca lacrimare exagerata sau secretii oculare.
De obicei, medicii pediatri ii vor ruga pe parinti sa maseze zona dintre ochii si nasul bebelusului de trei ori pe zi.
In mai mult de 90 la suta dintre nou-nascuti, aceasta afectiune se rezolva in decurs de un an. Daca nu s-a rezolvat pana atunci, medicul dvs va va indruma cu bebelusul catre un specialist.

Caput succedaneum

Aceasta umflatura a capului bebelusului dumneavoastra poate fi cauzata de presiunea exercitata de colul uterin sau de aspirarea prin vid sau forceps (daca au fost folosite in timpul nasterii).

Se simte ca o umflatura pe scalpul bebelusului si de obicei se rezolva de la sine in cateva zile pana la 2 saptamani.

Dermatita seboreica infantila sau cojile de pe scalpul nou-nascutilor.
Aceasta este cauzata de o acumulare de ulei si celule de piele pe scalpului. Aceasta poate face ca pielea scalpului sa fie groasa, rosie si solzoasa.
Medicul va recomanda probabil spalarea scalpului zilnic cu un sampon bland sau indepartarea usoara a scuamelor de pe scalp cu ajutorul unei perii.

Murmur cardiac

Atunci cand pediatrul asculta bataile de inima ale bebelusului dvs. in spital, este posibil sa auda un sunet cardiac in plus. Acesta este un murmur cardiac.
Aproximativ 75 la suta dintre nou-nascuti au un murmur normal, sau " inofensiv", sufluri cardiace care se rezolva de la sine.

La pediatru veti stabili daca bebelusul are nevoie de o ecocardiograma (o ecografie a inimii) sau daca are nevoie de o sa fie trimis la un cardiolog pentru investigatii suplimentare.

Icterul

Aceasta coloratie galbena este cauzata de acumularea de unui compus numit bilirubina in sangele bebelusului.
Bilirubina este eliberata din celulele sanguine si eliminata din fluxul sanguin de catre ficat. Cu toate acestea, deoarece ficatul unui nou-nascut este imatur bilirubina se poate acumula in sange.

Nivelurile foarte ridicate de bilirubina pot pune copilul in pericol de aparitie a complicatiilor. Multi nou-nascuti au un caz usor de icter care se rezolva de la sine. Uneori, bilirubina se acumuleaza pana la un nivel care necesita tratament.
In acest caz, bebelusul este plasat sub lumini speciale care ajuta la eliberarea bilirubinei din fluxul sanguin (fototerapie). Icterul este destul de frecvent, afectand 50 la suta dintre nou-nascuti.

Atunci cand depistat la timp, este, de asemenea, tratabil, asa ca majoritatea spitalelor vor verifica nou-nascutii pentru icter inainte ca acestia sa fie externati acasa.

Varsaturile in cantitate mica (de obicei imediat dupa masa)

Varsatul apare de obicei la toti bebelusii, la un moment dat; unii bebelusi sunt sortiti sa verse dupa aproape fiecare hranire, indiferent de situatie, iar alti bebelusi raspund in mod spectaculos la simple modificari ale tehnicii de hranire.

Acest lucru poate fi ajutat in cateva moduri:

1. Regurgitarea cu atentie in timpul si dupa hranire
2. Manipularea blanda a bebelusului dumneavoastra.
3. Tinerea biberonului inclinat astfel incat mamelonul sa fie umplut cu lapte, nu cu aer.
4. Evitati hranirea in timp ce bebelusul dumneavoastra este culcat.
5. Tineti bebelusul in pozitie verticala imediat dupa hranire, timp de 10-20 de minute.
6. Daca il hraniti cu biberonul, asigurati-va ca orificiul de la mamelon este de dimensiunea potrivita (doar cateva picaturi ar trebui sa iasa atunci cand intoarceti biberonul cu capul in jos, iar apoi ar trebui sa se opreasca).
7. Nu va supraalimentati copilul. Amintiti-va ca are nevoie de mese mici, cantitatea crescand proportional cu copilul.

Daca cresterea in greutate este buna si bebelusul nu vomita in jet, nu exista motive de ingrijorare.

Candidoza bucala

Aceasta este o infectie a cavitatii bucale cauzata de o ciuperca care poate aparea sub forma unor pete albe pe limba, partea interioara a obrajilor, si pe gingii.
La bebelusii sanatosi, candidoza nu este o afectiune grava si este tratata cu un medicament antifungic care poate fi prescris si de catre medicul de familie.

Hernia ombilicala

Aceasta apare atunci cand peretele abdominal nu nu se inchide complet in timpul dezvoltarii intrauterine. Va exista o umflatura in apropierea buricului bebelusului dumneavoastra; aceasta este o portiune a intestinului care iese prin peretele abdominal.
Umflatura ar trebui sa fie usor reductibila, ceea ce inseamna ca ar trebui sa poata fi impinsa usor inapoi in abdomen prin apasarea usoara. Aproximativ 90 la suta dintre herniile ombilicale se rezolva pana cand copilul implineste 4 sau 5 ani.

Concluzie

Multe dintre aceste probleme nu sunt grave. Este important sa stiti cum sa va ajutati bebelusul bolnav si sa cunoasteti semnele de avertizare pentru probleme mai grave.
Aveti incredere in intuitia dumneavoastra - daca va faceti griji pentru bebelusul dumneavoastra, apelati imediat la furnizorul de servicii medicale.


Citeste si despre:

Cele mai comune alergii alimentare Afectiuni ale cavitatii bucale Afectiuni ale sanului - probleme ale mameloanelor Deficitul de vitamina K la nou nascuti Principalele simptome ale mucoviscidozei (fibroza chistica) Back to school: 3 recomandari pentru sanatatea copiilor in aceasta toamna Boli ale plamanilor si respiratorii Simptome ale afectiunilor mamare Afectiuni care pot fi mostenite de la mama Durerile si inflamatiile abdominale, simptome ale herniei Spiegel Icterul