Medicina este o stiinta care are drept scop pastrarea si restabilirea sanatatii si care studiaza in acest scop procese fizice, chimice si biologice ale vietii, structurile si functiile organismului, cauzele si mecanismele de producere a afectiunilor, precum si mijloacele de diagnosticare, tratare si prevenire.
Cu toate ca aceasta ramura lupta in scopuri nobile, medicina a fost si ramane un subiect sensibil si controversat din cauza miturilor si a falselor afirmatii. In ciuda progresului medicinei, exista mituri care inca se mentin si care sunt luate in considerare de oamenii care le cunosc, cum ar fi: zaharul conduce la aparitia hiperactivitatii in randul copiilor, trebuie sa consumam 8 pahare de apa zilnic etc.
In cele ce urmeaza va prezentam o lista cu cele mai comune mituri din medicina.
Mit: Consumarea carnii de curcan da somnolenta din cauza continutului de triptofan.
O afirmatie total eronata deoarece carnurile din pui si vita contin aproximativ aceeasi cantitate de triptofan ca si carnea de curcan; iar alte alimente, precum branza sau carnea de porc, contin o cantitate seminificativ mai mare de triptofan decat curcanul.
Atunci, cum se explica aparitia acestui mit?
Cel mai probabil vine de la Ziua Recunostintei, sarbatorita in SUA, cand obligatoriu la masa de pranz se consuma curcan la cuptor. Dupa aceasta masa, majoritatea persoanelor sustin ca se intaleaza o stare de toropeala insotita de somnolenta.
Acum, va intrebam noi: cum va simtiti dupa o masa de pranz inbelsugata si linistita in sanul familiei? Potrivit oamenilor de stiinta, dupa o masa consistenta fluxul sanguin este incetinit, motiv pentru care se instaleaza starea de somnolenta.
Mit: Zaharul conduce la aparitia hiperactivitatii in randul copiilor.
Au fost realizate cel putin 12 studii clinice, randomizate, pentru ca oamenii de stiinta sa analizeze modul in care reactioneaza copii la dietele care contin diferite cantitati de zahar. Niciunul dintre aceste studii, nici macar studiile realizate special pe copii care prezentau tulburarea hiperkinetica cu deficit de atentie, nu au identificat vreo schimbare de comportament in cazul copiilor care consumau zahar (atat zahar pur cat si indulcitorii artificiali).
Interesant este faptul ca parintii care au aflat ca copii lor au consumat zahar, au notat ca micutii s-au manifestat hiperactiv in perioada imediat urmatoare. Deci, se pare ca totul este in mintea parintilor si a societatii.
Mit: O mare parte din caldura corpului se pierde la nivelul capului.
Potrivit unui studiu militar realizat cu mult timp in urma, care a testat pierderile de caldura inregistrate de soldati atunci cand sunt expusi la temperaturi joase, cea mai mare parte din caldura corpului se pierde la nivelul capului. Astfel, s-a nascut mitul precum ca cea mai mare cantitate de caldura se pierde prin cap.
Insa, in acest studiu nu s-a specificat daca soldatii erau bine imbracati din cap pana in picioare, sau daca, capul le era descoperit - lucruri care, evident, influenteaza rezultatele studiului. In realitate, daca o persoana neimbracata este expusa la temperaturi joase, doar 10% din temperatura corpului se pierde prin cap iar restul, de 90%, prin alte parti alte corpului.
Mit: Tratamentul cancerului este dureros si inutil deoarece este o afectiune incurabila.
In urma cu 30 de ani aceasta afirmatie era perfect adevarata, insa, in prezent, datorita progreselor inregistrate in medicina, tratamentele impotriva cancerului sunt tot mai eficiente si mai putin dureroase, crescand sansele la viata. Acum cateva decenii 90% dintre copii cu leucemie mureau, astazi 80% dintre acesti copii supravietuiesc.
Sunt oameni care cred ca aceasta maladie este incurabila deoarece nu exista un medicament care poate vindeca toate tipurile de cancer, sau nu exista un medicament intitulat, probabil, "anticancer".
Intr-adevar exista multe medicamente care ajuta la tratarea formelor de cancer, insa acestea sunt extrem de eficiente. Orice persoana trebuie sa stie ca organismele oamenilor cu aceeasi afectiune nu reactioneaza la fel la acelasi medicament (de exempplu, 2 persoane cu cancer colorectal nu urmeaza 2 scheme de tratament identice deoarece au markeri tumorali diferiti). Deci, este foarte bine ca exista mai multe medicamente.
Mit: Durerile de spate ar trebui tratate prin repaus total.
Adevarul este chiar contrarul acestei afirmatii. Repausul total, la pat, nu conduce la recuperarea medicala integrala, ci intarzie procesul de recuperare in mod semnificativ. Pacientii care se angajeaza in activitati fizice se vor recupera mult mai repede, durerea va fi mai putin intensa si, cel mai important lucru, durerile de spate nu reapar in scurt timp.
Interesant este faptul ca multe studii au demonstrat ca acest lucru nu este valabil doar in cazul durerilor de spate, ci si in cazul altor probleme medicale. 39 de studii independente au demonstrat ca repausul total este daunator pentru o gama larga de boli!
Mit: O persoana trebuie sa consume cel putin 8 pahare cu apa zilnic.
Cel mai probabil, originele acestui mit se leaga de o declaratie din 1945 a unei agentii guvernamentale care sustinea ca organismul uman are nevoie de aproximativ 8 pahare de lichid zilnic. Aceasta cantitate de lichid poate fi consumata din toate alimentele si bauturile consumate, precum: ceai, cafea, bauturi racoritoare, ciorbe, supe etc.
Cu trecerea timpului, prin inlocuirea termenului "lichid" cu "apa", ca si sinonim, a luat nastere unul dintre cele mai cunoscute mituri moderne. De asemenea, au aparut si nenumarate sloganuri infantile, de genul "Va este sete? deja este prea tarziu!" - concept care se pare ca a fost inventat de imbuteliatorii de apa minerala si plata, care au avut numai de castigat din consumul excesiv de apa.
Realitatea sta in felul urmator: daca va este sete beti apa pana va dispare senzatia de sete, daca nu va este sete nu trebuie sa consumati apa!
Mit: O guma de mestecat inghitita este eliminata din organism in 7 ani. Atata timp este nevoie pentru a trece prin sistemul digestiv!
Copil fiind, cu sigurant cel putin un adult v-a sfatuit sa aveti grija sa nu inghititi guma de mestecat deoarece se lipeste de intestine si trebuie sa treaca 7 ani pana cand aceasta va trece prin sistemul digestiv pentru a fi eliminata. Aceasta afirmatie este asemenatoare cu urmatoare: "sa nu inghiti semnintele fructelor deoarece iti vor creste pomi in stomac". Cu toate ca povestea cu pomul este considerata un mit de catre toti oamenii, acestia nu realizeaza ca nici afirmatia cu guma de mestecat nu este adevarata.
Guma de mestecat nu este digerabila, aceasta pur si simplu trece prin sistemul digestiv iar la sfarsitul traseului este eliminata. In niciun caz guma de mestecat nu se lipeste de celelalte alimente care formeaza boluri alimentare, nu se lipeste de intestine si nici nu este eliminata in 7 ani. Pur si simplu aceasta trece prin sistemul digestiv fara sa fie degradata de acidul gastric sau de alte alimente si substante cu care intra in contact.
Mit: Trosnirea degetelor conduce la aparitia artritei.
Sunetul produs prin trosnirea degetelor este cauzat de deplasarea oaselor in exterior, formandu-se astfel un balon de gaze, care prin spargere scoate un zgomot. Trosnitul degetelor nu cauzeaza artrita, in cel mai rau caz apare o slabiciune la nivelul articulatiilor. Artrita este cauzata de nenumarati factori, precum: tulburarile hormonale, fumatul, dar trosnitul degetelor nu se afla printre cauze.
Mit: Aparitia dintilor la copii provoaca febra.
Potrivit studiilor stiintifice realizate in domeniu, nu exista nicio relatie intre aparitia dentitiei si febra. Daca in acelasi timp cu aparitia noului dinte copilul face si febra, se recomanda parintilor sa identifice cauzele reale care au dus la declansarea febrei, deoarece noul dinte este o cauza falsa. Acelasi sfat este valabil si atunci cand micutul are diaree, afectiune despre care, de asemenea, se crede ca este cauzata de aparitia dentitiei la sugar.
Mit: Consumul alimentelor in timpul noptii ingrasa.
Nu conteaza la ce ora mancati atata timp cat nu consumati un numar mai mare de calorii decat organsimul dvs. are nevoie pentru buna desfasurare a activitatilor zilnice. Mai mult, consumand mai putine calorii decat organismul dvs. are nevoie, atunci cu siguranta veti pierde in greutate, chiar daca, sa zicem, mancati la ora 23:00. Acestea fiind spuse, rutina celor 3 mese ale zilei, servite la aproximativ acelasi interval de timp poate avea beneficiile ei, insa nici gustarile de la miezul noptii nu sunt daunatoare.
Mit: Este mai usor sa cresti in greutate decat sa slabesti.
Daca dieta unei persoane se bazeaza excluziv pe grasimi, atunci acest mit este adevarat. In realitate, daca "v-a intrat" in cap un anumit regim alimentar, matematica si stiinta lucreaza in favoarea dvs.
In matematica este mai usor sa pierdeti in greutate sau sa va ingrasati? De exemplu, consumand cu 3500 calorii mai mult decat metabolismul arde, veti creste in greutate cu 1,4 kg, dar daca ardeti cu 3500 calorii mai mult decat mancati, atunci veti pierde in greutate 0,45 kg. Daca doriti sa pierdeti in greutate cea mai buna optiune este sa va expuneti la variatii semnificative de temperatura, deoarece accelereaza metabolismul.
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.