Pentru cuplurile care nu se simt inca pregatite sa aduca pe lume un copil, cheia pentru evitarea unei sarcini nedorite ramane contraceptia. In prezent, la nivel mondial exista 12 metode contraceptive aprobate de catre Asociatia Europeana a Medicamentelor (EMA).
Insa chiar daca exista o gama larga de metode contraceptive, iar informatiile in mediul virtual privind cele mai eficiente metode de contraceptie sunt doar la un click distanta, potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, Romania este tara cu cea mai ridicata rata de avorturi din Europa: 480 de intreruperi de sarcina la 1000 de nasteri.
Mai mult decat atat, potrivit unui studiu realizat de Institutul pentru Politici Publice, multe romance nu sunt informate suficient asupra optiunilor pe care le au cand vine vorba de contraceptie. Astfel ca, mai mult de 75% dintre romance nu au auzit de sterilet sau diafragma.
88% stiu ce este si cum se foloseste un prezervativ, 79% stiu si au folosit anticonceptionale, iar 49% stiu despre contraceptia de urgenta (pilula de a doua zi).
Fiecare metoda contraceptiva vine cu propriile caracteristici, unele avand un grad de eficienta mai mare sau mai mic, asa ca este important sa analizezi cu atentie toate optiunile, astfel incat sa alegi cea mai buna metoda pentru tine.
Anticonceptionalele (contraceptivele orale) fac parte din categoria metodelor hormonale si sunt printre cele mai eficiente metode de contraceptie. Daca sunt administrate corect, gradul de risc al aparitiei unei sarcini nedorite este foarte mic (1%).
In plus, anticonceptionalele sunt utile si in reglarea ciclului menstrual si in diminuarea bufeurilor.
In functie de compozitie, tipurile de anticonceptionale existente pe piata se impart in:
Pilule combinate, care au la baza estrogen si progesteron sintetic. Acestea inhiba ovulatia si ingroasa mucusul de la nivelul colului uterin, ingreunand astfel trecerea spermatozoizilor in cavitatea uterina si trompele uterine.
Pilulele combinate nu sunt recomandate fumatoarelor, persoanelor care sufera de migrene si femeilor de peste 35 de ani.
Pilule monohormonale au la baza un singur hormon in cantitati mai mici decat pilulele combinate. Nu contin estrogen si actioneaza precum pilulele combinate.
Sunt singurele recomandate mamicilor care alapteaza, fiindca nu reduc lactatia si, de asemenea, sunt considerate mai sigure pentru fumatoare, diabetice sau persoanele cardiace.
Efectul anticonceptionalelor poate scadea atunci cand sunt administrate alaturi de alte tipuri de medicamente (antibiotice sau antidepresive), cu anumite alimente sau ceaiuri (sunatoarea). In plus, anticonceptionalele nu protejeaza de bolile cu transmitere sexuala.
Anticonceptionalele nu trebuie administrate fara recomandarea medicului ginecolog. Analizele de sange, un profil hormonal si un examen ginecologic si mamar, sunt extrem de importante inainte de prescrierea unui contraceptiv.
Prezervativul este singura metoda contraceptiva care ofera dubla protectie: impotriva unei sarcini nedorite (eficienta in proportie de 98%) si impotriva infectiilor si bolilor cu transmitere sexuala. Prezervativul face parte din categoria metodelor de bariera, colectand sperma si impiedicand contactul acesteia cu organul genital feminin.
Chiar daca are o eficienta de 98% in ceea ce priveste aparitia unei sarcini nedorite, prezervativul se inscrie in lista metodelor cu risc mare de accident. Atunci cand nu este utilizat corect, prezervativul poate aluneca sau rupe in timpul actului sexual.
Prezervativele nu sunt recomandate persoanelor alergice la latex sau poliuretan si nu trebuie folosite alaturi de lubrifianti pe baza de ulei, intrucat pot degrada latexul.
Una dintre cele mai sigure metode contraceptive, dupa anticonceptionale, este steriletul, un dispozitiv intrauterin care impiedica fertilizarea ovulului de catre spermatozoizi. Steriletul se implanteaza prin metode chirurgicale, insa rezista pana la 10 ani si este eficient in proportie de 99% in protejarea unei sarcini nedorite.
Dispozitivul, insa, vine la pachet si cu o serie de dezavantaje. Poate provoca dureri abdominale femeilor care nu au nascut, motiv pentru care specialistii recomanda steriletul celor care au trecut prin cel putin o nastere.
In plus, in primele luni dupa insertie, steriletul poate creste sangerarea si durerile in timpul menstruatiei si nu protejeaza de bolile cu transmitere sexuala.
Totodata, steriletul nu este recomandat femeilor care sufera de boli cardiovasculare sau afectiuni hepatice.
O alta metoda contraceptiva de bariera este diafragma, un dispozitiv intrauterin cu eficienta de 85% impotriva unei sarcini nedorite. Acopera colul uterin si impiedica patrunderea spermatozoizilor in uter si in trompele uterine.
Diafragma actioneaza ca o bariera si, spre deosebire de sterilet, este introdusa in vagin cu cel putin 6 ore inainte de contactul sexual. Nu pot folosi diafragma femeile care au fluctuatii de greutate, fiindca isi pierde eficacitatea. In plus, diafragma poate provoca infectii urinare.
Calota cervicala este o metoda contraceptiva buna, desi nu este foarte des utilizata. Are dimensiuni mai mici decat diafragma si seamana cu un degetar mai mare. Se fixeaza bine in colul uterin, cu ajutorul degetelor. Suplimentar, se adauga un spermicid in zona vaginala.
Contraceptivul injectabil contine hormoni sintetici, similari cu hormonii utilizati in pilule si se administreaza intramuscular, lunar sau o data la trei luni.
O injectie inhiba ovulatia si ingroasa mucusul cervical, ingreunand trecerea spermatozoizilor in uter.
Plasturele contraceptiv este o metoda hormonala, ce elibereaza constant estrogen si progesteron prin piele, in fluxul sanguin. Este considerat a fi o alternativa de contraceptie la fel de eficienta precum anticonceptionalele, intrucat actioneaza asemanator. Are o eficienta de 99%, ofera protectie timp de sapte zile si poate fi aplicat oriunde pe corp.
Din pacate, plasturele contraceptiv nu este recomandat persoanelor supraponderale sau care au probleme cu coagularea sangelui, fiindca un astfel de plasture elibereaza cu 60% mai mult estrogen decat pilulele contraceptive.
Spermicidele sunt metode contraceptive locale, care distrug spermatozoizii inainte ca acestia sa treaca de cervix si sa intre in contact cu ovulul.
Se gasesc pe piata sub forma de ovule, geluri sau creme, iar ca sa isi faca efectul, trebuie aplicate cu putin timp inainte de actul sexual, fiindca sunt activate de caldura corpului.
Spermicidele sunt eficiente in proportie de 60-80% si au efect timp de 60 de minute de la aplicare. Pot provoca iritatii intime sau alergii.
Implanturile contraceptive sunt, de fapt, capsule pe baza de hormoni, care sunt introduse sub piele, in partea superioara a bratului femeii. Au efect contraceptiv timp de 3-5 ani si nu prezinta un risc mare pentru sanatate datorita continutului hormonal mai mic.
Poate fi folosit in timpul alaptarii, previne infectiile pelvine, insa poate modifica ciclul menstrual.
Inelul contraceptiv este realizat dintr-un plastic flexibil, pentru a putea fi introdus cu usurinta in vagin.
Are la baza aceiasi hormoni ca si pilula contraceptiva combinata. Se aplica pentru trei saptamani, apoi o saptamana se scoate pentru a permite un ciclu normal si este considerata a fi o metoda de contraceptie sigura.
Pastila de a doua zi este o metoda contraceptiva care trebuie administrata in termen de 12-72 de ore de la contactul sexual neprotejat.
Medicii recomanda utilizarea pilulei contraceptive de urgenta de maximum doua ori pe an, intrucat contine estrogen si progesteron in concentratii mult mai mari decat in cazul anticonceptionalelor combinate.
Chiar daca pe piata exista suficiente metode contraceptive, destul de eficiente cand vine vorba de prevenirea unei sarcini nedorite, in prezent foarte multe femei prefer sa apeleze la clasica metoda a calendarului. Aceasta presupune ca partenerii sa practice abstinenta sexuala in perioada fertila a ciclului menstrual al femeii.
Metoda calendarului isi dovedeste eficienta in cazul unui ciclu menstrual regulat, in care femeia stie foarte bine cand si cum sa isi identifice ovulatia si perioada fertila.
In cazul unui ciclu menstrual neregulat, insa, ce are o durata diferita in fiecare luna, perioada fertila devine dificil de calculat. In acest caz, rata de esec a metodei calendarului este tot mai mare, motiv pentru care partenerii sunt sfatuiti sa apeleze la alte metode contraceptive, indicate de medic.
Cand vorbim de contraceptie permanenta, ne referim atat la vasectomie (in cazul barbatilor), cat si la ligatura trompelor uterine (in cazul femeilor). Aceste metode ofera protectie permanenta impotriva unei sarcini si este aleasa, de regula, de cuplurile stabile, care nu doresc copii, precum si in situatiile in care o sarcina ar pune in pericol sanatatea femeii.
Contraceptia definitiva are o rata de succes de peste 99%, fie ca vorbim de vasectomie sau de legarea trompelor uterine.
Ambele proceduri sunt reversibile, dar cu anumite riscuri de complicatii. Procedura de reversibilitate a unei vasectomii este foarte dificila si nerecomandata de medicii specialisti, mai ales ca dupa o astfel de interventie nu exista garantia ca sperma ar mai fi capabila sa fertilizeze.
Procedura pentru dezlegarea trompelor uterine, in cazul femeilor, se numeste reversie tubara. Este o tehnica microchirurgicala, extrem de delicata, cu o rata de succes destul de mare.
Obtinerea sarcinii dupa aceasta interventie depinde, insa, si de alti factori independenti de modul in care a fost realizata: starea de sanatate, complicatii, stil de viata, varsta.
Asadar, exista avantaje si dezavantaje cand vine vorba de utilizarea unei anumite metode contraceptive. De aceea, in cazul in care nu se doreste o sarcina, este indicata in primul rand vizita la cabinetul de obstetrica-ginecologie, astfel incat sa se faca cea mai sanatoasa alegere in materie de contraceptie, cu cele mai putine efecte adverse.
Nu se recomanda administrarea contraceptivelor hormonale fara recomandarea medicului, fiindca pot pune in pericol echilibrul hormonal si pot afecta ferilitatea pe termen lung.
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.