Adevarul despre prezervative

Actualizat: 12 Martie 2014
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


In prezent, prezervativele sunt cea mai eficienta metoda contraceptiva si de prevenire a contactarii bolilor cu transmitere sexuala sau a virusului HIV din intreaga lume.

Folosite constant si in mod corect, prezervativele blocheaza migrarea spermei in canalul vaginal si transferul de sange si secretii de la un partener la celalalt.

Exista pe piata de profil atat prezervative masculine, cat si prezervative feminine, ambele cu propriile caracteristici menite sa previna o sarcina nedorita si raspandirea bolilor.

Prezervativul masculin

Prezervativele masculine sunt concepute ca un invelis din latex, poliuretan (plastic), poliizopren (cauciuc natural fara latex) sau membrana naturala (piele de miel) menit sa fie aplicat pe organul genital masculin erect inainte de consumul actului sexual. In afara de vasectomie, prezervativul este singura metoda contraceptiva disponibila pentru barbati.

Avantajele prezervativului masculin sunt urmatoarele:

- pretul scazut si accesibilitatea cumpararii;
- usurinta utilizarii;
- eliberarea fara reteta medicala;
- posibilitatea de a le folosi concomitent cu alte metode contraceptive;
- greutatea scazuta;
- protectia sporita impotriva sarcinii nedorite si a BTS-urilor;

Prezervativul masculin poate fi de mai multe tipuri, in functie de materialul din care este confectionat, astfel:

- Prezervativele din latex. Sunt cele mai populare si eficiente in prevenirea transmiterii bolilor sexuale, inclusiv a virusului HIV, potrivit studiilor numeroase efectuate in acest sens: utilizare lor corecta protejeaza impotriva gonoreei, chlamydiei, trihomoniazei, herpesului genital, sifilisului, sancrului moale si a virusului HPV.

- Prezervativele din membrana naturala. Sunt fabricate din membrana intestinala a mieilor si impiedica fertilizarea ovulului, insa ofera o protectie mai mica in transmiterea BTS-urilor, virusului HIV, hepatitei B sau herpesului simplex (din cauza porilor de pe suprafata sa).

- Prezervativele din poliuretan. Sunt mai subtiri si mai rezistente decat cele din latex si cresc sensibilitatea la atingere, fiind recomandate persoanelor alergice la latex. Din pacate, eficacitatea lor in prevenirea contactarii bolilor nu a fost demonstrata pana in prezent prin studii de specialitate. In schimb, prezervativele din poliuretan sunt compatibile cu lubrifiantii pe baza de ulei, spre deosebire de cele din latex, care trebuie sa fie folosite doar impreuna cu lubrifiant pe baza de apa.

Studiile au mai aratat ca prezervativele masculine sunt unele dintre cele mai eficiente metode de prevenire a sarcinilor nedorite (in proportie de 98% atunci cand sunt utilizate corect). Statisticile arata ca, in medie, utilizatorii de prezervative raporteaza o rata a eficacitatii in prevenirea sarcinii de 86%, esecul fiind cauzat de erori in folosirea prezervativului.

Alte date oficiale despre randamentul prezervativelor masculine indica urmatoarele:

- Folosirea unui prezervativ din latex scade de 10.000 de ori riscul contactarii virusului HIV.

- Un studiu publicat in Jurnalul de Medicina din New England a pus sub observatie mai multe cupluri heterosexuale timp de 20 de luni, in care unul dintre parteneri era seropozitiv. Rezultatele au devaluit ca virusul HIV nu s-a transmis la partenerul sanatos prin folosirea constanta prezervativului din latex in randul a 124 de cupluri; in 10% din cupluri s-a produs infectarea din pricina utilizarii neconsecvente a prezervativului, iar in 15% din cupluri transmiterea virusului HIV s-a petrecut din lipsa totala a protectiei.

- In trecut, expertii in sanatate recomandau folosirea prezervativelor concomitent cu spermicidul Nonoxinol-9 pentru mai multa protectie. Doua studii recente au demonstrat, insa, ca substanta mentionata poate chiar sa creasca riscul contactarii bolilor cu transmitere sexuala si a virusului HIV.

- Riscul deteriorarii prezervativului masculin din pricina frictiunii nu este atat de mare precum sustin multi adulti activi sexual. Studiile spun ca acest scenariu este improbabil sa se intample in conditiile unei utilizari corecte, iar in 24%-65% din cazuri ruptura se produce inainte sau dupa contactul intim.

Prezervativul feminin

Mai nou sosit pe piata metodelor contraceptive de bariera, prezervativul feminin este confectionat din poliuretan si asigura protectie sporita impotriva sarcinilor nedorite si bolilor cu transmitere sexuala, inclusiv a virusului HIV. Acesta are forma unui invelis tubular prevazut cu doua inele flexibile poliuretanice in capete.

Unul dintre inele este introdus in canalul vaginal si se inchide, astfel incat sa obtructioneze trecerea lichidului seminal catre cavitatea uterina. Al doilea inel ramane in afara vaginului si este penetrat de organul genital masculin. Suprafata prezervativului feminin este acoperita cu un lubrifiant siliconic. Prezervativul masculin nu ar trebui sa fie folosit in acelasi timp cu cel feminin, intrucat materialele se pot lipi, survenind alunecarea sau depasarea.

Statisticile medicale arata ca rata eficacitatii prezervativelor feminine, raportata de utilizatori, este de 79%. Estimarile arata ca aceasta metoda contraceptiva de bariera reduce riscul infectarii cu virusul HIV cu pana la 97,1%, cand este folosita corect si constant.

Studiile de laborator mai arata ca prezervativul feminin poate fi o bariera eficienta pentru mai multe tipuri de microorganisme, inclusiv pentru virusul HIV sau al hepatitei B (cel mai mic virus cunoscut sa cauzeze o boala cu transmitere sexuala).

Expertii medicali recomanda urmatoarele reguli de utilizare pentru prezervativul feminin:

- Nu utilizati prezervativul daca pare decolorat, fisurat sau lipicios.
- Desfaceti ambalajul cu atentie (fara sa folositi dintii sau unghiile).
- Utilizati cate un prezervativ feminin nou la fiecare act sexual.
- Verificati daca prezervativul este bine lubrifiat atat in interior, cat si in exterior.
- Introduceti prezervativul feminin in vagin folosind degetul aratator, cat mai adanc inspre cervix, asa cum ati proceda in cazul diafragmei.
- Prezevativul este introdus in mod corect atunci cand devine insesizabil la nivel senzorial.
- Aplicati lubrifiant pe baza de apa in interiorul prezervativului feminin si pe suprafata organului genital masculin, pentru un plus de confort si atenuarea zgomotului.
- Indepartati prezervativul feminin deja utilizat rasucind capatul sau exterior si tragand usor in afara.


Citeste si despre:

Sarcina in timpul alaptarii - mit sau adevar? Mituri despre ejacularea prematura Mituri si realitati despre contactarea, simptomele si tratamentul HIV/SIDA 10 curiozitati legate de activitatea sexuala Sexul si mituri legate de sex si sarcina Probioticele. De la disbioza la eubioza si imunitate optima. Cele mai frecvente afectiuni genitale si varsta la care acestea apar 4 intrebari pe care sa le puneti partenerului sexual Igiena intima: ghid pentru femei Sfaturi utile pentru calatorii…exotice! Prezervativele