Menstruatia este o parte a ciclului de reproducere feminin, care debuteaza atunci cand fetele devin mature sexual, in perioada pubertatii. Acesta dureaza intre trei si sapte zile. Fiecare ciclu menstrual dureaza aproximativ 28 de zile, daca femeia nu ramane insarcinata.
Ciclurile menstruale regulate sunt un semn ca, parti importante ale corpului functioneaza in mod normal. Ciclul menstrual ofera organismului substante chimice importante, numite hormoni, pentru ca acesta sa fie sanatos. Ciclul menstrual pregateste corpul femeii de sarcina, in fiecare luna.
Un ciclu se calculeaza din prima zi a unei menstruatii pana in prima zi a urmatoarei perioade. Variatia acestuia poate fi oriunde intre 21-35 de zile, la femeile adulte si 21-45 de zile, la adolescente. Un ciclul menstrual este caracterizat, pe parcursul unei luni, de cresterea si scaderea nivelurilor hormonale.
In prima jumatate a ciclului menstrual, nivelul de estrogen incepe sa creasca. Estrogenul are un rol important in mentinerea sanatatii, mai ales in construirea oaselor puternice si mentinerea sanatatii acestora pe masura inaintarii in varsta. Estrogenul este cel care determina cresterea si ingrosarea mucoasei uterului. Aceasta mucoasa este cea care va hrani embrionul, in cazul aparitiei unei sarcini. Pe masura ce mucoasa uterina va creste, ovulul va incepe sa se maturizeze in ovar.
La aproximativ 14 zile, in cazul unui ciclu de aproximativ 28 de zile, ovulul paraseste ovarul. Acest proces se numeste ovulatie. Dupa ce ovulul paraseste ovarul, acesta calatoreste prin trompa uterina catre uter. Nivelurile ridicate de hormoni contribuie la pregatirea mucoasei uterine pentru o eventuala sarcina.
O femeie are cele mai mari sanse de a ramane insarcinata, in cele trei zile inainte de ovulatie sau chiar in ziua ovulatiei. Persoanele care au cicluri menstruale mai scurte sau mai lungi, pot ovula inainte sau dupa ziua 14. O femeie va ramane gravida atunci cand ovulul este fecundat de spermatozoid, iar apoi se va atasa de peretele uterin. Daca ovulul nu este fertilizat acesta va fi eliminat. Apoi, niveurile hormonilor scad si mucoasa uterului incepe sa se ingroase pe parcursul ciclului menstrual.
In timpul menstruatiei, o femeie elimina mucoasa uterina ingrosata si surplusul de sange din vagin. Este posibil ca menstruatia sa nu fie identica in fiecare luna. Tipul de menstruatie variaza, mai ales in functie de fluxul menstrual. Astfel, aceasta poate fi neinsemnata cantitatitv, pentru unele femei, in timp ce pentru altele, simptomele si manifestarile sunt destul de importante.
Menstruatia normala poate sa dureze intre 2-7 zile. In primii ani de la debut, ciclurile menstruale sunt mai lungi. Ciclul menstrual se va scurta si va fi mai regulat odata cu inaintarea in varsta. In general, ciclul menstrual va fi de 21-35 de zile.
Femeile pot experimenta o serie de simptome in timpul menstruatiei, inclusiv dureri, sangerari abundente, dar si lipsa menstruatiei.
Amenoreea este absenta menstruatiei, termen folosit pentru descrierea lipsei menstruatiei la:
Cauzele amenoreei pot include:
In unele dintre cazuri lipsa perioadelor menstruale inseamna ca ovarele au incetat sa produca cantitati normale de estrogen. Lipsa acestor hormoni poate avea efecte importante asupra starii generale de sanatate. Pot fi implicate probleme hormonale cum ar fi cele cauzate de sindromul ovarului polichistic sau probleme grave ale organelor de reproducere. Este important sa consultati medicul daca aveti aceste probleme.
Dismenoreea se refera la menstruatia insotita de durere si crampe severe. Crampele menstruale la adolescenti sunt cauzate de valorile ridicate de prostaglandine. La femeile mai in varsta, cauza dismenoreei o reprezinta o boala sau o conditie cum ar fi fibromul uterin sau endometrioza.
In cazul unora dintre femei, folosirea a diverse surse de caldura aplicate local ajuta la ameliorarea crampelor. In acelasi scop pot fi folosite urmatoarele analgezice eliberate fara prescriptie medicala: ibuprofen, ketoprofen, naproxen, etc. Daca durerea nu dispare nici dupa utilizarea acestor medicamente si interfera cu desfasurarea normala a activitatilor profesionale sau sociale, se va consulta medicul. Tratamentul va depinde de cauzele problemei si severitatea acestora.
Sangerarile uterine anormale sunt sangerarile vaginale care sunt diferite de perioadele menstruale normale. Acestea includ:
Sangerarile anormale pot avea mai multe cauze. Medicul va incepe prin investigarea pacientei si prin identificarea problemelor cel mai des intalnite in grupul acesteia de varsta. Unele dintre probleme nu sunt grave si sunt usor de tratat. Tratamentul sangerarilor anormale depinde de cauza acestora.
Atat la adolescente, cat si la femeile care se apropie de menopauza, modificarile hormonale pot cauza prelungirea ciclurilor menstruale si dereglarea acestora. Chiar si in situatia in care cauza o reprezinta dezechilibrele hormonale, poate fi necesar tratamentul. Trebuie sa tineti cont de faptul ca aceste modificari pot fi insotite si de alte probleme grave de sanatate cum ar fi fibrom, polipi uterini sau chiar cancer. Se va consulta medicul, daca este prezenta orice sangerare anormala.
Menstruatiile neregulate sau rare (oligoamenoreea) - Uneori menstruatiile sunt scazute cantitativ sau rare in perioada de debut si atunci cand o femeie se apropie de menopauza. Acest lucru este normal, intrucat ovulul nu se produce in fiecare luna. Multe dintre femei au una sau doua menstre neregulate la fiecare sase luni. Acest lucru nu este provocat de afectiuni grave si de obicei nici macar nu este consultat medicul.
Cea mai frecventa cauza a menstruatiilor rare este o afectiune numita ovare polichistice. Aceasta este o conditie comuna care afectaza aproximativ 10% dintre femei, dintre care, la un procent destul de mic, chisturile ovariene apar in asociere cu un dezechilibru hormonal.
Aceasta afectiune determina ovulatii neregulate si prin urmare si menstruatiile sunt mai rare. Diagnosticul de ovare polichistice se pune pe baza analizelor de sange care vor masura valorile hormonilor si a ecografiei pelvine a ovarelor. Tratamentul este necesar doar in cazul in care exista motive de ingrijorare legate de neregularitatea menstruatiilor sau cand o femeie are dificultati in a ramane insarcinata.
In prezent, fetele au prima menstruatie la varsta de aproximativ 10-14 ani (media fiind de 12 ani). Menstruatia va dura pana la 45-55 de ani, atunci cand se instaleaza menopauza. O femeie va avea aproximativ 500 de menstruatii pe parcursul vietii ei.
Ovulatia are loc, de obicei, la aproximativ 14 zile dupa prima zi a menstruatiei, dar momentul exact poate sa varieze destul de mult de la o femeie la alta. Unele femei stiu cand sunt la ovulatie, intrucat resimt o durere usoara in abdomenul inferior. Altele pot sangera usor, in perioada ovulatiei. Scurgerile vaginale se modifica la ovulatie. Consistenta acestora se modifica si devin mai apoase din cauza modificarilor hormonale. Verificarea mucusului poate fi o metoda contraceptiva, prin evitarea contactului sexual in timpul perioadei fertile.
Femeile, de obicei, au menstruatii pana intra la menopauza. Menopauza apare intre 45 si 55 de ani. Menopauza se refera la faptul ca o femeie nu mai ovuleaza sau nu mai are menstruatii si nu mai poate ramane insarcinata. Ca si menstruatia, menopauza poate sa varieze de la o femeie, dar unele dintre modificari apar peste ani. Momentul in care corpul unei femei se pregateste pentru menopauza se numeste tranzitie pentru menopauza. Aceasta poate sa dureze intre 2-8 ani.
Unele femei sufera de menopauza precoce cauzata de interventii chirurgicale, alte tratamente, boli sau din alte motive. Daca nu ati avut menstruatie de mai mult de 90 de zile, ar trebui sa consultati medicul. Acesta va incerca sa descopere prezenta unei sarcini, menopauza precoce sau alte probleme de sanatate care pot declansa oprirea menstruatiei sau o pot deregla.
Consultati medicul legat de probleme de menstruatie daca:
Menstruatia este un proces complex care implica diferiti hormoni, organe sexuale si sistemul nervos. In primul rand, hormonii sunt cei care influenteaza menstruatia. Daca nu exista un echilibru al acestora, ciclul menstrual va fi afectat. In cazul in care menstruatiile sunt neregulate, se poate solicita medicului, masurarea valorilor hormonilor din sange, pentru a se depista daca exista o problema hormonala serioasa.
Gradul de disconfort experimentat de o femeie in timpul menstruatiei variaza. Unele persoane nu sunt deranjate de menstruatiile lor, in timp ce altele par sa fie grav afectate de simptome neplacute. Printre manifestarile din timpul menstruatiei se pot enumera:
Exista mai multe masuri care pot fi luate pentru diminuarea disconfortului:
Se va consulta medicul, atunci cand situatia nu se amelioreaza prin solutiile de mai sus.
Nu exista nicio teorie unica dovedita, dar exista mai multe motive posibile:
Schimbati tamponul inainte de a se imbiba cu sange. Ficare femeie stie care tip de tampon este cel mai eficient in cazul sau. Trebuie sa schimbati tamponul cel putin la 4-8 ore. Asigurati-va ca folosti cel mai mic tampon absorbant potrivit pentru fluxul dumneavoastra, pentru a evita aparitia sindromului de soc toxic, o boala rara dar mortala, o reactie la utilizarea anumitor tipuri de tampoane.
Sindromul de soc toxic este cauzat de bacterii care pot produce toxine. In cazul in care organismul nu se poate lupta cu toxinele, sistemul imunitar va reactiona si va provoca simptomele de sindrom de soc toxic. Exista mai multe probabilitati ca femeile tinere sa dezvolte acest sindrom. Folosirea tampoanelor interne creste riscul aparitiei acestui tip de sindrom comparativ cu alte tipuri de tampoane.
Pentru a evita aparitia problemelor legate de utilizarea tampoanelor respectati urmatoarele sfaturi:
Daca aveti oricare dintre urmatoarele simptome specifice sindromului de soc toxic in timp ce folositi tampoanele, scoateti tamponul si adresati-va imediat medicului:
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.