Terapia cu cortizol protejeaza buna dispozitie a femeilor in timpul perioadelor stresante

Publicat: 14 Februarie 2007
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Cercetatorii germani de la Universitatea din Bielefeld au descoperit noi dovezi in favoarea teoriei ca hormonul de stress (cortizolul) poate avea si efecte pozitive in anumite situatii. Cu toate ca stresul cronic, care creste pe termen indelungat nivelul de cortizol in circulatia sanguina, poate deprima sistemul imunitar, acest nou studiu aduce dovezi in favoarea teoriei care sustine faptul ca administrarea cortizolului inaintea unei perioade stresante poate diminua impactul emotional al stresului.
Aceasta descoperire este in mod special importanta pentru psihologi in prevenirea si tratarea tulburarilor de stress posttraumatic.
Studiile anterioare au sugerat ca tratamentul cu doze mici de cortizol poate ameliora simptomatologia cardiovasculara datorata tulburarilor de stress posttraumatic. In plus, in cazul pacientilor cu fobii sociale care sunt supusi la situatii stresante, tratamentul anterior cu cortizol poate reduce anxietatea.
Studiul efectuat de cercetatorii germani demonstreaza ca atunci cand se incearca contracararea efectelor negative ale stresului asupra emotivitatii, o crestere preventiva a nivelului de cortizol poate influenta in sens pozitiv capacitatea persoanei de a raspunde la stress.
Aceste descoperiri pot avea implicatii in tratarea si prevenirea stresului post traumatic si altor tulburari anxioase.

Citeste si despre:

10 lucruri care va redau buna dispozitie dimineata Cum se explica frumusetea si stralucirea femeilor in timpul sarcinii Cum sa incepeti ziua cu buna-dispozitie Durerea cronica pelvina la femei 5 semnale de alarma pentru barbati, care arata ca nivelul de testosteron este scazut #Alegefrumusete cat ai spune „primavara!” – Editia a II-a Probiotice, prebiotice si enzime digestive: de ce sunt atat de importante pentru sanatatea organismului? De ce merg romanii la stomatolog? Pentru un zambet ca la Hollywood Dieta potrivita pacientilor cu alergii de primavara Cum sa va imbunatatiti starea de spirit si metabolismul Cum recunosti un bolnav cu tulburari psihice Depresia postpartum (dupa nastere) 20 de cauze ale durerilor pelvine Diabetul gestational sau diabetul de sarcina Dezechilibrele hormonale