Efectele poluarii aerului asupra sanatatii

Actualizat: 29 Martie 2018
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Poluarea aerului din cauza traficului si a emisiilor toxice cauzate de exploatarile industriale conduce la moartea prematura a peste trei milioane de persoane anual.

La nivel global, decesele cauzate de poluare le depasesc ca numar pe cele provocate de malarie si HIV / SIDA la un loc, noteaza theguardian.com.

Surse de poluare si efectele lor

Smog si funingine. Sunt cele mai raspandite tipuri de poluare a aerului. Smogul se produce atunci cand emisiile provenite de la arderea combustibililor fosili reactioneaza cu lumina soarelui. Funinginea e reprezentata de particule minuscule de substante chimice de la nivelul solului, din fum, praf sau alergeni, care sunt transportate in aer.

Smogul poate irita ochii si gatul si, de asemenea, afecteaza plamanii mai ales in cazul persoanelor care lucreaza afara. Cele mai afectate sunt persoanele care au astm sau alergii.

Poluanti periculosi. Acestia pot fi mortali sau pot avea consecinte grave pentru sanatate, chiar si in cantitati mici. Este vorba in principal de mercur, plumb, dioxine si benzen.

Benzenul este cancerigen si poate provoca iritatii ale ochilor, pielii si iritatii pulmonare. Dioxinele pot afecta ficatul, dar pot dauna si sistemului imunitar, precum si sistemelor nervos, endocrin, precum si functiilor reproductive.

Plumbul, chiar si in cantitati mici, poate afecta creierul si rinichii copiilor, dar si IQ-ul si capacitatea de a invata. Mercurul afecteaza sistemul nervos central.

Gaze cu efect de sera. Prin captarea caldurii pamantului in atmosfera, gazele cu efect de sera pot duce la temperaturi mai ridicate provocand schimbarile climatice: cresterea nivelului marii, fenomene meteorologice extreme, decese in urma caldurii.

Polen si mucegai. Mucegaiul si alergenii din copaci, buruieni si iarba sunt, de asemenea, transportati in aer si pot fi periculosi pentru sanatate. Expunerea la mucegai poate precipita crizele de astm sau un raspuns alergic, iar unele tipuri de spori pot fi toxici pentru cei care ii inhaleaza.

Persoanele sensibile la polen reclama nas infundat, febra, mancarimi ale ochilor si alte simptome, in special pe timpul primaverii.

Simptomele expunerii la poluare

Simptomele expunerii la poluare sunt greu de diagnosticat si pot fi adesea confundate cu alte probleme de sanatate. Simptomele cele mai frecvente sunt:

- Dureri de cap
- Nas infundat
- Greata
- Varsaturi
- Oboseala
- Ameteala
- Alte probleme respiratorii.

Simptomele depind de factorul de mediu incriminat pentru aparitia bolii. In unele cazuri, expunerea la poluare poate cauza reactii imediate de tip alergic, cum ar fi cea la contactul cu acarienii de praf, gandacii de bucatarie, polenul sau animalele de casa, care declanseaza crize de astm.

De asemenea, simptomele pot aparea gradat si se pot inrautati pe masura ce expunerea se alungeste.

Consecintele poluarii

Cresterea numarului afectiunilor respiratorii la copii, dar si a cazurilor de astm, boli de inima, si diabet de tip 2 au fost puse pe seama poluantilor, inclusiv a dioxidului de azot si a pulberilor in suspensie din traficul rutier. Expunerea femeilor gravide la poluarea aerului s-a constatat, de asemenea, ca afecteaza dezvoltarea creierului fatului.

Cercetarile stiintifice au aratat ca poluarea pe termen lung produce:

- boli respiratorii, care au ca efect reducerea capacitatii pulmonare, scaderea capacitatii de efort, dar si exacerbari ale astmului
- cresterea mortalitatii prin cancer pulmonar
- cresterea sensibilizarii la polenuri si instalarea astmului.


Citeste si despre:

Influenta poluarii asupra sanatatii Particulele de plastic din sange - un pericol asupra sanatatii umane Cum ne este afectata sanatatea de catre aerul poluat? Cele mai sanatoase plante de apartament Cum afecteaza poluarea sanatatea intregului organism 8 moduri simple si naturale de purificare a aerului din interior Boli asociate aerului poluat Dureri de cap in sarcina: 4 posibile cauze de care sa tii cont Care sunt optiunile de tratament pentru cancerul la san Efectele negative ale poluarii asupra organismului Bolile determinate de mediu Astmul bronsic la adolescenti si adulti Astmul bronsic la copii Poluarea aerului in legatura cu problemele cardiovasculare 8 moduri de a pastra curat aerul din locuinta Aerul conditionat, riscuri si beneficii